BRUNO FAHY
VELIKi USPJEH

Hrvatu su davali jedan posto izgleda u ključnoj utakmici: ‘Pobijedio sam momčad koju sam sâm stvorio‘

Antwerpen je od početka pandemije do finala ostao bez 12 igrača, dok je Brugge igrao u najboljem sastavu
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 03. kolovoz 2020. 08:30

Na stadionu “Koning Boudewijn” u Bruxellesu momčad Antwerpa, koju vodi naš trener Ivan Leko, u finalu kupa Belgije priredila je svojevrsnu senzaciju pobjedom 1-0 protiv favoriziranog Bruggea, prvaka Belgije. Zna se da su u kupu iznenađenja moguća, ali ovaj uspjeh Antwerpa objektivno se, zaista zbog niza okolnosti, može tretirati kao svojevrsno čudo.

iznenađenje Naime, u finalu su mogli za svoje klubove igrati samo oni igrači koji su imali pravo nastupa do trenutka kada je prekinuto natjecanje zbog pandemije korone. No od tada do ove subote Antwerp je ostao bez 12 prvotimaca, koji su otišli u druge klubove, dok je Brugge igrao u najboljem sastavu.

Uoči finalne utakmice glavni nogometni komentator Marc Degrys, poznati igrač Bruggea, Anderlechta, PSV-a, engleskih klubova, reprezentativac Belgije (63 utakmice) u najavi dvoboja usudio se prognozirati:
- Brugge će to sigurno dobiti, izgledi Antwerpa mogu se mjeriti s nekoliko postotaka.

image
ANDY ASTFALCK

Dakle, dogodilo se iznenađenje, Izraelac Lior Refaelov u 25. minuti, nakon sjajno smišljene akcije, gurnuo je loptu s nekoliko metara u mrežu Bruggea, i to je odlučilo pobjednika kupa. Brugge je do kraja silno napadao (posjed lopte 68:32 posto), no obrana Antwerpa igrala je izvanredno, posebno mladi 21-godišnji vratar Davor Matijaš, inače bivši junior Hajduka, koji je debitirao u prvom sastavu.

Trener Antwerpa Ivan Leko objasnio je:
- Otišla su nam dva vratara, prvi Turčin Bolat, najbolji u Belgiji, ali se nisam premišljao, Matijaš ima prave kvalitete, mladić je neustrašiv…
Dvoboj protiv Bruggea bio je za Leku od posebnog značaja:
- To je momčad koju sam ja praktički stvorio, s njima sam bio prvak Belgije i osvajač Superkupa. Mi smo ušli u utakmicu hrabro, nismo se opredijelili za neki bunker, nastojali smo igrati aktivno i završavati svaku napadačku akciju. Sretan sam zbog ove pobjede jer je naš klub čekao trofej čak 28 godina.
Slavlja u Antwerpenu nije bilo, navijači su pratili televizijski prijenos, itekako su se radovali na kraju utakmice, ali na ulice nisu smjeli, jer u tom belgijskom gradu vlada policijski sat - od 23.30 do šest ujutro nema izlaza, i to zbog korone.
- Bilo je teško, trenirali smo na svojem igralištu u srijedu posljednji put, onda još jednom u petak na stadionu u Bruxellesu - rekao je Leko. Royal Antwerp osnovan je prije 140 godina, a u posljednje dvije godine Paul Gheysens, jedan od najbogatijih Belgijaca, odlučio je uložiti novac. Iz druge lige ušli su u prvu, prošle sezone su igrali i u Europa kupu.

image
BRUNO FAHY

Pierre Bilic, novinarski veteran, glavni tajnik udruženja sportskih novinara Belgije, igru Antwerpa ocijenio je kao “savršeno organiziranu, u prvom poluvremenu su postigli jedan gol, a imali su još dvije velike prilike”.

Antwerp je ovom pobjedom osigurao nastup u grupnom natjecanju u Europa ligi, što je klubu već donijelo osiguranu zaradu od 2,92 milijuna eura. Zato je dnevnik Het Laatste Neuwes preporučio gazdi Antwerpa Gheysensu da “odmah osigura doživotni ugovor direktoru Lucianu D’Onofriju”, za kojeg drži da je najzaslužniji za toliki napredak kluba. Uostalom, navodi se činjenica da stadion kapaciteta od 16.144 mjesta već ima prodanih preko 12.000 pretplata.

- Moram odati priznanje i bivšem treneru Boloniju, kojeg sam naslijedio u Antwerpu, ali posebnu zahvalnost dugujem glavnom direktoru D’Onofriju, koji me angažirao. Još dok sam bio u Bruggeu, mene je privlačio Antwerpen, jer stjecajem okolnosti, u tom gradu otprije stanujem, a klub je, prema svojim navijačima i značaju za cijelu pokrajinu, sličan Hajduku.

Linker
27. travanj 2024 02:11