BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
NEKA NOVA LICA

Hrvatska reprezentacija će ako izbori SP na novi ‘face-lifting‘! U Kataru tek trećina igrača iz Rusije...

Zlatko Dalić na Maltu je doveo samo osmoricu igrača koji su među 22 nositelja ruskog srebra
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. studeni 2021. 07:01

Od toga su Vida, Lovren, Brozović, Modrić, Perišić i Kramarić imali ulogu stalnog ili povremenog startera, Ćaleta-Car je igrao malo, a Livaković nimalo.

Paralelno s bitkom za plasman na SP izbornik stvara novu Hrvatsku, koja će do Katara, bude li se tamo probila, proći dodatan “face-lifting” i realno je očekivati da će se na “arapskom Mundijalu” naći tek trećina aktera s prošlog Svjetskog prvenstva. Putem su nestali Subašić, Rakitić, Mandžukić, Ćorluka, Strinić, Bradarić, Pivarić, Badelj, Jedvaj, a u momčadi nisu niti Vrsaljko, L. Kalinić, Pjaca i Rebić. Pojavom Gvardiola, Sose, Stanišića… obrana dobiva nove konture, pa i Vida i Lovren gube pozicije…

Vatreni su nekoliko velikih natjecanja igrali u sličnom ili gotovo istom sastavu, malo je nedostajalo da naprave veliki rezultat, pogotovo u Francuskoj 2016. godine, a onda su u Rusiji doživjeli krešendo kvalitete i iskustva, te naplatu minulog rada i stigli do finala. U međuvremenu Dalić je doveo Hrvatsku na Euru, na njemu igrao osminu finala, imao dvije rezultatski loše Lige nacija s brojnim rotacijama i traženjima, posebno u drugoj sezoni, i sad je na dvije utakmice do Katara.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Od njega se s pravom traži da odvede Vatrene još jednom na Mundijal, ali ako to i ne napravi, koliko god bio šok i podbačaj, i premda možda više ne bi ostao izbornik, što ovisi o HNS-u i ovog časa nije potrebno špekulirati, jedno je jasno - postavio je temelje hrvatske budućnosti, ekipe koja ima veliku perspektivu.

Kad su Vatreni osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, u Japanu četiri godine kasnije od 22 igrača igrala su devetorica, praktično desetorica, jer Bokšića u Francuskoj nije bilo zbog ozljede, a bio bi i jedan više da Tudor, također nakon ozljede, nije morao otkazati Japan. Danas po toj osnovi nedostaje samo Kovačić. Tada su Vatreni zapali u krizu kvalitete, iako su se provukli i do Eura 2004. godine.

Ova Hrvatska pravodobno je redizajnirana, što izbornikovom namjerom, što stjecajem okolnosti, na vrata kucaju još neki daroviti igrači, ali upravo to dodatno govori o golemom važnosti utakmica s Maltom i Rusijom. Bila bi šteta da se nova Hrvatska, a i dalje s Lukom Modrićem, ne predstavi u Kataru. Imala bi šansu ponovno napraviti nešto značajno, ali i zakotrljati još jednu lijepu priču.

Linker
18. travanj 2024 16:26