Ljutiti Ronaldo napušta travnjak u Beogradu
 PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
BIJES U PORTUGALU

‘I Srbi su priznali da je to gol!‘: Europa na nogama nakon skandala na Marakani, veliki gaf UEFA-e

Napredna tehnologija koristila se još na SP-u 2014. Sedam godina kasnije opet smo na početku...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. ožujak 2021. 20:51

Ako će u budućnosti biti polemika oko upotrebe VAR-a ili goal-line tehnologije, budite sigurni da će Cristiano Ronaldo biti najveći zagovornik njihovog korištenja. Nakon utakmice u Beogradu ponovno je Rolando u središtu pozornosti, iako nije postigao zgoditak. Pardon, njegova je lopta krenula prema mreži, ali je na putu prema golu 'očistio' Stefan Mitrović. Sa gol linije ili iza gol linije? Nikad nećemo precizno, u milimetar, saznati.

Pogodak se doista čini regularnim, ali znate kako se tumače nogometna pravila, sudac je taj koji donosi zadnju odluku. Nizozemski arbitar Danny Makkelie nije priznao zgoditak, na kraju su Srbija i Portugal remizirali 2:2, a bijesni Ronaldo bacio je kapetansku traku na putu prema stadionskom tunelu. Razočaran, čak štoviše, jako ljut.

- Biti kapetan portugalske reprezentacije jedna je od najvećih počasti i privilegija u mom životu. Dajem i uvijek ću dati sve za svoju zemlju i to se nikad neće promijeniti. Ali postoje teški trenuci s kojima se možemo nositi, pogotovo kad osjećamo kao da je oštećena cijela jedna nacija. Krenite gore i suočite se sa sljedećim izazovima. Naprijed Portugal – poručio je Ronaldo poslije beogradskog remija.

Portugalski izbornik Fernando Santos također se uključio u burnu raspravu.

- Sudac mi se ispričao odmah nakon utakmice. Situacija je bila potpuno jasna, to se moralo vidjeti, ali nažalost, sada je kasno. Ronaldo je također jasno vidio da je bio gol. Shvaćam ga, bio je nervozan, kao i ostali igrači – poručio je Fernando Santos.

Gledajući golim okom, Portugal je nedvojbeno oštećen, ali glavno je pitanje zbog čega je FIFA odustala od korištenja VAR-a i goal-line tehnologije. Tek su krenule kvalifikacije, a već imamo dva upitna slučaja u kojima se postavlja isto pitanje. Ronaldov pogodak za pobjedu Portugala u dramatičnoj beogradskoj završnici podigao je cijelu nogometnu Europu na noge, svih upozorio na problem koji će se događati u budućnosti.

Jer, već smo godinama navikli na korištenje naprednih tehnologija u nogometu. Sustav koji sucima pomaže da se utvrdi je li lopta u potpunosti prešla gol-liniju uveden je još 2014. na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. U međuvremenu je FIFA došla do 109 stadiona u svijetu gdje se koristi goal-line tehnologija u četiri Lige petice (izuzev Španjolske), zatim u engleskom Championshipu, te u pojedinim susretima nizozemske Eredivisie.

Četiri godine nakon Brazila, na SP u Rusiji, prvi put smo svjedočili upotrebi VAR tehnologije. Sjećamo se kako je VAR u finalu dodijelio kazneni udarac Francuzima nakon što je lopta udarila u ruku Ivana Perišića. UEFA je goal-line tehnologiju uvela na Euro 2016.. kasnije i u Ligu prvaka. Bez VAR-a i goal-line tehnologije vraćamo se godinama unatrag, a već smo se navikli da uglavnom nemamo otvorenih sudačkih pitanja, nemamo "repova" iza utakmica na najvišoj razini.

Međutim, u kvalifikacijama za SP problemi se samo nižu. Prije pet dana nezamjetno je prošla situacija u kojoj je naizgled oštećena Nizozemska. Pri kraju prvog dijela, kod rezultata 2:0, De Ligt je šutirao prema golu, po snimci bi se reklo da je turski reprezentativac Yokuslu izbio loptu koja je već prešla gol-liniju, međutim sudac Michael Oliver nije pokazao na centar već je nastavio igru.

Situacija nije izazvala veliku buru neogodavanja, jer Turska je u konačnici slavila 4:2, ali zato je Ronaldov pogodak otvorio seriju pitanja. Sudačke pogreške se događaju, nisu arbitri uvijek u idealnoj poziciji vidjeti svaki detalj, ali zato su uvedeni sustavi VAR-a i tehnička provjera pogotka na gol-liniji. Neshvatljivo da je UEFA, pod čijom su ingerencijom kontinentalne kvalifikacije, olako prišla ovom pitanju.

Jer, koliko god VAR bio osporavan, ali ne može se osporiti regularnost na najvišoj razini koju je donio u nogometnu igru. Zato je razumljiv bijes Ronalda. Zgoditak za Portugal nije postigao tri utakmice zaredom, u Beogradu ni četvrtu. Portugalci su također zgroženi, u svojim medijima donose svjetke reakcije o skandalu na Marakani: - Čak je i srpski tisak priznao da je Ronaldov pogodak bio regularan – navodi portugalski Record.

Ali, što to vrijedi Ronaldu i Portugalcima kada je UEFA "isključila struju" vrativši nogomet na nekadašnje tvorničke postavke...

Bruno Marić: Zašto nema VAR-a? Možda je u pitanju novac...

Portugal je strašno oštećen u Beogradu na utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. U trećoj minuti sudačke nadoknade Cristiano Ronaldo je u utrci za loptom bio brži od vratara Dmitrovića te poslao loptu prema praznoj mreži.

Srpski stoper Stefan Mitrović izbio je loptu nakon što je ona prešla gol-liniju te je Portugal trebao povesti sa 3:2, no suci nisu označili pogodak već je glavni djelitelj pravde čak pokazao i žuti karton Ronaldu zbog prigovora. Ronaldo je poludio, bio je uvjeren da je lopta prešla crtu...

Napadač Juventusa nije htio nastaviti utakmicu, bacio je traku na teren Marakane i napustio igru prije završetka utakmice.

Da je lopta prešla crtu, metaforički kazano, mogao je vidjetio i slijepac, ali pomoćni sudac nije... Naravno da se postavlja pitanje zašto na utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru ne postoji VAR. Jer da je postojao VAR, taj pogodak bi naravno bio priznat i Portugal bi bio pobjednik. Pitanje zašto nema VAR-a postavili smo novom šefu Sudačke komisije HNS-a, našem poznatom bivšem sucu, Bruni Mariću.

- Ja zaista ne znam zašto na utakmicama kvalifikacija za Katar nema VAR-a. Mogu samo pretpostaviti da je bilo teško organizirati upotrebu VAR-a. Tu prije svega mislim na finacijsku komponentu, možda je sve bilo preskupo. Kažem, to je samo moja pretpostavka, ja ne vidim neki drugi razlog, neko drugo objašnjenje. Ovdje se radi o velikoj grešci pomoćnog suca, jer je zaista bilo jako vidljivo da je lopta koju je uputio Ronaldo prešla gol-liniju. Moje je mišljenje da bi VAR na kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo trebao postojati - kazao nam je Marić. (Davorin Olivari)

Linker
20. travanj 2024 03:05