Slavlje Osječanki
 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
‘OVO JE NAJSLAĐA POBJEDA‘

Hrvatske prvakinje ponovile najveći uspjeh u povijesti i saznale protivnika: ‘Želimo Europi pokazati...‘

Pobjeda 1:0 nad Anderlechtom donijela je Osječankama plasman među 32 ekipe u Ligi prvakinja
Piše: Dražen LekšanObjavljeno: 23. kolovoz 2021. 09:53

Nogometašicama Osijeka uspjelo je po treći put ponoviti dosadašnje najbolje međunarodno ostvarenje! Plasiravši se među 32 ekipe u Ligi europskih prvakinja na čijoj su razini u prethodna dva iskoraka bile zaustavljane.

Preksinoć ih u Gradskom vrtu, u finalnoj utakmici treće kvalifikacijske skupine, nije mogao zaustaviti favorizirani belgijski prvak Anderlecht koji je većim dijelom susreta bio u podređenom položaju, a hrabre Osječanke su na kraju bile i nagrađane jer su gošće u zadnjim minutama promašile tri zicera.

image
Klara Kovačević
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Uvodne minute pa i cijeli prvi dio igre protekao je u većem posjedu lopte Osječanki čija je, međutim, mreža bila ugrožena u 23. minuti. Tada je zdesna ubacila Wijnants, a Abdulai Toloba zamalo promašila suprotni kut. Pet minuta uoči isteka 45. domaće su najavile plodonosan nastavak pokušajem Kunštek pod gredu, ali se Odeurs nije dala iznenaditi. Da su Osječanke spremne za ovakvu razinu igre najbolje svjedoči nastavak kada su štićenice trenera Igore Budiše nastavile dominirati i pritiskati te u tim trenucima i slomiti protivnika s najjačim rejtingom u osječkoj konkurenciji. U drugoj minuti nastavka Lojna je zdesna pred vratima pronašla Medić čiji je udarac završio pokraj okvira vrata. Četiri minute nakon toga slijeva je pokušala Joščak, a udarac neutralizirao “ljubičasti” blok.

image
Maja Joščak
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

U 54. minuti napori Osječanki ipak su bili nagrađeni. Na lijevoj je strani Joščak uzela loptu protivnicama i zatim ubacila u srce 16-erca gdje je loptu prihvatila kapetanica Izabela Lojna i naciljala desni donji kut te, ispostavilo se kasnije, postavila konačan rezultat - 1:0. Kako je vrijeme odmicalo gošće su preuzimale sve veći rizik i bile nadomak izjednačenju pri čemu im je pomogao i pad koncentracije u domaćih igračica nakon što su je permanentno držale na visokoj razini.

U 87. minuti Vatafu je s 20-ak metara zamalo promašila lijevi kut da bi svježa Maximus u 89. te drugoj minuti sudačke nadoknade vremena imala stopostotne prigode. Prvo je centaršut Wijnantsove slijeva glavom poslala nekoliko centimetara pokraj bliže vratnice kamo je otišao i njen pokušaj nakon solo-prodora kada nije uspjela iz blizine svladati vrlo dobru Maju Belaj.

Trener ŽNK Osijek, Igor Budiša, nije krio zadovoljstvo. - Čestitam svojim igračicama. Danas smo pokazali jedan viši nivo igre, djevojke su uistinu igrale izvan svojih dosadašnjih granica. Ja sam čvrsto vjerovao da možemo proći obje utakmice na turniru. Obje smo utakmice igrali prema naprijed, išli na to da kontroliramo igru, željeli pobjedu, a vjerujem da je pomoglo što smo igrali kod kuće, u svojoj Slavoniji, s malo inata. Sada ćemo se dobro regenerirati i onda slijede pripreme za ono što nam dolazi - pričao je Budiša.

Osmijeh s lica po završetku utakmice nije skidala ni kapetanica, Izabela Lojna:

- Puno je bilo pobjeda, ali mislim da mi je ovo najslađa. Još sam pod dojmom. Dvije godine nismo igrale Ligu prvaka, i sada kada smo ju ponovno izborile velika je sreća što smo prošli dalje. Od početka turnira, nama je cilj bio svakako pobijediti prvu utakmicu, a mogućnost prolaska u drugi krug bio je samo motiv više za bolji, kvalitetniji i profesionalniji rad. Presretna sam i ponosna na svoju ekipu. Idemo dalje, želimo Europi pokazati što možemo i znamo - poručila je Lojna.


Liga prvakinja: Osječanke protiv islandskog Breidablika

Nogometašice Osijeka za suparnice u poslednjoj drugoj fazi kvalifikacija za natjecanje po skupinama Lige prvakinja za suparnice su dobile islandski Breidablik.

Breidablik je 18-erostruki prvak Islanda, a najveći uspjeh u Europi ostvario je u sezoni 2006/07. kada je stigao do četvrtfinala Kupa prvakinja.

Prva utakmica igrat će se u Osijeku 31. kolovoza ili 1. rujna, a uzvrat na Islandu je 8. ili 9. rujna.

Ukupni pobjednik nakon te dvije utkamice izborit će nastup u jednoj od četiri skupine Lige prvakinja.

Linker
25. travanj 2024 04:59