PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP
Bivši Vatreni za SN

Hrvatska ne mora brinuti zbog - svjetskih prvaka. ‘Francuska? Oni će dominantno riješiti Šveđane‘

U zadnju utakmicu skupine Lige nacija Francuska ulazi bez imperativa, za razliku od Šveđana
Piše: Goran Čičin MašanskerObjavljeno: 16. studeni 2020. 16:40

Vrlo zanimljiv bio je ogled Portugala i Francuske, reprezentacija koje trenutačno drže naslove prvaka Europe i svijeta. Nedavno su u Parizu igrali bez pogodaka, prije četiri i pol godine Portugal je u finalu Europskog prvenstva na istom mjestu nakon produžetaka svladao Francuze, koji su se dvije godine kasnije u Rusiji popeli na svjetski tron. Tricolori su u Lisabonu imali veliku želju pokazati da su i dalje najbolji na svijetu. Bili su bolji u prvom poluvremenu, Martial je prokockao tri velike prilike, ali su na kraju osigurali pobjedu i Final Four Lige nacija zahvaljujući s(p) retnom pogotku N’Gola Kantea nakon udarca Rabiota i slabe reakcije vratara Patricija.

- Sjajno je vidjeti igrače koji su prevazišli probleme s kojima se susreću u klubovima, došli ovdje i pobijedili. Slavili smo zasluženo i ostvarili naš cilj, željeli smo osvojiti prvo mjesto. Dobro je kad se ciljevi ostvaruju, jako sam ponosan na svoje igrače - istaknuo je Deschamps nakon trijumfa nad Portugalcima u Lisabonu.

image
VLADO KOS/CROPIX

Volja, želja, trka, agresivnost. To je nešto što bi se trebalo podrazumijevati, pogotovo kad su u pitanju vrhunski profesionalci. I ti segmenti kod Francuza nisu izostali ni u subotnjem srazu Lige nacija, iako su to natjecanje mnogi skloni podcjenjivati.

- Nije uvijek lako, osobito kad su vremena ovako komplicirana. Situacija nekih igrača u njihovim klubovima nije baš najbolja, ali kad se okupe u reprezentaciji i dalje je prisutan taj natjecateljski duh. I protiv Portugala su potvrdili da je Francuska i dalje sjajna momčad - govori izbornik Tricolora. Iskupljenje za Finsku Neugodno je njegova momčad prošle srijede iznenadila svoje navijače porazom od Finske u prijateljskoj utakmici, pokazalo se da je to bio samo ‘loš dan u uredu’.

- Sad smo igrali sa suparnikom s kojim smo po kvaliteti otprilike izjednačeni, a u takvoj utakmici igrače ipak manje treba upozoravati na ciljeve.

I jasno je da radije igraju ovakve utakmice. Dakako, može se postaviti i pitanje kako će onda Francuzi pristupiti posljednjem ogledu u skupini Lige nacija. Utakmica sa Švedskom nema baš nikakav rezultatski značaj za svjetske prvake, koji su u Lisabonu osigurali prvo mjesto na ljestvici naše skupine. Međutim, Šveđanima je taj susret izrazito važan, a jasno je da zanima i Hrvate, koji u utorak na Poljudu dočekuju Portugal. Povratak nakon ozljede Vjerojatno ne treba posebno objašnjavati kako Deschamps doista ima ogroman izbor igrača, te da bi vjerojatno i neka francuska ‘D’ postava bila favorit protiv Švedske. Od onih koji su pozvani za ovu akciju može se složiti vrlo jaka i kvalitetna momčad, čak i ako neki od prvotimaca dobiju (očekivani) odmor.

Međutim, iz najave francuskog izbornika o povratku jednog od najvažnijih igrača može se zaključiti da će njegova momčad i u toj utakmici ići po pobjedu.

- Kylian Mbappe je željan igre i spreman je za nastup - rekao je Deschamps nakon gostovanja u Portugalu. Napadač Paris Saint-Germaina propustio je posljednje dvije reprezentativne utakmice zbog ozljede mišića, a Francuska je bez njega protiv Finske i Portugala uspjela postići tek jedan pogodak.

Mbappe će u utorak biti veliki francuski adut protiv Švedske, a ozbiljan pristup Deschampsove družine očekuje i bivši hrvatski reprezentativac Robert Špehar, koji je u karijeri nosio i dres Monaca.

- Pretpostavljam da će Francuska s obzirom na svoj renome i veličinu te naslov svjetskog prvaka ozbiljno ući u tu utakmicu, bez obzira na to što je već osigurala prvo mjesto u skupini. Možda će izaći s nekim izmijenjenim sastavom, ali što to znači kad se pogleda roster s kojim raspolaže njihov izbornik? Sigurno će Francuzi biti na stopostotnoj razini, pretpostavljam da će pobijediti Švedsku – rekao je Špehar.

Mogli su Šveđani protiv Hrvatske riješiti većinu svojih briga, ali su u završnici zabili autogol koji je Vatrene ostavio u nešto povoljnijoj poziciji uoči posljednjeg kola, u kojem će se odlučivati o ispadanju u B razred Lige nacija.

- Švedska je zaslužila pobjedu protiv Hrvatske, ali se vidjelo da ih je gol kojeg su primili psihološki slomio, moglo se to uočiti po gestikulaciji njihovih igrača. Znali su da bi bili u prednosti da je ostalo 2:0, i mislim da će to na njih jako utjecati i u utorak u Parizu. Bit će oni i dalje motivirani, ali neće biti isti kao što bi bili da su nas pobijedili s dva gola razlike. Stoga pretpostavljam da će Francuzi taj susret dominantno riješiti u svoju korist.

Jeste li očekivali Tricolore kao pobjednike naše skupine?

- Navijački sam očekivao da ćemo to biti mi, ali moramo shvatiti da više nismo na toj razini, da se događa i smjena generacija koja je neminovna. Jednostavno su i Francuzi i Portugalci trenutačno kvalitetniji od nas. Francuska je zaslužila prvo mjesto, dominantna je, ima vrhunske igrače i strahovitu kvalitetu. Povoljan rasplet Bit će važno kako će odigrati Francuska i Švedska, ali jasno je da se i od Hrvatske očekuje reakcija protiv Portugalaca nakon slabog izdanja u Solni.

- Mi igramo kod kuće, a računam da će Švedska izgubiti od Francuske, te se nadam povoljnom raspletu za nas. Mi smo i u toj utakmici koja za nas nije bila dobra ipak nekako zabili taj bitan gol i sad dočekujemo Portugal, koji se u subotu riješio svih briga, jer više ne može biti prvi. Sigurno će oni ići punom snagom bez obzira na to, ali naš motiv bit će velik, računam na to. Imamo mi svoje kvalitete i u ovom izmijenjenom sastavu. Vjerujem da će izbornik Dalić odabrati momčad koja će se moći oduprijeti kvalitetnom suparniku kao što je Portugal - poručio je Robert Špehar.

Linker
20. travanj 2024 09:10