Antonio Sekulić, Mateo Mužar

 MIRKO FERLIN Cropix
POVIJESNI PODVIG

Hrvatska se nakon dugo vremena vraća na najveću scenu: ‘Kod nas ne može bez drame, a tamo ne idemo turistički‘

‘Zahvalio bih suigračima koji su prošli tešku muku, onda i stožeru, koji je imao strpljenja za naše gluposti‘
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 17. travanj 2024. 16:40

Hrvatska futsal reprezentacija u doigravanju za Svjetsko prvenstvo s ukupnih 5-4 bila je bolja od Poljske. Nakon 3-2 gostujuće pobjede, Hrvatska je u uzvratu, u ispunjenom Košarkaškom centru Dražen Petrović, odigrala 2-2 i ostvarila vizu za Uzbekistan. Prvi je to nastup futsal reprezentacije na svjetskoj smotri, nakon čak 24 godine. Tada su nastupili u Gvatemali i osvojili peto mjesto.

Hrvatska je u uzvratu vodila 2-0 i činilo se da je prolaz osiguran, no Poljaci su s dva gola uveli utakmicu u dramatičnu završnicu. Jedan od junaka pobjede protiv Poljske bio je Antonio Sekulić, koji je sudjelovao u akcijama kod oba gola hrvatske reprezentacije.

Hrvatima suđena drama

- Nama, Hrvatima, valjda je suđeno da ne može bez drame. Prije svega, zahvalio bih suigračima koji su prošli tešku muku, onda bih zahvalio stožeru, koji je imao strpljenja za sve naše gluposti. Za kraj, bih pohvalio ovu divnu publiku, bez koje ništa ne bi bilo moguće. Hvala vam od srca.

Rođen je u Slavonskom Brodu, a s 25 navršenih godina Sekulić već ima pozamašno iskustvo. Karijeru je započeo u Brodu 035, nakon čega prelazi u zagrebački Nacional, a uoči dolaska u Olmissum, dvije sezone nastupao je za Split. U ljeto 2019. godine Sekulić je predstavljen kao pojačanje Olmissuma, gdje ga je doveo tadašnji trener Duje Maretić, za kojeg će i sam Sekulić izjaviti kako je trener koji je najviše utjecao na njegov igrački razvoj.

U Olmissumu je Sekulić došao do statusa standardnog reprezentativca, a kao kruna dosadašnje karijere, došlo je proglašenje za najboljeg igrača Hrvatske za prošlu godinu. Njegove predstave nisu prošle nezapaženo ni u inozemstvu. Tako će Sekulić na kraju ove sezone prijeći u jedan od najjačih europskih klubova, belgijski Anderlecht. Još prošle sezone, Anderlecht je izbacio moćnu Barcelonu iz Lige prvaka, i prošao na final four, gdje je naposljetku završio četvrti. U Sekuliću vide ogromno pojačanje te su potpisali ugovor na dvije godine.

Iako je još rano za bilo kakva predviđanja, Sekulić je s nama podijelio ambicije za nadolazeće Svjetsko prvenstvo.

- Brzo ćemo se okrenuti tome i treba razmišljati da se što prije okupimo. Da počnemo trenirati već početkom kolovoza, i siguran sam da tamo možemo puno toga reći. Siguran sam da nećemo ići turistički.

Unatoč tome što je proglašen najboljim igračem hrvatske lige, Sekulić je i dalje aktivan na Božićnom malonogometnom turniru u svojem rodnom gradu Slavonskom Brodu, koji je ove sezone i osvojio.

- Ha ha, sigurno da i taj turnir ima svoju draž, i drago mi je osvojiti ga. Ipak, moram reći da je ovo nešto važnija utakmica i apsolutni vrhunac dosadašnje karijere.

Odlazak u Anderlecht

Prije odlaska u Belgiju i na Svjetsko prvenstvo, Sekulića i njegov Olmissum čeka napeta borba za naslov prvaka Hrvatske. U polufinalu ih čeka sraz protiv vodeće momčadi iz regularnog dijela sezone, dubrovačkog Squarea.

- Sigurno da neće biti lako, pogotovo jer nemamo prednost domaćeg terena, ali pokazali smo i prijašnjih godina da se možemo nositi sa svima. Liga je jako dobra i izjednačena, a takva će biti i oba polufinala.

Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu bit će održano od 14. rujna do 6. listopada ove godine, a iz Europe su se, uz Hrvatsku, kvalificirali još Francuska, Kazahstan, Portugal, Španjolska i Ukrajina, dok će posljednji europski putnik biti odlučen u dvoboju Finske i Nizozemske. Uz reprezentaciju domaćina, mjesto na Svjetskom prvenstvu izborili su zasad i Novi Zeland, Argentina, Brazil, Paragvaj i Venezuela

Linker
17. travanj 2024 16:42