DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KRATAK I JASAN

Hrvatska se nalazi u prijelomnom trenutku! Bivši Vatreni tvrdi: ‘Zlatko Dalić je u ‘lose-lose‘ situaciji‘

‘Ako s njime sjedne za stol i odluči prijeći preko ovih izjava, ispast će da mu i dalje povlađuje‘
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 02. srpanj 2021. 07:37

Aimé Jacquet u svoje doba bio je jedan od najomraženijih likova Francuske. Njegove su metode nazivali "paleontološkim", stil rigidnim, a lice nedostojnim svetog izborničkog mjesta.

No nije se libio vjerovati sebi: jednim je potezom odstranio Ginolu i Papina, te je defenzivnu sklonost odlučio nadograditi Zidaneom&co., a kada je istekla suspenzija Ericu Cantoni, nije dvojio: tada dični i drčni galski pijetao ostao je bez poziva za SP na koji je Jacquet ispraćen posprdno, s naslovnicama "Odustani", Odlazi", da bi se okitio zlatom.

Zlatko Dalić sličnu je stvar učinio u Rusiji, a i njegovi se prethodnici nisu libili discipliniranja i u tome je prednjačio Bilić, koji je "ukor pred isključenje" izdao Srni, Balabanu i Oliću, pa je kaznio Križanca i Šimunića, Kranjčar je tjerao Tomasa, a Čačić je Lovrenu zbog izjava uskratio Euro. Rezovi jesu prisutni u svijetu reprezentacije, ali su zadnja stavka na koju se izbornici odlučuju.

Radikalni potezi

- Svi mi imamo svoja ega, i slažem se kad se kaže da je zadovoljni igrač na tribini pogrešan igrač. Bilo je toga i u moje reprezentativno doba, nezadovoljstva neigranjem, bilo je i mladenačkih zaigranosti, no uvijek je bilo sve na izborniku. Sitnija nezadoljstva koja su buktila u svlačionici, izbornici su rješavali mirnije, ali kada bi nešto izašlo, poduzimali su se radikalniji potezi, poput rezova i težih sankcija - objašnjava odnose unutar svlačionice "vatrenih" Danijel Pranjić, koji je radio pod Bilićem, neslavno sa Štimcem te Kovačem.

- Svaki izbornik ima svoj odnos, no recimo Slavenu se zamjeralo da je "mekan", ali kad je trebalo, znao je on žestoko povlačiti linije.

Pranjić je i sam prošao zanimljiv odnos sa Štimcem, koji ga je otpisao, da bi ga kasnije Kovač vratio. Pranjić je tada izrekao sve eksplicite, pogotovo na račun Sammira, no danas se ne želi vraćati na sve to.

- Poanta je da je u moje vrijeme uvijek vladao obiteljski odnos, s ponekim čarkama ili nezadovljstvima, ali koja bi se stavila pod kontrolu. Ovdje je sada primjetno da nešto ne štima, od određenih izjava za medije prije turnira, izjava nakon pojedinih utakmica, a i sada ovog s Rebićem.

Dugotrajne posljedice

Pranjić kaže da dosta odaje i Dalićeva izjava da nije ostao dosljedan.

- To može sugerirati da je išao u neke kompromise, možemo samo nagađati. Ono što smatram možda i najgorim je činjenica da je ovo "lose-lose" situacija. Jer, ako nakon svega ovoga s Rebićem ostanemo bez njega, ipak smo ostali bez jednog dobrog igrača, neovisno kako izgledao na turniru i potpuno odvojivo od situacije s kopačkom, koja je ekstremno izvučena iz konteksta poraza, a ako izbornik s njim sjedne i odluči nastaviti, ispast će da mu i dalje povlađuje i medijski će to biti silno potencirano - smatra.

Reprezentacija se, zaključuje, ipak nalazi u teškom, prijelomnom trenutku, u kojem se "očito neki potezi moraju povući".

Linker
19. travanj 2024 15:55