EMMANUELE MASTRODONATO/IP/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
SLUČAJ REGENI

Hrvatski susjedi odbili domaćinstvo SP-a 2030. zbog ubojstva: ‘Ne možete se praviti da se ništa nije dogodilo‘

‘Rekli smo ‘ne‘ iz mnogo razloga povezanih s rizikom nedijeljenja nekih naših vrijednosti‘
Piše: SNObjavljeno: 24. studeni 2023. 10:53

Svjetsko prvenstvo 2030. godine održat će se u dosad neviđenom formatu. Iako će najveći dio organizacije pripasti Španjolskoj, Portugalu i Maroku, na čijim će se površinama održavati završnica turnira, otvaranje Mundijala bit će u Južnoj Americi, na prostorima Argentine, Urugvaja i Paragvaja.

No, prije negoli je domaćinstvo dodijeljeno, šuškalo se da turnir žele ugostiti Saudijska Arabija i Egipat, u suradnji s jednom europskom državom. Gabriele Gravina, predsjednik Talijanskog nogometnog saveza, potvrdio je kako je Italiji ponuđena suradnja u organizaciji domaćinstva, što su oni odbili zbog "međunarodnih problema, uključujući i slučaj Giulio Regeni". Potonji je bio talijanski doktorant, koji je na vrlo nasilan način ubijen 2016. u Cairu.

- Ne možete se uvijek praviti kao da se ništa nije dogodilo. Rekli smo "ne" iz mnogo razloga povezanih s rizikom nedijeljenja nekih naših vrijednosti. Također, i zbog ostalih problema, ali i slučaja Regeni - poručio je predsjednik Talijanskog saveza u intervjuu, komentirajući potencijalnu podjelu domaćinstva na svjetskoj smotri.

Linker
01. svibanj 2024 20:33