Franz Beckenbauer

 JAN COLLSIOO Afp
ODLAZAK VELIKANA

Hrvati se prisjećaju Kaisera Franza: ‘Na svom 50. rođendanu nam je dao kuverte, sjećam se što je bilo unutra‘

Ivan Buljan i Miroslav Rede prošlog su stoljeća imali čast upoznati nogometnu ikonu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 09. siječanj 2024. 21:20

O pokojnicima sve najbolje". Poznata uzrečica, kada je Franz Beckenbauer posrijedi, nije samo - otrcana fraza. Kaiser je doista ljudima, koji su ga doživjeli, ostao u pozitivnom sjećanju...

Jedan od njih je i Ivan Buljan, legenda Hajduka, ali i reprezentacije. Buljan i Beckenbauer imaju zajedničku povijest. Igrali su zajedno za HSV, početkom 80-ih prošlog stoljeća. A potom su se 1983. zatekli i u njujorškom Cosmosu, s kojim su "osvojili Ameriku". No, ubrzo se američka liga raspala, a Beckenbauer se (s 38 godina) umirovio.

- Beckenbauer je došao u HSV s 35 godina. Na njegovom su dolasku inzistirali trener Branko Zebec i direktor kluba Günther Netzer, Beckenbauerov bivši suigrač iz reprezentacije. Nažalost, moji suigrači u HSV-u nisu bili skloni dolasku velikog Kaisera. Bili su uvjerenja da je s 35 godina prestar za zahtjeve Bundeslige. Jedino sam ja u njemačkim medijima kazao što mislim - da mi je čast i priznanje što ću igrati s jednim od najvećih nogometaša u povijesti - prisjeća se Buljan.

image
SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Dolazak Beckenbauera u HSV bio je svojevrsna senzacija. U to vrijeme HSV je predstavljao najvećeg suparnika Kaiserovom Bayernu. Kako su Bavarci reagirali?

- Ne sjećam se da je bilo ikakvih reakcija. Vjerojatno su smatrali da im igrač na kraju karijere, pa zvao se on i Franz Beckenbauer, neće biti od koristi. Sjećam se da je došao iz Cosmosa i, umoran od natjecanja i puta, zatražio je od Zebeca nekoliko dana odmora. Međutim, nije ih dobio. Trener HSV-a inzistirao je od Beckenbauera da se pojavi na treningu. I Kaiser se bespogovorno pojavio. Bio je veliki profesionalac.

Igrali ste zajedno u zadnjoj liniji?

- Uglavnom, da. Premda sam ja odigrao za HSV sveukupno 127 utakmica (27 golova!), od čega 103 u Bundesligi. Igrao sam i stopera i libera i desnog beka, ali i u veznoj liniji. A 1967. sam došao u Hajduk kao centarfor!? Beckenbauer je u HSV-u igrao isključivo na poziciji libera. I dalje je odlično "čitao igru". Mnogi misle da je bio "mekan". Znao je, međutim, iznimno čvrsto ući u duel. No, izgubio je prijašnju hitrinu. U srazu s Bayernom našao se u situaciji "jedan na jedan" s Rummeniggeom. Nije se usudio izravno ga napasti, i tada puno mlađi i iznimno potentni napadač Bayerna mu je "pobjegao" i zabio gol. Bavarci su dobili tu utakmicu. Bila je odlučujuća u borbi za titulu.

image

Ivan Buljan

JAKOV PRKIC/CROPIX

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća SR Njemačka često je igrala s Jugoslavijom (najčešće prijateljske utakmice, ali i na Europskom prvenstvu 1976.). Buljan i Beckenbauer bili su tada na suprotnim stranama...

- Mi se često volimo šaliti i zadirkivati nakon odigranih utakmica. Posebice kada pobijedimo. Kod Nijemaca toga nema. Njihov mentalitet podrazumijeva profesionalizam i korektnost.

Najupečatljivija Buljanova anegdota s Kaiserom zbila se 1995., na proslavi 50. rođendana najvećeg njemačkog nogometaša.

- Bila je to najveća gala predstava na kojoj sam sudjelovao. Beckenbauer je pozvao sve bivše suigrače, koje je smatrao svojim prijateljima. I mene, među njima. Volio se šaliti, pa nam je uručio i kuverte, rekavši: "nemojte ih baciti prije nego što pogledate što je unutra". Koliko se sjećam, u kuverti je bilo tisuću maraka.

Velikog Franza Beckenbauera neposredno je doživio i bivši nogometaš Dinama, Partizana i Lokomotive, a potom i novinar, danas doajen sportskog žurnalizma, Miro Rede.

- U svim mogućim anketama za momčad 20. stoljeća ili svih vremena, Beckenbauer je bio među prvih 11. U najopsežnijoj anketi MasterCarda 1998., u kojoj su sudjelovali igrači, treneri, novinari i navijači, Beckenbauer s Bobbyjem Mooreom čini stoperski tandem - konstatirao je Rede, a onda nam ponudio i svoj izbor najboljih igrača u povijesti nogometne igre: Jašin - Carlos Alberto, Beckenbauer, Passarella, P. Maldini - Cruijff, Di Stefano, Maradona - Messi, Pele, Ronaldo.

image
SVEN SIMON/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

O Beckenbaueru:

- Karijeru je započeo kao ofenzivni vezni, a završio na liberu. Danas de facto nemate igrača poput Beckenbauera, koji je iznio loptu iz zadnje linije i sudjelovao u završnici akcija. On bi i u modernom nogometu imao status igrača 22. stoljeća. Igrača poput Beckenbauera danas bismo plaćali suhim zlatom. Nažalost, u najmlađim kategorijama treneri i ne traže takve tipove igrača, već zadnju liniju momčadi popunjavaju sporim i nezgrapnim klincima. Nogometaši poput Beckenbauera niti se rađaju, niti se stvaraju. Mi smo imali Kaiserovu inačicu u liku Velimira Zajeca. Čak bih ustvrdio da je Zajec bio jači od Beckenbauera u defenzivnom segmentu igre, no Nijemac je bio dominantniji u veznoj liniji i kudikamo opasniji u završnici akcija. Svojevrsnu sličnost s Beckenbauerom vidim i u igri Luke Modrića. Franz je često koristio vanjski felš, koji nalazimo i kod Modrića.

U prebogatoj novinarskoj karijeri više ga je puta intervjuirao...

- Kao najtežu utakmicu u karijeri isticao je finalnu utakmicu SP-a 1966. na londonskom Wembleyju, kada je Engleska u produžecima pobijedila SR Njemačku (4-2). U tom je ogledu imao iznimno zahtjevnu zadaću čuvanja ponajboljeg engleskog igrača, slavnog Bobbyja Charltona. Doslovno mi je kazao: molio sam Boga da utakmica što prije završi...

S nelagodom se sjećao i polufinalnog ogleda Europskog prvenstva 1976. i utakmice s Jugoslavijom u Beogradu, iako je spomenuti sraz, u konačnici, završio pobjedom "elfa" (4-2, produžetak).

- "Osjećao sam vrtoglavicu", rekao je tom prilikom. I ustvrdio da nikada njemačka reprezentacija nije djelovala tako izgubljeno kao u prvih 45 minuta beogradske utakmice. Posebno ga se dojmio Brane Oblak. Upravo je Oblak kasnije završio - u Bayernu.

image

Miroslav Rede

RONALD GORSIC Cropix

Beckenbauer je imao odnos pun štovanja prema hrvatskim nogometašima i trenerima.

- Posebno mjesto u njegovoj karijeri ima pojava Zlatka Čajkovskog. Znameniti Čik stvorio je legendarnu generaciju Bayerna, koju je predvodio Beckenbauer, a u sastavu su bili i Maier, Breitner, Schwarzenbeck, Hoeness, G. Müller... No, najveći trenerski autoritet bio mu je Branko Zebec. Kako bi "pripitomio" najveću njemačku zvijezdu, Zebec je rekao Beckenbaueru: "da nemaš Schwarzenbecka iza sebe, ne bi bilo niti tebe!".

No, Kaiser je cijenio i hrvatske igrače...

- Volio je Buljana, s kojim je bio suigrač u HSV-u i Cosmosu, a hvalio je često i Željka Perušića, koji je svaki put u minhenskom derbiju (Bayerna i Münchena 1860) slavnog Gerda Müllera "stavio u džep".

Rede zaključuje:

- Kao i na terenu, Franz Beckenbauer bio je i u razgovoru izniman gospodin i ugodan sugovornik.

Linker
01. svibanj 2024 17:25