Jurij Vernidub

 Screenshot
MORAO JE OTIĆI

Hrvatski nogometaš svjedok velike patnje: ‘Stalno je gledao mobitel, a kad bi dobio nekoga, oči su mu bile pune suza‘

‘Zamolio je vodstvo kluba da ode kući, da pokuša izvući obitelj. Svi su imali razumijevanja prema njemu‘
Piše: Miljenko KaračiićObjavljeno: 03. ožujak 2022. 08:54

Vijest da se 56-godišni trener moldavskog prvaka Šerifa Jurij Vernidub vratio u Ukrajinu odmah po agresiji ruskih oružanih snaga na Ukrajinu obišla je svijet, a njegova fotografija u odori ukrajinske vojske izazvala je veliku pažnju. Vernidub je u nogometnim krugovima postao poznat nakon prošlogodišnjih uspjeha Šerifa, od eliminiranja C. zvezde, pa zagrebačkog Dinama u pretkolima Lige prvaka, do senzacionalnih rezultata u skupini Lige prvaka i pobjede nad Realom u Madridu.

Veliki europski pohod ukrajinski trener završio je prošlog tjedna, kada ga je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminirala portugalska Braga u play-offu Europske lige. No, igrači Šerifa doživjeli su pravu dramu nakon utakmice još u Portugalu:

image

Stjepan Radeljić

INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Independent Photo Agency Srl/alamy/alamy/profimedia

- Još za boravka u Portugalu saznali smo da se stanje u Ukrajini pogoršava iz sata u sat. Vodstvo kluba bilo je u stalnom kontaktu s vlastima u Moldaviji i kad smo dobili uvjeravanja da je u zemlji stanje mirno, da nema panike, vratili smo se. Uvjerili smo se uistinu da je sve tako. Međutim, jasno nam je bilo svima da je trener Vernidub u mislima sa svojim najbližima, zabrinut za obitelj, prijatelje i sunarodnjake. Stalno bi pogledavao u mobitel, iščekivao da mu se netko iz obitelji javi, kad bi dobio nekoga oči su mu bile pune suza - priča nam stoper Šerifa Stjepan Radeljić, koji je dobio trenerovo povjerenje i igrao obje utakmice s Bragom, na prvoj se izborio za jedanaesterac, a na drugoj je bio i tragičar, jer nije realizirao jedanaesterac u seriji koja je odlučivala u prolasku.

image

Jurij Vernidub

DANIEL DERAJINSKI Hans Lucas Via Afp

- Šteta što nismo prošli, malo nam je nedostajalo. Ti jedanaesterci su baš lutrija. Kad sam vidio da su i dvojica suigrača prije mene promašili jednostavno sam ostao bez prisebnosti, ali to je sastavni dio sporta - dodaje Radeljić, pa se vraća na priču o ukrajinskom treneru:

- Zamolio je vodstvo kluba da ode kući, da pokuša izvući obitelj. Svi su imali razumijevanja prema njemu, naravno, mi igrači razumjeli smo njegovu gestu. Poželjeli smo mu sreću i povratak.

Drugi Ukrajinci ostali

Tko je preuzeo momčad, jeste li dobili novog trenera?

- Praktično se ništa nije promijenilo. Kompletan stručni stožer bio je iz Ukrajine. Svi drugi treneri ostali su tu, rade svoj posao. Naravno, to nam odgovara jer onu poznaju i nas igrače i način rada, pripremu utakmica i sve ostalo.

Igrate li utakmice?

- Naravno, prvenstvo se normalno odvija. Evo, mi smo prekjučer igrali kod kuće protiv Milsamija i pobijedili 1:0. Nakon utakmice otišli smo svi uobičajeno u svoje stanove, jučer normalno trenirali, živimo i treniramo sasvim normalno.

A kakvo je stanje u Tiraspolu?

- Sve funkcionira normalno. Istina, u razgovoru s ljudima osjeća se zabrinutost. Razumljivo je to, sve je to tako blizu. Uostalom, cijeli svijet je zabrinut. Jedino su tog 4. ožujka obustavljeni svi letovi, hoće li se i zračni promet poslije toga normalizirati ili će se ta mjera produljiti saznat ćemo vrlo brzo - javio nam je iz Tiraspola pouzdani stoper, koji je u moldavskog prvaka stigao kao posuđeni igrač Osijeka. No, Šerif je otkupio njegov ugovor.

Radeljić, koji je prije dolaska u Šerif igrao za Široki Brijeg, sklopio je trogodišnji ugovor sa Šerifom, dobro krenuo, a kako će se stanje dalje razvijati ne može kazati. Nada se najboljem.

Linker
11. travanj 2024 01:43