Privatni album
SJAJNA PRIČA

Hrvatski iseljenici ‘pokorili‘ Otok: Probili se među elitu, sad idu po naslov i plasman u Ligu prvaka

‘Imamo i igrača koji je igrao seniorski nogomet u generaciji Kramarića, Antolića i Pjace‘
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 18. listopad 2023. 18:38

Hrvati gdje god su došli na svijetu, a uglavnom su odlazili iz Domovine trbuhom za kruhom, obogatili su svaku zajednicu i ostavili su traga na gospodarskom, kulturnom i sportskom polju. Tako je i s najnovijom hrvatskom iseljeničkom kolonijom u Irskoj. Momcima koji su prije nekoliko godina došli na “Zeleni otok” u potrazi za boljom budućnosti prvi cilj je bio pronaći posao, a nakon što su se tu snašli krenuli su razmišljati u drugom pravcu kako pokazati svoj sportski potencijal. I rodila se ideja - Croatia Dublin, klub koji će natjecati u 7side.

To je natjecanje sa sedam igrača na umjetnoj travi, gdje se igra 60 minuta, a dimenzije golova su 3x1 metar. Svake godine u glavnom irskom gradu bili su u vrhu te lige, a 2021. su je i osvojili. Nakon toga odlučili su raskoš svog talenta pokazati i na parketu, u futsalu, gdje su dogurali do 1. Premier divizije. Kako je sve krenulo, priča nam Ivan Barišić, momak koji u Prvoj i Drugoj hrvatskoj malonogometnoj ligi ima oko 250 utakmica u nogama. Nekad igrač najtrofejnijeg hrvatskog kluba Splita, danas trener-igrač Croatia Dublin.

image

Otišli u Irsku pronaći bolji život, ali su iz Domovine ponijeli strast za nogometom

Privatni album

- Klub je nastao 2019., pokrenuo ga je Josip Mijatović s prijateljima, koji se ove godine vratio u Hrvatsku. Prvo smo se natjecali u 7 sideu, a od ove sezone u 1. Premier diviziji irskog futsala. U klubu igraju samo Hrvati, a klub praktički živi bez sponzora. Svaki igrač izdvaja pozamašnu svotu novca kako bi se pokrili troškovi lige, dvorane gdje se trenira, putovanja i prijevoz na gostujuće utakmice - kaže nam Barišić, koji je svoju futsal priču započeo u Splitu, a poslije nastavio u Solinu, Ustaniku, Geniusu i Hajduku.

- Drago mi je da mi se pružila prilika da se mogu i izvan Lijepe Naše nastaviti baviti futsalom. Kroz godine sam znanje upijao od renomiranih imena, prvo kroz akademiju Splita od Frane Despotovića, Deana Banića, Ive Jukića i Marina Pejovskog, te poslije kroz seniore od Ivice Osibova, Mate Stankovića, Hrvoja Kekeza do najboljeg igrača u hrvatskoj povijesti, po meni Nikole Tomičića. Croatia Dublin je moj neki početak u trenerskom pogledu, a doslovno smo krenuli od ničega. Svakim danom je borba kako klub ostaviti zdravim. Od pomoći Irskog saveza nemamo doslovno ništa, imamo nešto donacija iz Hrvatske, a ostalo sve svojim novcem iz mjeseca u mjesec pokrivamo - veli nam Barišić, te objašnjava kakvi su Irci na parketu.

image
Privatni album

- Futsal u Irskoj nije toliko razvijen sport, specifična je to zemlja koja više njeguje svoje tradicionalne sportove Gaelic football i Hurling. Međutim, ima jako kvalitetnih igrača u ligi, od Brazilaca, Španjolaca, Argentinaca… tako da je svaka utakmica veliki izazov. Ovu priliku želio bih iskoristiti i spomenuti Sinišu Sicara, poznato ime u svijetu futsala, posebno u Irskoj. On je trener Blue Magica, kluba koji je već godinama neprikosnoveni vladar lige i redovito se natječe u Ligi prvaka.

image

Croatia Dublin - nakon samo 4 godine postojanja, već su u elitnom razredu irskog futsala

Privatni album

Bivši igrač Splita otkrio nam je s kakvim igračkim kadrom raspolažu u najboljem hrvatskom klubu u Irskoj.

- Istaknuo bih Paula Sršena, koji je s Neretvancom iz Opuzena osvojio Prvenstvo i Kup na jugu Hrvatske, prošao selekcije Dinama i Hajduka. Imamo tu i Kristiana Mihelčića, koji je igrao seniorski nogomet za Lokomotivu u generaciji Kramarića, Antolića i Pjace. No, ništa toga ne bi bilo moguće da nemamo u klubu vrijedne ljude kao Igora Matića, Marija Ursia, Roberta Brajković i Marija Tomića, bez njih bi ova priča bila nemoguća - zaključio je Barišić, ističući da u sastavu imaju 30 igrača koji se natječu u 7 sideu i futsalu, napominjući kako im je cilj ove godine završiti u gornjem dijelu tablice u futsalu, dok u 7 sideu žele napasti prvo mjesto.

image
Privatni album

Paulo Sršen je krajem 2020. došao iz Hrvatske u Irsku. Prvi dio polusezone odradio je u Neretvancu iz Opuzena, nakon toga se zaputio prema irskoj metropoli.

- Kao i većina krenuo sam u Irsku u potrazi za boljim životom, osvojio sam Drugu ligu u futsalu s Croatiom Dublin. Na upit svog menadžera Hrvoja Katavića da nastavimo i dalje put s našim klubom, pristao sam. U pet utakmica dosadašnjeg prvenstva postigao sam sedam pogodaka i upisao pet asistencija na tome sam zahvalan cijeloj momčadi. Nadam se da ćemo kroz par godina ostvariti svoje ambicije, a to je napad na naslov prvaka Irske i ući u kvalifikacije za Ligu prvaka u futsalu - istaknuo je ovaj mladić iz doline Neretve.

Linker
15. svibanj 2024 18:16