GNK Dinamo
ZNA SE I CIJENA

Idejni arhitekt novog stadiona Dinama: U igri je još jedna lokacija, evo za koliko godina bi bio gotov!

‘Mogao bi primiti oko 45-50 tisuća ljudi, na njemu bi se mogli održavati i najveći koncerti...‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. travanj 2021. 07:54

Reći će cinici da ni gradnja Pelješkog mosta nije toliko puta započeta, da su je najave o gradnji maksimirskog stadiona odavno premašile. No, Pelješki most se ipak gradi, pa možda krene i gradnja stadiona u Maksimiru. Dinamo je u subotu javnosti predstavio vizualni izgled novog stadiona koji je, na temelju materijala napravljenih od strane kluba, a usklađenih sa standardima UEFA-e, složio poznati zagrebački arhitekt Otto Barić sa svojim partnerima iz specijalizirane tvrtke Polymachine.

Radi se o prijedlogu izgradnje stadiona kapaciteta 34.000 mjesta, uz velike parking kapacitete, 300 VIP parkirališnih mjesta i 30 VVIP mjesta, press parkinga i parkinga za gledateljstvo. Sva su mjesta na stadionu sjedeća i natkrivena, previđen je fan shop, klupski muzej te dodatni komercijalni sadržaji na tribini sjever. Predviđen je moderan hospitality na području cijelog stadiona, 2000 VVIP mjesta na zapadu i 1000 VVIP mjesta na Istoku, iza kojega je zamišljen kamp Dinamove nogometne škole s potrebnom infrastrukturom. Gostujuća tribina bila bi na južnom dijelu stadiona. Na 1000 individualnih sjedalica predviđeno je pet mjesta za gledatelje s invaliditetom i njihove pratitelje, uz pristupačne ulaze i ostale usluge. Procjena je da bi ovakav stadion stajao oko 60 milijuna eura.

- Želimo sudjelovati u izgradnji novog stadiona zajedno sa strateškim partnerom u projektu, Gradom Zagrebom - poručili su iz Dinama.

image
GNK Dinamo

No, treba reći ovo. Taj projekt nije zadnji korak prema gradnji stadiona već “novi početak”, projekt koji je svojevrsni predložak po kojemu bi se trebao graditi novi stadion, a koji bi zadovoljio potrebe Dinama. Tek sad kreće postupak, do kraja travnja planirano je pokretanje natječaja za novi stadion, stižu izbori, preslagivanja, tko zna koliko novih ideja i vizija oko modela izgradnje i održavanja novog stadiona. No, ovo je Dinamova “bačena rukavica”, pokretanje rješavanja problema stadiona.

- Pozivamo sve navijačice i navijače Dinama da podrže našu težnju za pokretanjem aktivnosti koja će kroz arhitektonski natječaj, odabir idejnog rješenja i izradu projekta, omogućavanje prihvatljivog modela financiranja i naposljetku izgradnju modernog Dinamova doma, zasigurno podići klub na višu razinu - poručili su iz Dinama.

A što kaže čovjek koji je Dinamove planove i želje pretočio u konkretan izgled, arhitekt Otto Barić, koji se već godinama bavi problematikom stadiona.

- Ovakav izgled stadiona nije sveto pismo, niti mora biti konačna verzija, može se modificirati. Ali je, zapravo, sve ono što Dinamu treba, nekakav okvir rješenja novoga stadiona ovdje gdje je sad, u Maksimiru, i stadiona koji ne mora građane Zagreba ništa koštati, a može biti samoodrživ. Postoji mogućnost da bude smješten još malo južnije prema Borongaju, pa bude nešto manjeg kapaciteta, oko 28 tisuća mjesta, u tom slučaju bi na postojećem stadionu Dinamo mogao igrati dok čeka novi dom. Bitno je, isto tako, da cijena ne bude viša od početne, ako se kaže da je to 50 ili 60 milijuna eura, onda ne može na kraju biti 160 milijuna eura. Takav stadion, koji bi zajedno s travnjakom mogao primiti oko 45-50 tisuća ljudi, ušao bi u kategoriju stadiona na kojima se mogu održavati najveći i najpopularniji koncerti, mogućnosti iskoristivosti kroz ugostiteljstvo, muzej, fan shopove... doista su velike - rekao je Barić, otkrivši i da bi se između 20 i 30 posto materijala s današnjeg stadiona recikliranjem uspjelo iskoristiti u gradnji novoga, a bio bi to stadion građen svim najmodernijim tehnologijama.

image
GNK Dinamo

- Za njegovu izgradnju, od natječaja do otvorenja, trebalo bi oko tri godine. Izvana bi bile i LED rasvjeta u plavoj boji, a po potrebi bi kad igra reprezentacija mogla svijetliti crveno-bijelo, ako treba i u drugim bojama - kaže Otto Barić.

Prijedlog i projekt su konkretni, Dinamo je, kako je već više puta rekao, spreman i sam biti partner u gradnji, sad o ostalim faktorima u Gradu ovisi daljnji postupak. Na Facebooku neko vrijeme već postoji sve brojnija grupa “Dinamo je Maksimir” s preko 2.700 članova, kojoj je također cilj pokrenuti i ubrzati priču oko novog stadiona. Ovaj projekt Dinama i Otta Barića isto ima tu namjeru.

Linker
06. travanj 2024 10:51