PAUL ELLIS Afp
IZAZOVAN ODABIR

Idealna momčad Eura u izboru SN: Talijani su obilježili cijeli turnir i zaslužili šestoricu u udarnih 11

Težak zadatak bio je izabrati jedanaestoricu nogometaša koji su na Euru ostavili najdublji trag
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. srpanj 2021. 08:01

Nije bio lak zadatak izabrati idealnu postavu Europskog prvenstva 2020., jer je kandidata za udarnu momčad osjetno više od 11 koliko ih stane. No, u svakom slučaju, i najboljom momčadi u izboru SN, kao što su to uostalom činili i na Euru, dominiraju talijanski nogometaši. Njih ukupno šestorica našli su mjesto u najboljih 11.

Na vratima je Gianluigi Donnarumma (22), koji je u sedam utakmica primio četiri gola. Donnarumma nije imao pravu konkurenciju, uostalom i UEFA ga je proglasila za najboljeg igrača turnira. Kapetan Giorgio Chiellini (36) i njegov partner u središnjici obrane europskih prvaka, strijelac u finalu Leonardo Bonucci (34), apsolutno su obilježili 16. Euro svojim igrama, a ništa lošiji od njih nije bio nositelj igre engleske obrane Harry Maguire (28). Propustio je prva dva dvoboja Engleza pa onda zaigrao u sljedećih pet, pritom poentirao protiv Ukrajine u četvrtfinalu.

Majstori u sredini terena

Na bekovima su ponovno Englez i Talijan. Kyle Walker (31) bio je najstariji u momčadi Tri lava, ali na njemu se to nije vidjelo. Odradio je šest utakmica od početka do kraja, propustio je tek dvoboj sa Škotskom. Na lijevoj strani je jedan od igrača koji je najviše iskočio na Euru. Leonardo Spinazzola (28) je od početka turnira izrastao u zvijezdu, koju su zapazili i ljudi koji nogomet ne prate baš pomno. Šteta zbog teške ozljede koju je zaradio u četvrtfinalu protiv Belgije, ali ni izostanak iz polufinala i finala nije umanjio njegov doprinos i trag koji je ostavio.

image
Idealna momčad Eura u izboru SN
SN

U sredini vezne linije dva istinska majstora. Jorginho (29) je Brazilac u redovima Azzurra, ali nije im donosio spektakl, već vrhunsku sigurnost oko centra igrališta. Uz njega je novo Barcelonino čudo Pedri, 18-godišnjak koji bi trebao obilježiti buduće nogometne godine.

Cristiano Ronaldo, Harry Kane, Patrick Schick... bilo je za napad dosta kandidata koji su možda i zaslužili mjesto. No mi smo i za krila odabrali Talijana i Engleza, razornu moć tih reprezentacija, 23-godišnjeg Federica Chiesu i tri godine starijeg Raheema Sterlinga. I Danska je zaslužila jednog predstavnika, tako da se između njih smjestio još jedan 23-godišnjak Kasper Dolberg, napadač s tri pogotka na Euru, dva je zabio u osmini finala, jedan u četvrtfinalu.

Linker
19. travanj 2024 20:53