Igor Štimac se s Vlatkom Markovićem borio za mjesto predsjednika HNS-a

 Amlan Biswas/Zuma Press/Profimedia
BIVŠI HR IZBORNIK OTVORIO DUŠU

Igor Štimac progovorio o ‘ratu‘ sa Zdravkom Mamićem: ‘Da sam ja predsjednik HNS-a, ne bi se ovo dogodilo‘

Bivši Vatreni se prisjetio svoje borbe za mjesto predsjednika HNS-a koju je izgubio za jedan glas
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. lipanj 2022. 13:42

Igor Štimac danas je izbornik Indije, a iz te zemlje se javio za Sportklub i prisjetio trenutaka kada se sa Vlatkom Markovićem borio za mjesto predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Tu je borbu, koju je Štimac izgubio za jedan glas, obilježila i njegova velika svađa sa Zdravkom Mamićem.

"Bio je to poraz pravne države", kaže danas Štimac pa dodaje:

"Ponosan sam na ljude koji su u meni prepoznali čovjeka koji donosi radikalan zaokret u odnosima u nogometu. Nije bilo ljudima lako. Bili su izloženi strašnim pritiscima, a neki su i izgubili posao. Veliki pritisci i podmetanja u dvoboju dva programa, jednog koji ne postoji, drugog koji nudi nešto novo."

Štimac je u planu imao izgradnju kampova.

"Imali smo program izgradnje četiri kampa po regijama, dva mala stadiona u Vukovaru i Kninu gdje smo željeli da igraju naše mlađe dobne reprezentacije. Podnijeli smo i financijsku podlogu svih naših programa. Naravno, imali smo ideju i baviti se natjecanjem, te sređivanjem sudačke organizacije. Naravno još tada sam govorio kolika je važnost TV prava. Sada se to daje na sva zvona.”

Nacionalni stadion nije bio u programu zbog financija priznao je Štimac i otkrio čega se najviše bojao Zdravko Mamić koji je čvrsto stao iza Vlatka Markovića.

"Bilo ga je strah da ću privilegije koje je imao Dinamo prebaciti Hajduku. Rekao je da u mojim venama teče više bijele krvi nego u njegovim modre. Rekao je da ne može takav Hajdukovac voditi HNS. To je bila njegova velika pogreška. Da sam ja bio predsjednik HNS-a ništa mu se od ovog što mu se dogodilo ne bi dogodilo niti bi izašlo u javnost. Ja bih ga doveo u red po pitanju ponašanja, jer on je tim svojim istupima samo i jedino štetio sebi i svojim poslovima", rekao je Štimac pa dodao:

“Zdravko je čovjek koji je želio moć, a još više od toga je tu moć želio stalno pokazivati i dokazivati. Imao je taj nagon da dominira, a to nije dobra karakteristika. Što se tiče njega kao klupskog djelatnika, on nije educiran, ali on je najbolji mogući trgovac. Taj osjećaj za biznis i prodaju nogometaša nije nitko nikada imao. On i Tramp su tu prave babaroge. Od Dinama je napravio jedan stroj. Koji ima rezultate. I to je ono što mu nikada nitko neće moći oduzeti. To je klub koji se samofinacira, a to je rijetkost u ovom dijelu Europe", pohvalio je “U životu pamtiš, ali ako želiš živjeti, raditi, natjecati se onda su neke stvari neminovne. Prije svega ja sam želio biti nogometni trener. To je bio moj izbor. I kada se otvorila ta mogućnost morao sam sjestio s njim i Šukerom i razgovarati. Recite vi meni tko ne bi volio biti izbornik, a trener je i dio je te obitelji HNS-a. No, nije mu nikad palo na pamet da mi sugerira tko će igrati, iako je kao javna tajna da sastavlja reprezentaciju.”

Mamić je sada u Međugorju, a Štimac tvrdi kako nije problem u bivšem čelniku Dinama, već u državi.

"Pravosuđe mora to raščistiti. Država mora imati snagu i to sve provesti. Nije tu sporan Mamić, to je problem države, društva i svih koji na to mogu utjecati. U uređenim sredinama se zna što slijedi ako se ogriješiš o zakon, a na Mamićevom primjeru se može samo naučiti da je moć opasna, posebno ako zavlada tobom, a ne da ti imaš moć i usmjeriš ju na pravi način", poručio je Štimac.

Kako je Mamić oslabio Hajduk i što je još rekao Štimac pogledajte OVDJE.

Linker
21. travanj 2024 13:57