VELIKI USPJEH

Hrvatica ostvarila senzacionalan transfer. S 18 godina otišla iz Dinama i potpisala za Milan

Talentiranu Riječanku Petru Mikulicu prepoznao je trener A momčadi Maurizio Ganz
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 26. srpanj 2023. 13:35

Ljetni prijelazni rok 2023. u punom je jeku za najbolje momčadi u Serie A, ali dojam je da AC Milan doista prednjači u aktivnostima na tržištu igrača. Među objavama na društvenim mrežama o dolascima Sportiella, Romera, Loftus-Cheeka, Reijndersa, Pulisica, Okafora, Raveyrea i Chukwuezea, svoje mjesto pod zvijezdom iznad grba Rossonera našla je i - hrvatska reprezentativka, 18-godišnja Petra Mikulica.

Izrazito talentirana mlada Riječanka nije prošla ispod radara talijanskog velikana. Nakon što su je neko vrijeme pratili, sada im se ostvarila želja, a Petri će taj angažman osigurati i uvjete da završi školovanje. U razgovoru s njezinim ocem Milanom, saznali smo kako je došlo do kontakta s Milanom.

- Najviše je pažnje privukla svojim nastupima u hrvatskoj reprezentaciji. Njihovi ljudi su ju dugo pratili i htjeli dovesti i ranije. Ipak, bilo nam je bitno da završi i adekvatno školovanje, što su nam također osigurali. Sve je teklo zaista glatko, moglo je i ranije, ali su ispoštovali i našu odluku i eto, posao je sklopljen. Ozbiljno su bili zagrizli, a njenu kvalitetu prepoznao je veliki Maurizio Ganz, trener A momčadi Milana - rekao je Milan Mikulica.

Petra je karijeru počela u malom kvarnerskom klubu Jackpotu, a onda se u potrazi za ligaškim natjecateljskim utakmicama preselila u ŽNK Rijeka. Prošlu sezonu odradila je na posudbi podno Marjana, kako bi ŽNK Splitu pomogla u Ligi prvakinja. Ove je sezone, prije 18. rođendana, karijeru nastavila u zagrebačkom Dinamu.

Reprezentacija je puno doprinijela

- Počela je trenirati u Jackpotu, prije odlaska u ŽNK Rijeka. Odlične igre tamo su joj omogućile da otiđe u Split, njima pomoći ostvariti što bolji rezultat u Ligi prvakinja. Tamo joj je trener bio isti kao u U19 reprezentaciji. Ostali smo kratko u Splitu, da bi onda prešla u Dinamo Zagreb. Bilo je tu puno putovanja, dok nismo odlučili da negdje ostane.

Iako je ženski nogomet u velikom rastu popularnosti, još uvijek je u priličnoj sjeni muškoga. Petra je u sportu od malena, a nogomet je odabrala kao svoju sudbinu. Treninzi i opsesija "najbitnijom sporednom stvari" od rane su joj dobi prioriteti.

- Ona je od samog starta bavljenja nogometom smatrala kako je to jedino čime se želi baviti. Još kao dijete postavila se kao velika profesionalka. Živjela je taj sport, kao i dan danas, na putu do škole, doma, na spavanju, uz nju je uvijek bila lopta i to je sve što je željela. Zadržala je fokus i na kraju krajeva uspjela ostvariti svoje snove. Potpuno je zaljubljena u nogomet, a rano je shvatila da samo svojim radom može doći do najviših rezultata.

Prošla je sve generacije u dresu hrvatske reprezentacije. To je ipak najviše stavlja u "izlog". Pitamo koliko je dobila nakon prilike u "kockastom" dresu?

- Puno su joj naravno pomogli nastupi u hrvatskom reprezentativnom dresu. Već od U17 reprezentacije počeli su je pratiti skauti. U svakom uzrastu kada je nastupala bila je među najmlađim igračicama. Puno su joj doprinijeli europski nastupi u Splitu, ali naročito reprezentacija.

Trkački moćna i tehnički potkovana

Igra na poziciji krilne napadačice, a gotovo jednako dobro igra s obje noge, iako joj je desna ipak bolja. Koji joj je "forte"?

- Najbolja je na poziciji lijevog krila. Može igrati s obje noge, samim time pokriti i obje strane travnjaka. Možda je brža u udarcu desnom nogom, dok za namještanje na lijevu možda treba potez više, iako je također odlična. Trkački je također moćna, tako da je se može vidjeti i u brzim tranzicijama. Tehnički je potkovana, pa je nekada po potrebi znala pokrivati i sredinu veznog reda.

Uvjeti u Milanu su vrhunski, nastavlja Milan Mikulica. Ističe da s Petrom i suigračicama radi isti broj trenera, fizioterapeuta i ostalih članova stožera kao i kod nogometaša. Veliki je to klub, s velikom tradicijom tako i priliči. Disciplina je maksimalna i ništa se ne prepušta slučaju, pazi se na svaki detalj. Međutim, u odrastanju u ženskom nogometu nije uvijek bilo tako.

Kako se snaći, biti podrška i doći do vrhunske razine u (tada) ne toliko razvikanome sportu?

- Meni je uvijek, i kod nje i njezine braće, bilo bitno da su u sportu od mlade dobi. Vrijeme će kasnije odraditi svoje i pokazati gdje su i kako dalje. Ženski nogomet je od tada podignut na razinu više, kod nas još naravno nije na top razini, ali svake godine napreduje, što je odlično. Ona je pratila uzor braće i s njima se zaljubila u nogomet. Najbitnije je kod djece da su okupiranim tako nečim, da nisu na ulici. Razvijaju se, razmišljaju zdravo, putuju i najbitnije što su socijalizirani sa svojom generacijom - zaključio je Milan Mikulica.

Braća nogometaši su joj najveća podrška

Braća nogometaši su joj najveća podrška

Treba napomenuti kako Petra dolazi iz nogometne obitelji, brat blizanac Lovro igra za juniore Rijeke, dok 24-godišnji Luka Mikulica igra za trećeligaša iz riječkog kraja - Grobničan i najveća su joj potpora.

- Braća su joj velika podrška. Luka je imao velike ambicije, u nogometnu je ostao, ali se možda malo više opredijelio za školu. Lovro je junior Rijeke, bio je i kapetan, projekt je i veliki talent. Veliki su radnici, nakon treninga bi ostali i individualno radili i jedni druge gurali prema gore - rekao je otac Petre Mikulice.

Linker
20. rujan 2024 18:44