Mato Stanković
 VLADO KOS/CROPIX
Oproštaj izbornika od Hrvatske

‘Hrvatska je pobjeđivala svjetske prvake, bila u polufinalu Eura, ali znao sam da će me smijeniti!‘

Mato Stanković više nije izbornik hrvatske futsal reprezentacije. Na tom je mjestu bio 10 godina.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. prosinac 2020. 08:59

Izvršni odbor Hrvatskoga nogometnoga saveza u ponedjeljak je smijenio izbornika naše futsal reprezentacije Matu Stankovića (50) i na njegovo je mjesto ustoličio dosadašnjeg Stankovićeva pomoćnika i izbornika futsal vrste do 19 godina, Marinka Mavrovića (51). Razlog Stankovićeve smjene, koji je na kormilu ove selekcije proveo punih deset godina, bili su, kako je navedeno, “neodgovarajući rezultati”. Konkretno, neodlazak na SP u Litvi sljedeće godine, nakon neuspjeha u dodatnim kvalifikacijama i eliminacije protiv Češke nakon izvođenja sedmeraca. A u grijehe se Stankoviću ubraja i neodlazak na Euro 2018. u Sloveniji...

Hrvatska je prije nešto više od mjesec dana dvaput remizirala s Česima identičnim 2:2 rezultatima u Zadru i u Brnu, a na uzvratu u Češkoj domaćin je bolje izvodio sedmerce i izborio nastup na SP. Imala je naša momčad sedmerac za pobjedu, nije zabila i potom su Česi sve preokrenuli i izborili nastup na SP. To će biti Česima, što svakako nije nevažan podatak, čak peto sudjelovanje (od mogućih šest!) na smotri najboljih futsal reprezentacija svijeta.

I tako je, eto, jedan sedmerac, jedan pogodak, na kraju odlučio o Stankovićevoj sudbini. Uvijek je to tako, uvijek odlučuje jedan pogodak, koji usmjerava rezultat na jednu ili drugu stranu...

image
LUKA GERLANC/CROPIX

- Nisam iznenađen ovom odlukom jer sam nakon nekih razgovora znao u kojem će smjeru sve to ići. Ta smjena nije iznenađenje ni gleda li se iz kuta da sam na ovoj funkciji bio deset godina, te da nismo izborili plasman na SP. Ali, treba znati da tako dugo razdoblje na izborničkoj klupi u ovom sportu nije raritet, mnoge reprezentacije imaju izbornike koji su i duže od mene na toj funkciji, primjerice, Češka, Srbija i Slovenija - rekao nam je Stanković.

Nastavio je...

- Razočaran sam zbog neodlaska na SP, dijelio nas je taj jedan jedini sedmerac. Neupućeni bi mogli zaključiti da je ovo veliki neuspjeh, ali treba znati da se na SP plasira samo sedam europskih zemalja. Tu su poglavito Španjolska, Italija, Portugal, Rusija, Ukrajina, pa Kazahstan i Azerbajdžan s Brazilcima, tek smo iza njih mi, Česi, Srbi... Dakle, plasman u Litvu nikako nije mogao biti imperativ. K tome, ni jedan naš klub nije ništa napravio u Europi posljednjih 20 godina, nemamo gotovo ni jednog igrača u inozemstvu koji je s nekim ozbiljnim klubom nešto osvojio, samo je Dario Marinović u Španjolskoj s El Pozom osvojio dva kupa i Superkup. Nadalje, izbornik prije mene nije pobijedio ni u jednoj ozbiljnoj utakmici, tada se gubilo i od apsolutnih “autsajdera”, bili smo u trećoj jakosnoj skupini i nigdje se nismo plasirali osam godina. I počeli smo sve ispočetka, organizacijski smo, uz pomoć HNS-a, sve podigli na znatno višu razinu. Očit je i rezultatski napredak, sad smo u prvoj jakosnoj skupini, deveti smo na svijetu, a kad sam preuzeo selekciju, bili smo na 43. mjestu! U zadnjih smo pet godina odigrali 55 utakmica, ostvarili smo 38 pobjeda, svladali smo svjetskog prvaka Argentinu, azijskog prvaka Iran... Upisali smo 12 remija i pretrpjeli samo pet poraza, igrali smo i u polufinalu Eura 2012. godine, osvojili Mediteranski, Azijski i Višegradski kup. Napravljen je, dakle, veliki pomak. Pa iako je ovih posljednjih deset godina bilo najuspješnije razdoblje u u povijesti našeg futsala, realan sam čovjek i znam da je došlo vrijeme da netko drugi nastavi moj posao. Jer, kod nas baš i nije normalno da netko na ovakvoj funkciji provede toliko vremena.

Odlučuju sitnice

Kod vas, dakle, nema nikakve ljutnje?

- Ne, definitivno ne. Iza mene stoje rezultati, postali smo ozbiljna reprezentacija, koju je jedan pogodak dijelio od plasmana na SP. I kad odvrtim film tih dvoboja s Česima, u kojima smo bili znatno bolji, ne znam što bih promijenio, vjerojatno ništa. Imali smo sve u svojim rukama, na kraju nismo zabili ni taj sedmerac i sve je otišlo na češku stranu. Strahovito mi je žao zbog tog neodlaska na SP, ali u životu uvijek odlučuju potankosti. Gledajte, izbacili smo favorizirani Azerbajdžan s Brazilcima, pa onda ispali od nama podjednakih Čeha. A da smo ispali od Azera, danas bih vjerojatno i dalje bio izbornik jer to se ne bi smatralo neuspjehom! I to je sva ironija ovoga posla - rekao je Stanković.

Smatram da je Stanković naš najbolji trener, ali je vjerojatno došlo do zasićenja između njega i igrača

Predsjednik Komisije za futsal i član IO HNS-a, Ile Topuzović, o Stankovićevoj smjeni kaže:

- Nema nikakvih zakulisnih igara, samo je rezultat razlog smjene. Očekivali smo da ćemo otići na SP u Litvu i nije to samo moj stav, HNS je napravio sve i osigurao je maksimalne uvjete reprezentaciji. Naravno da Stanković nije jedini krivac, ali zna se da trener ovisi o rezultatima. Osobno smatram da je Stanković naš najbolji trener, iza njega su odlični rezultati, ali vjerojatno je došlo do zasićenja između njega i igrača, a neodlazak na SP bila je kap koja je prelila čašu i temeljni je razlog smjene.

Je li realno očekivati da Hrvatska bude baš na svakom velikom natjecanju?

- Naravno da nije, ali smatram da je bilo realno izboriti plasman na SP u Litvi u dvije utakmice sa Češkom.

Je li Mavrović stalno ili privremeno rješenje?

- Mavrović će od IO HNS-a dobiti jednogodišnji ugovor. Njegovo imenovanje predstavlja zapravo kontinuitet Stankovićeva rada, budući da mu je Mavrović bio asistent. I vjerujem da je odluka dobra, te da je Mavrović dovoljno stručno kapacitiran da vodi našu najbolju futsal selekciju. Poznaje igrače i mišljenja sam da boljeg rješenja nema - kaže Topuzović.

Linker
30. travanj 2024 12:45