MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
POBJEDNIČKA GENERACIJA

Hrvatska u borbi za europski vrh, Bišćan oduševljen: ‘Dečki su fenomenalni, pravi užitak je biti s njima‘

Hrvatska U-21 reprezentacija u velikom stilu grabi prema Europskom prvenstvu 2023.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. studeni 2021. 21:25

Obično se kaže “nemoj crtati vraga po zidu” jer tada uvijek nešto može krenuti krivo. Ali mi ćemo ipak nacrtati malog “vražićka” i prognozirati da će ova Bišćanova mlada reprezentacija uhvatiti Europsko prvenstvo 2023. godine. Bilo bi to treće uzastopno veliko natjecanje za U-21 nacionalnu vrstu. Zašto smo takvi optimisti? Sve je tu vrlo jednostavno. Čak i nećemo o šest uzastopnih pobjeda u našoj kvalifikacijskoj skupini, kako ono volimo kazati “šest od šest”.

Izbornik Igor Bišćan je, to je itekako očito, pronašao “sveti gral” u ovoj generaciji. Njegova momčad djeluje iznimno dominantno, suvereno, ima izgled mnogo iskusnije vrste, kao da dečki nisu mladih godišta. I kad dođe do nekih oscilacija, kao što se to dogodilo recimo u završnicama utakmica protiv Norveške i Austrije, njegovi dečki znaju u odlučnim trenucima biti pravi, staloženi, fokusirani, koncentrirani. Pa uvijek sve završi dobro... Pobjednički.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Samo nastavak priče

Ono što nam se još dopada kod Bišćanovog izborničkog opusa jest činjenica da zaista bira one igrače koji su trenutačno u najboljoj formi, te da u njegovoj selekciji svi igraju na svojoj najvećoj razini, poneki i bolje nego u svojim klubovima. To je ona priča o “kemiji” u momčadi koju je Bišćan očito znao pronaći. Uživali smo u dosadašnjem dijelu kvalifikacija u sjajnim golgeterskim majstorijama Roka Šimića, fantastičnim potezima Luke Sučića, Lukasa Kačavende, Bartola Franjića, Antonija Marina....

Obrana koju čine Boško i Josip Šutalo, Marija Vušković i Nikola Soldo djeluje odlično, sigurno, Ante Palaversa opet djeluje kao onaj igrač koji je iz Hajduka otišao u Manchester City... Zapravo svi koji su dobivali priliku kod Bišćana su se uglavnom istakli u ovom razdoblju, ne možemo kazati da je itko podbacio. Ova generacija zaista ima “ono nešto”. Ovaj kvalifikacijski ciklus je samo nastavak one priče s Europskog prvenstva ove godine kad je mlada vrsta igrala u četvrtfinalu, gdje je u dramatičnoj utakmici izgubila od Španjolske. A pazite, u ovoj novoj vrsti nema više mnogih igrača koji su u Mariboru igrali protiv “male Furije”.

Nema tu više Joška Gvardiola, Luke Ivanušeca, Lovre Majera, Nikole More, Domagoja Bradarića... Ali naši dečki opet djeluju kao oni koji se mogu boriti za europski vrh. Hrvatska uvijek ima mnoštvo talentiranih mladih igrača, a kad ima i izbornika koji taj talent zna pretvoriti u rezultat U-21 selekcije, onda smo tu gdje jesmo, na prvom mjestu u skupini, s lijepim pogledom prema novom Europskom prvenstvu.

- Austrija je ozbiljan suparnik, a mi smo se dobro pripremili i dobro ušli u utakmicu, stvarali smo im probleme. U prvom smo poluvremenu napravili velik dio posla, primirili ih, postigli fenomenalan prvi, a potom i drugi pogodak. S obzirom na to da nije bilo puno šansi ni s jedne niti s druge strane, ti su nam pogoci dali mirnoću i samopouzdanje da susret na dobroj razini privedemo kraju. Doduše, nakon njihovog pogotka malo smo pali i izgubili kontrolu i prelako im dopustili dolazak u zonu udarca. Bila je to zahtjevna utakmica, ali na kraju moram biti jako zadovoljan, i ovom utakmicom i svime onime što smo do sada napravili - kazao je nakon utakmice s Austrijom u Riedu izbornik Bišćan.

Po sve pobjede

Nije mogao a ne spomenuti hrvatske navijače koji su njegove dečke bodrili u Austriji. Zaista je bilo lijepo vidjeti tribine u kockastim dresovima, hrvatske zastave, slušati naše domoljubne pjesme. Bila je to prava hrvatska fešta u Riedu.

- Lijepo je doći ovako na gostovanje i imati podršku, zahvaljujemo navijačima i vjerujem da smo im svojom igrom uljepšali večer i odužili im se na najbolji mogući način.

U prvi plan je gurnuo zajedništvo ove momčadi.

- Dečki su stvarno fenomenalna grupa, od prvog dana rade na sebi i na zajedništvu i užitak je biti s njima i gledati ih. Oni su momčad koja je spremna uložiti maksimalni trud i napor kako bi ostvarila ciljeve, danas su protiv suparnika čije su prednosti trka i agresija ne samo parirali, nego i dominirali. To je dokaz koliko su ozbiljni i koliko ima potencijala u njima.

Naša kvalifikacijska skupina nastavlja se u ožujku. Slijede dvije domaće utakmice. Prvo igramo s Austrijom (25. ožujak), a onda s Finskom četiri dana kasnije.

- Nastojat ćemo pobijediti i u svakoj sljedećoj utakmici pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Slijede nam Austrija i Finska, dvije opet teške utakmice, no ne možemo biti ništa drugo nego optimisti. Dečki su pokazali da imaju kvalitetu i mentalitet za uspjeh - zaključio je Bišćan.

Jedva čekamo nastavak kvalifikacija. Nekako imamo osjećaj da nakon dugo vremena neće biti dramatike u završnici borbe za Euro, da će ovoga puta sve ići glatko. Jer na takvo razmišljanje su nas navele dosadašnje igre i rezultati. Ovoga trenutka kao najozbiljniji suparnik čini se Norveška, s kojim naša mlada vrsta igra na gostovanju 3. lipnja iduće godine.

Linker
19. svibanj 2024 09:34