Antonio Čolak

 AFP
POVRATAK IZ KRIZE

Hrvatski napadač ponovno je hit na Otoku: ‘Čovjek kojega smo čekali napokon dolazi na zabavu‘

Novi trener bacio mu je rukavicu i izazvao ga da se dokaže, a on je upravo to i učinio
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 10. ožujak 2023. 13:51

Antonio Mirko Čolak imao je sjajan učinak u jesenskom dijelu sezone. Od ukupno 13 postignutih pogodaka u škotskom Premiershipu, okruglih 10 zabio je do prosinca. Stoga je i ozbiljno konkurirao za Svjetsko prvenstvo u Kataru, no njegovo mjesto ipak je zauzeo Ante Budimir. U međuvremenu, Čolak je polako gubio minutažu u svom Rangersu, trener Giovanni van Bronchorst, a potom i njegov nasljednik Michael Beale, sve su više počeli vjerovati Alfredu Morelosu.

Kolumbijski centarfor plijenio je pažnju okruženicima Rangersa, pritom se pomalo zaboravljalo da je naš napadač dugo vremena proveo na vrhu liste najboljih ligaških strijelaca, a tu poziciju drži i danas, jer u prošlom (27.) kolu protiv Hiberniana dvaput je zatresao mrežu u visokom slavlju (1:4). Dvostruki strijelac tako je izašao iz neugodne krize - u prethodnih 13 utakmica (sva natjecanja) tek jednom zatresao je mrežu.

Trener oduševljen

- On posjeduje prirodni entuzijazam, vrši dobar pritisak i radi za svoje suigrače. Presretan sam što je dvaput zabio, jer u prošloj utakmici ostao je bez ulova iako je dobro igrao. Dobro se kreće, a njegova enregija je zarazna. Dosad mi nije uspio pokazati sve što može jer se ozlijedio prije mog dolaska, a bitne uloge imao je tu ‘tu i tamo‘. Posljednjih tjedana izgleda stvarno dobro, oduševljen sam - govorio je Beale u srijedu nakon slavlja.

image
STUART WALLACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Stuart Wallace/Shutterstock Editorial/Profimedia

Najnoviji golgeterski učinak povremenog hrvatskog reprezentativca natjerao je pratitelje Rangersa na razmišljanje. Je li Čolak ipak bolji izbor od Morelosa, treba li ponovno biti sigurna prva opcija, zapitao se Barry Ferguson, uvaženi kolumnist Daily Recorda.

Kaže, možda se od Čolaka očekivalo malo više od angažmana isključivo u protivničkom 16-ercu, a možda je to stvar navijačke "pohlepe". Sada, kada je Hrvat s dva pogotka održao Rangerse u borbi za titulu i pokazao da u njemu postoji kompletan igrač, dvojbi je sve manje, a riječi hvale ponovno su glavni motivi na spomen Čolaka.

image
STEVE WELSH/PA IMAGES/PROFIMEDIA Steve Welsh/pa Images/profimedia

"Zainteresirala me njegova igra i kretanje. Počinjem se pitati dolazi li tip kojeg smo dugo čekali napokon na zabavu. Čak i kada su, pod vodstvom trenera Van Bronckhorstoma, rezultati bili šaroliki, osjećao sam da je Čolak spreman naporno raditi", piše Ferguson, a onda naznačuje da je ostao iznenađen Čolakovim angažmanom i u samom početku, jer očekivao je da će Morelos imati ključnu ulogu:

Pun pogodak

"Nisam očekivao da će Hrvat tako izgurati Morelosa iz sastava, jer nedostajalo je kvalitete u njegovoj igri. Čak sam pomislio i da je suviše nespretan da bi obavio ono što se od njega traži."

A onda su stigle posljednje dvije utakmice, u kojima je Čolak sudjelovao u tri gola (spomenuta dva pogotka i asistencija protiv Kilmarnocka). Četiri prethodna ligaška ogleda započeo je na klupi, no Beale ipak povjerio startnu poziciju, a to se ispostavilo punim pogotkom.

"Beale je bacio rukavicu i izazvao Čolaka da dokaže da je napadač koji treba gurati klub i u idućoj sezoni. On se sada vraća u igru, a Morelos na klupu i to izgleda kao znak onoga što donosi budućnost", zaključio je kolumnist, te dodao da je Morelos već na pola izlaznog puta iz kluba. Rastanak bi, smatra, bio najbolja opcija za sve.

image
STEVE WELSH/PA IMAGES/PROFIMEDIA Steve Welsh/pa Images/profimedia

Zato bi Rangersi trebali razmišljati o dovođenju novog napadača. Morelos bi mogao otići, a Ryau Kentu ističe ugovor krajem sezone i još nema naznaka da će ga produžiti. To će znatno reducirati Čolakovu konkurenciju u ofenzivnoj liniji, a za vjerovati je, sudeći po ovom osvrtu, da će Hrvat dobro kotirati neovisno o tomu tko dođe na Ibrox.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Sram me je ovoga što se događa u Dinamu! Bit će posljedica, ali za te ljude ovo je očito samo igra". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao sva događanja na Skupštini Dinama u podcastu ‘VAR soba‘. Sve ostalo o komešanjima u Dinamu, o tome što bi Dario Šimić mogao promijeniti u Maksimiru i koji mu je klub uzor, kao i najavu cijelog 25. kola SuperSport HNL pogledajte u novom izdanju podcasta posvećenog hrvatskom nogometu:

Linker
17. travanj 2024 18:10