Mino Raiola

 MAURO UJETTO Nurphoto Via Afp
MINO RAIOLA

I sramotan gaf dokaz je njegove moći: Tko je nogometni agent o kojem bruji čitav svijet?

Oko 17 sati u milansku bolnicu stigao je Zlatan Ibrahimović, najpoznatiji i Raioli najdraži igrač
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. travanj 2022. 22:40

Umro je Mino Raiola! Ne, nije umro, ali Raiola se bori za život!. Dramatične promjene vijesti iz milanske bolnice San Raffaele u četvrtak prijepodne svjedoče o svom užasu medijskog svijeta danas, ali i o dimenzije osobnosti čovjeka koji je bitno utjecao na evoluciju statusa nogometaša u Europi. No, idemo redom...

U siječnju su talijanski mediji objavili vijest o iznenadnoj hospitalizaciji 54-godišnjeg Mina Raiole, svjetski relevantnog FIFA agenta. Osebujni Talijan, koji je odrastao u Nizozemskoj, gdje je s godinom života doselio zajedno s roditeljima 1968. godine, imao je javnosti nepoznate zdravstvene probleme. No, sav misterij koji se stvarao oko uzroka iznenadne hospitalizacije generirao je nagađanja da je vrlo ozbiljno bolestan. Pokušao je to demantirati sam Raiola preko svog Twitter profila, navodeći kako su to samo redovni pregledi. Mediji su bili sumnjičavi već zbog činjenice da je menadžer odavno odsutan iz javnosti, a njegovi štićenici su odreda superaktualni i glede transfera i važnosti u svojim klubovima.

image

Mino Raiola

PAOLO MANZO Nurphoto Via Afp

Ibrahimović, Donnarumma, Pogba, Haaland, De Ligt, Lukaku, Balotelli i drugi nisu odavali nikakvu pojedinost koja bi dala naslutiti što se događa. Možda baš to, što nisu ništa javno tretirali, bio je znak da je Raiola u velikim problemima...

Nakon što ga nije bilo u medijima, a niti u silnim pričama i epizodama primjerice vrlo aktualnog transfernog pitanja Haalanda, iznenadna dramatična vijest u rano jučerašnje poslijepodne šokirala je nogometni svijet - umro je Mino Raiola! Unutar manje od sat vremena mediji su morali sami sebe, sramotno, demantirati. Liječnik iz bolnice je medijima kazao da je Raiola u kritičnom stanju, ali da se bori za život, te je s gnušanjem govorio o medijskoj bešćutnosti. Uskoro je objavljen i navodno Raiolin tweet (vjerojatno neki od suradnika) "već su me dva puta proglasili mrtvim, ali očito da mogu uskrsnuti".

Oko 17 sati u milansku bolnicu stigao je Zlatan Ibrahimović, najpoznatiji i Raioli najdraži igrač. Kazao je jednom Raiola:

- Kad sam ga prvi put upoznao odmah sam shvatio da je arogantni sero..,a, točno kao i ja.

Bilo je to u vrijeme Ibrahimovićeva života u Amsterdamu, kada je Raiola postao njegov agent. Jedno od najvažnijih pitanja koje mu je postavio, svjedočio je kasnije Raiola, bilo je - želiš li postati najplaćeniji igrač svijeta, ili najbolji?. Odgovor nije odao, ali sukladno imetku švedskog igrača, nije teško pogađati da je unatoč impozantnim dosezima na terenu fantastično odrađen drugi dio posla.

A tu je Raiola bio glavni igrač, kojeg Ibrahimović obožava, kao i svi igrači koji su bili pod njegovim vodstvom. Odreda su postali slavni i bogati, koji slijepo slušaju svog menadžera, a kojeg svi klubovi, ili bolje rečeno debela većina elitnih, ne podnosi. Nije čudo, jer Raiolina je bila vještina izvući silne novce od Manchester Uniteda, Juventusa, Milana, PSG-a, Cityja i drugih koji su htjeli njegove štićenike. Raiola je specifičan tip koji je promijenio sliku i priliku menadžera. Napravio je odmak od formi, dolazio je u najluksuznije hotele i na sastanke s najbogatijima u bermudama i XL polo majicama, neobrijan i razbarušen.

- Dok su me promatrali podcjenjivali su me zbog izgleda i odjeće, ali sam im zato to obilato naplatio.

Prije dvije godine Forbes ga je uvrstio među 4 najmoćnija menadžera svijeta (Barnet, Mendes, Manasseh), koji je u toj godini na ime provizija zaradio 84,7 milijuna dolara, ugovorivši za transfere u visini 847 milijuna dolara. To je vjerojatno formalna priča, jer Raiola je bio spretan u pregovorima i naplaćivao je proviziju i od klubova koji kupuju i od onih koji ga prodaju. Toliko je bio moćan da nametne tu nelogičnu situaciju. Ništa čudno za tipa koji je Manchester Unitedu "oteo" Pogbu bez odštete, a onda im ga za četiri godine vratio za rekordnih 105 milijuna eura. Na tom poslu zaradio je 2016. rekordnih 25 milijuna eura provizije...

Njegov imetak je bio misterija, iako su kroničari uvjereni da čovjek koji utječe na razvoj statusa profesionalaca, prkosi FIFA-i i klubovima, vrijeđa Fergusona, Guardiolu, Blattera i svakog koji mu se nešto zamjerio, ima stotine milijuna dolara i nekretnine u Monte Carlu, Amsterdamu, Miamiju, te tvrtku koja na godišnjoj razini prihoduju 70-80 milijuna nečega samo na provizijama.

Vijesti u četvrtak su se zaustavile na sigurnoj kronici. Raiola je živ, ali je kritično, navodno zbog teške plućne bolesti. Njegova sudbina se još ne zna. No, već time što je izazvao nevjerojatan koliko sramotan gaf i tako prestižnih tiskovina kao što je La Gazzetta dello Sport, i svih medija koji su bez provjere prenijeli da je preminuo, Raiola je pokazao koliko je moćan tip, koji ionako nije volio medije. One koji su spremni za par klikova više zanemariti ne samo temeljne postulate novinarske profesije, nego i zapostaviti pitanje humanog pristupa.

Linker
20. travanj 2024 06:43