Mato Stanković

 Cropix
BIVŠI IZBORNIK ZA SN

Hrvatska u okršaju s viceprvakom svijeta: ‘Pobjeda ne bi bila čudo, naši još nisu pokazali koliko vrijede‘

‘Treba nam odličan dan uz pravog golmana i malo sreće‘, kaže Mato Stanković
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 26. rujan 2024. 23:08

Hrvatska futsal reprezentacija je na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu ostvarila primarni cilj - prolazak grupe. Nije sve prošlo onako kako smo očekivali pa je već u prvom kolu stigao nezgodan poraz od Tajlanda. Uslijedio je susret s moćnim Brazilom, koji je ispratio futsal Vatrene s osam golova u mreži. Ipak, visoka pobjeda protiv Kube značila je da Hrvatska ima sasvim dobre šanse biti jedna od četiri najbolje treće reprezentacije. S obzirom na to da je u iduću fazu ušla s trećeg mjesta, znalo se da slijedi okršaj s moćnim protivnikom. Nakon što su odigrane utakmice trećeg kola u ostalim skupinama, postalo je jasno - Hrvatska ide na doprvaka svijeta Argentinu.

Argentina je na prošlom SP-u u finalu poražena od Portugala. U polufinalu su svladali Brazil protiv kojeg se Hrvatska nije provela dobro. U susret s Hrvatskom ulaze kao ogromni favoriti, no Hrvatska nije bez šansi. Ne bi to bilo prvi put da hrvatska futsal reprezentacija svlada Argentinu protiv koje ima već dvije pobjede. U prijateljskoj utakmici igranoj davne 2006. u Brazilu, Hrvatska je predvođena izbornikom Mićom Martićem slavila 4:3. U lipnju 2011. su ove dvije reprezentacije ponovno odigrale prijateljsku i opet je bolja bila Hrvatska. U Kastavu je Hrvatska slavila 3:0. Dio te reprezentacije bili su Novak, Jelovčić i Marinović, koji su sada u Uzbekistanu.

Izbornik je tada bio Mato Stanković, koji je tu funkciju obnašao gotovo 11 godina. Upravo zato je on najbolja osoba za popričati o dosadašnjem nastupu Hrvatske, kao i o šansama u susretu protiv Argentine.

- Hrvatska još nije pokazala koliko stvarno vrijedi. To ne mora biti loše jer imamo veliki prostor za napredak. Argentinci bi nas zbog toga mogli podcijeniti. Utakmice kao protiv Brazila se mogu dogoditi. Jak protivnik kojemu sve uđe u najboljem trenutku za njih, deseterac u najgorem trenutku, nepostojeće isključenje. Mentalitet većine naših igrača protiv takvih ekipa je da se nakon četvrtog gola, čeka kraj utakmice i “moli boga” da ih se ne stavlja u igru, Tajland je igrački lošija ekipa od Hrvatske. Tu nema igrača koji bi imao mjesto u našoj prvoj petorci. Uz činjenicu da se stvorilo dosta šansi i da je Tajland imao dosta sreće, treba priznati da nismo bili pravi. Tajland je taktički usmjerio utakmicu na jedini način kako mogu dobiti. Kao što te utakmice nisu odraz stvarne kvalitete Hrvatske, tako je Kuba druga krajnost koja može dati krivu sliku. Lijepo je bilo vidjeti pristup i ozbiljnost, posebno jer smo ostali netaknute mreže. Odlična utakmica za dizanje samopouzdanja, ali treba biti svjestan protiv koga se igralo - započeo je Stanković

Otkrio nam je gdje vidi najveću priliku da Hrvatska izvede čudo.

- Pobjeda Hrvatske bi za sve u koji su dublje u futsalu bila iznenađenje, ali ne i čudo. Nositelji igre Argentine su u poznim godinama. Borutto, Taborda, Brandi, to više nije ona Argentina koja je bila u zenitu kad su bili prvaci svijeta. Jedva su dobili Afganistan, visoko pobijedili Ukrajinu u utakmici koja je dugo bila u egalu i koja je mogla završiti drugačije. Daleko od toga da nisu odlična momčad, ali su daleko od kvalitete Brazila. Ako naši nositelji budu imali odličan dan, ako golman bude pravi, Hrvatska je uz malo sreće sposobna za sve. Najveća prednost je da nema imperativa pobjede. On je svakako na Argentincima. Tada je Hrvatska najopasnija. Govoriti što i kako nema smisla. Imamo kvalitetnog trenera i stožer koji će sigurno znati kako se suprotstaviti - poručio je bivši izbornik.

Pod vodstvom Stankovića, Hrvatska je s 3:0 svladala Argentinu.

- Uvijek se rado sjećam toga. Dan prije smo gledali utakmicu između Argentine i Italije. Nikad neću zaboraviti komentar Sutona koji je rekao da “ovi” igraju neki drugi sport, a mi smo Argentince dobili. Nedugo iza toga i Talijane. Teško je usporediti to. Ovo je bila prijateljska, a ovo Svjetsko prvenstvo, ulozi su nemjerljivi. Tada su nas Argentinci podcijenili, mi smo odigrali motivirano i na vrhu svojih mogućnosti. Jedina poveznica su isti igrači koji i dalje igraju za obje reprezentacije. Ta utakmica i kasnije neriješen rezultat na Euru protiv prvaka svijeta Španjolaca, viceprvaka Rusa, pobjede protiv Talijana. To je putokaz da treba vjerovat u sebe, pružiti maksimum i da je onda sve moguće - zaključio je Stanković.

Linker
27. rujan 2024 00:11