REUTERS/Paul Hanna
BIT ĆE TROFEJA

HRVATSKA BI MOGLA IMATI PRVAKE U GOTOVO CIJELOJ EUROPI Od Modrića ili Rakitića, Lovrena, možda Brozovića sve do čovjeka za kojeg vjerojatno niste čuli

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. veljača 2020. 12:28

Luka Modrić je prvi s Real Madridom u Španjolskoj, Marcelo Brozović s Interom u Italiji, Ivan Perišić s Bayernom u Njemačkoj, a Dejan Lovren već može slaviti naslov prvaka Engleske s Liverpoolom. Od svih liga Petice, izvjesno je da Hrvatska jedino u Francuskoj sigurno neće imati svog predstavnika u šampionskoj momčadi. Duje Ćaleta-Car i njegov Marseille drže se dobro, drugi su na ljestvici, ali (pre)moćni Paris SG 14 kola prije kraja ima ogromnih 12 bodova prednosti. Izdrže li Inter i Bayern, s obzirom na činjenicu da ako Modrić ne uspije s Realom onda će prvak biti Ivan Rakitić s Barcelonom, jedinim pravim konkurentom Kraljevskom klubu, Hrvatska će se moći pohvaliti čudesnim pothvatom. Prvi put u povijesti Lijepa Naša bi imala igrače u četiri od pet prvaka najjačih liga Starog kontinenta, što je učinak koji mogu ostvariti još samo Španjolci, Nizozemci, Francuzi, Brazilci i Belgijci. Do maksimalnih pet od pet gotovo sigurno će doći Španjolska, koja ima svoje igrače u svim liderima lige Petice, a možda i Nizozemska.

Poljska već osvojena

No ne briljiraju hrvatski igrači samo u najjačim europskim ligama. U čak 24 elitna ranga pod okriljem UEFA-e koji se igraju u ritmu jesen-proljeće, ne računajući Prvu HNL, Hrvati su legitimni kandidati za naslov prvaka države. Negdje veći, negdje manji.

SN

Zasad je jasno da će uz Lovrena u Engleskoj prvak sigurno biti i Petar Musa u Češkoj. Mladi hrvatski reprezentativac vratio se u Slaviju Prag nakon godinu dana odrađene posudbe u Slovanu iz Libereca. Slavia sigurnim koracima ide prema obrani titule. Do kraja je još dosta, ukupno 15 kola, ali 16 bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Viktoriju Plzen teško mogu Pražani ispustiti.

I u obližnoj Slovačkoj slična je priča. Slovan Bratislava zasad na vrhu ima okruglih deset bodova viška u odnosu na svoje prve pratitelje Žilinu i DAC Dunajska Streda. Član lidera je Marin Ljubičić, a iako je do kraja još 14 kola, Slovan je jednostavno prejak za sve ostale klubove u ligi.

Nema nikakve sumnje ni da će se barem jedan Hrvat okititi titulom prvaka u Poljskoj, gdje naša država ima igračke predstavnike u čak pet najbolje plasiranih klubova, kao ni u Sloveniji te Bosni i Hercegovini, gdje je situacija posve identična.

Hrvatski igrači nastupaju i za vodeće momčadi Azerbajdžana (Filip Ozobić), Belgije (Matej Mitrović), Cipra (Gordon Schildenfeld i Branko Vrgoč), Nizozemske (Dominik Kotarski), Rumunjske (Damjan Đoković) pa čak i San Marina. Tamo je na prvoj poziciji Tre Fiori za kojeg igra 25-godišnji Bojan Đurčinoski, bivši igrač Funtane, Rovinja, Pazinke...

Puno do kraja

Na drugom mjestu su, pak, Petar Filipović s LASK-om u Austriji, Karlo Bartolec i Robert Mudražija s FC Kopenhagenom u Danskoj, Josip Mišić sa solunskim PAOK-om u Grčkoj, Tomislav Bušić s Gjilanima na Kosovu te Borna Barišić i Nikola Katić s Glasgow Rangersom u Škotskoj.

Puno je još do kraja, tek je sredina veljače, a prvenstva završavaju u svibnju, ali već je sada jasno da će u Ligi prvaka i kvalifikacijama za to elitno natjecanje u sezoni 2020./21. opet biti uistinu velik broj hrvatskih nogometaša.

Linker
23. travanj 2024 22:39