DUSAN MILENKOVIC/ATA IMAGES/PROFIMEDIA Dusan Milenkovic/ata Images/profimedia
FILMSKA PRIČA

Ideja koja donosi milijarde: Rijetko tko ga se sjeća, a danas je bogatiji od Ronalda i Messija - zajedno

Flamini je gotovo 20 puta bogatiji od Portugalca, odnosno 23 puta vrjedniji od čuvenog Argentinca
Piše: SNObjavljeno: 25. listopad 2024. 11:12

Tko su najbogatiji nogometaši svijeta? Pitanje je to koje se često postavlja, a nerijetko završava pogrešnim odgovorom. Na prvu pomisao tu su uvijek Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, pa i nešto novije zvijezde poput Kyliana Mbappéa, međutim jedno je samozatajno ime u posljednjem desetljeću uvijek prednjačilo pred svojim nogometnim ‘kolegama‘.

Riječ je o Mathieu Flaminiju, Francuzu koji je još 2019. objesio kopačke o klin. Iako je tada s 35 na ‘leđima‘ bio u već zavidnim igračkim godinama, ozbiljnijih razloga za nastaviti Flamini nije imao. Jer svoje je financijsko carstvo francuski veznjak počeo graditi još davne 2008. Tada je kao zaljubljenik u energetiku i ekologiju s prijateljem Pasqualeom Granatom osnovao tvrtku GF Biochemicals. U središnjem fokusu novoosnovane tvrtke bila je potraga za ekološki prihvatljivom alternativom petrokemikalijama koje se dobivaju iz nafte, ulja i prirodnih plinova, te koriste u brojnim industrijama, a može ih se naći, između ostalog i u plastici, gumi, sredstvima za čišćenje, šamponima i kozmetičkim preparatima.

image
BEN STANSALL/AFP/PROFIMEDIA Ben Stansall/afp/profimedia

Taj se potez za Flaminija pokazao fantastičnim, s obzirom da je vrijednost tvrtke s godinama samo rasla, a igrač je s vremenom postao sve prepoznatljiviji pod statusom nogometaš-milijarder. Priča nije stala ni nakon kraja karijere, vrijednost tvrtke trenutno broji oko 30 milijardi eura, dok se Flaminijevo osobno bogatstvo procjenjuje na 15 milijardi eura.

U prijevodu, bivši igrač Arsenala i Milana višestruko je bogatiji od brojnih nogometnih zvijezdi današnjice i prošlosti. Primjera radi, Cristiano Ronaldo danas vrijedi oko 800 milijuna eura, dok se bogatstvo Lionela Messija procjenjuje na oko 650 milijuna eura. Drugim riječima, Flamini je gotovo 20 puta bogatiji od Portugalca, odnosno 23 puta vrjedniji od čuvenog Argentinca!

Ipak, Flamini nije sam na vrhu, titulu ‘najvrjednijeg‘ pokupio je nešto ‘anonimniji‘ Faiq Bolkiah. Napadač koji igra u tajlandskoj ligi sin je Jefrija Bolkiaha, princa od Bruneja, i nećak Hassanala Bolkiaha, sultana ove naftom bogate države smještene na jugoistoku Azije, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na više od 20 milijardi eura.

image
ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia

Linker
25. listopad 2024 12:30