Screenshot
NAMJEŠTANJE I SPORNI TRANSFERI

IGOR TUDOR ZA SN O VELIKOM NOGOMETNOM SKANDALU: 'To je nemoguće! Znam da Ivan Leko nije kriv!' IVAN TOMEČAK: 'Mene nitko nije kontaktirao!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. listopad 2018. 10:13

S Igorom Tudorom - velikim prijateljem Ivana Leke - razgovarali smo jučer oko podneva. Nije mu bilo teško zaključiti zbog čega ga zovemo.

- Uvjeren sam... Ma, krivo govorim, nisam uvjeren, nego znam da Ivan nije kriv i da će to istraga potvrditi. Nemoguće je da netko poput Ivana sudjeluje u bilo kakvim nečasnim radnjama. To vam govorim ja, ali to će vam potvrditi svatko tko dobro poznaje Ivana.

Nekoliko sati kasnije iz Belgije su počele stizati informacije koje su išle baš Tudorovim tragom. Ivan Leko navodno više nije u statusu osumnjičenika u velikom belgijskom nogometno-korupcijskom skandalu i već danas bi trebao voditi trening Cluba Bruggea. Tako su barem jučer predvečer tvrdili brojni belgijski mediji.

BENEVENTO, ITALY - APRIL 29: Coach of Udinese Calcio Igor Tudor looks on during the serie A match between Benevento Calcio and Udinese Calcio at Stadio Ciro Vigorito on April 29, 2018 in Benevento, Italy.  (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
Francesco Pecoraro/Getty Images

Mnoštvo špekulacija

Jučerašnje jutro, međutim, barem po pisanju belgijskih medija, nije izgledalo dobro za hrvatskog trenera. Morao je prenoćiti u pritvoru, a da bi nešto prije podneva bio izveden pred istražnog suca. Kako satima nije izlazio iz zgrade istražnog suca tako su se gomilale razne informacije. Neki - koji su na glasu kao dosta dobro informirani - pisali su da je Leko osumnjičen za uzimanje provizija kod transfera nekih igrača. Drugi su, pak, odmah tvrdili kako se još uvijek ne zna je li trener Cluba Bruggea uopće osumnjičen.

PRIOPĆENJE KLUBA: 'Ivan Leko ostaje trener Club Bruggea'

Club Brugge je u četvrtak navečer izdao novo priopćenje u kojem je potvrdio kako IVan Leko ostaje trener.

"Večeras su trener Ivan Leko i klupski odvjetnik raspravljali o cijelom slučaju i zaključili da je Ivan Leko uvijek radio u dobroj vjeri. Navodi koji se spominju kao sporni datiraju iz 2015. godine i bit će provjereni u istrazi. Leko je obećao svoju punu suradnju u istrazi, baš kao i u protekla dva dana i Club Brugge ne vidi nikakav razlog da razvrgne suradnju s Ivanom Lekom, niti u ljudskom, niti u profesionalnom smislu. Ivan Leko nastavlja voditi našu momčad", stoji u priopćenju belgijskog kluba.

Uglavnom, Leko je oko 16.25 sati u pratnji odvjetnika napustio zgradu istražnog suda. Brzo se pročulo da je pušten bezuvjetno, odnosno da nije morao položiti bilo kakvu jamčevinu, što kod nekih drugih nije bio slučaj. Naravno da je već to bio jako dobar znak za hrvatskog trenera. Dok je Leko očekivano samo prošao pokraj novinara, njegov je odvjetnik poručio da mu je klijent dobro, ali i da je vrlo emotivno proživio ovo što mu se događa. Dva sata kasnije mediji su dobili dodatno objašnjenje Lekina odvjetnika.

- Moj je klijent bio ispitan glede nekih novčanih transakcija otprije nekoliko godina. Teretili su ga je li sve prihode uredno prijavio i platio poreze, sve druge insinuacije su odbačene. Leko je čist, ali već time što je spominjan u istom kontekstu kao Mogi Bayat i Dejan Veljković njegovoj je reputaciji napravljena velika šteta - kazao je Walter van Steenbrugge dodajući:

- Leki je postavljeno 20 pitanja i na sve je bez problema odgovorio. Očekujem da će se odmah vratiti na posao i nastaviti s treninzima svoje momčadi.

Podrška kluba

Ivana Leku upoznali smo još kao mladog igrača Hajduka. Kad god bismo ga sreli ili nazvali, tema je bila samo jedna - nogomet! Kao igrač Malage znao je satima pričati o španjolskom nogometu, načinu na koji igraju Real Madrid ili Barcelona te kako ih mali klubovi ipak mogu nadjačati na travnjaku. Već tada je zvučao kao trener, bilo je samo pitanje vremena kada će to i postati. Oni koji su se s njim družili posljednjih godina svjedoče nam o sada već zrelom čovjeku kojem je nogomet ostao i doručak i ručak i večera.

- Obožavam otići kod Ivana u Belgiju i gledati ga kako prepun energije i strasti radi na terenu, ali i izvan njega uzaludno je s njim u društvu otvarati druge teme, jer on će se uvijek vratiti na nogomet - znao nam je ispričati Igor Tudor.

I baš zbog svega toga vijesti iz Belgije od prvog su trenutka izgledale gotovo nemoguće, a dodatno su bile užarene zbog brojnih informacija koje su puštane u eter, premda bez ikakavih temelja. Ivanu Leki - koji je sjajnim radom podigao Club Brugge do razine da može parirati velikim europskim klubovima u Ligi prvaka - nanešena je velika šteta, ali sigurno će mu golema satisfakcija biti činjenica da su Club Brugge i njegovi navijači bezrezervno stali iza trenera. U ovih godinu i nekoliko mjeseci koliko je u klubu očito su ga upoznali kao trenera koji ulaže nevjerojatnu energiju u vođenje momčadi, a takve ljude teško je zamisliti u bilo čemu nenogometnom, a kamoli u korupcijskim aferama.

Kolateralna žrtva?

Naravno, treba vidjeti kakav će biti službeni stav belgijskog tužiteljstva, ali za sada sve upućuje na to da je Leko u cijeloj priči bio kolateralna žrtva prijateljstva s menadžerom Veljkovićem...

Namještene dvije utakmice, isplaćene tajne provizije...

Više od 200 policajaca sudjelovalo je u akciji ‘Čiste ruke’, koja je provedena zbog sumnji u namještanje rezultata, korupciju i pranje novca provedena u šest europskih zemalja. Tijekom trajanja akcije privedeno je 28 osoba, među njima i trener aktualnog belgijskog prvaka Cluba Bruggea, hrvatski stručnjak Ivan Leko. Dakako, najveća afera u povijesti belgijskog nogometa izazvala veliku pozornost belgijskih i ostalih europskih medija, koji su o njoj opširno izvještavali.

Sumnja se da su namještene barem dvije utakmice belgijske Jupiler lige u borbi za ostanak u sezoni 2017/18., istaknuto je na konferenciji za novinare belgijskog saveznog tužiteljstva u Bruxellesu. U pitanju su susreti Antwerpa i Eupena (2:0) iz pretposljednjeg te Mechelena i Waasland-Beverena (2:0) iz posljednjega kola proljetnog dijela prošle sezone.

Tužitelji smatraju da je agent Dejan Veljković mogao utjecati na ishod te dvije utakmice, izravno ili kroz različite prijateljske kontakte i dogovore sa sucem Bartom Vertentenom i različitim pripadnicima Izvršnog odbora Waasland-Beverena.

Isto tako, postojali su i nedozvoljeni kontakti između Veljkovića i suca Sebastiena Delferierea, koji je kontaktirao dvojicu sportskih novinara, kako bi utjecali na ocjenjivanje nogometnih sudaca u njihovim novinama u korist Vertentena. Belgijski mediji izvijestili su da je Veljković bio u prijateljskim odnosima s Vertentenom i Delferiereom, otkrili su to istražitelji prisluškujući Veljkovićeve telefonske pozive. Srpski menadžer često se družio s tom dvojicom sudaca te im je davao različite poklone i pomagao na druge načine. Obojica arbitara jučer popodne su ekspresno suspendirani.

Brojni pretresi

Inače, cilj tog navodnog namještanja spomenutih utakmica bilo je spašavanje Mechelena od ispadanja, no misija nije bila uspješna, jer je taj klub ipak kao posljednji završio natjecanje te je ispao u niži rang. Zanimljivo, spasio se Eupen, koji je imao isti broj bodova kao i Mechelen, i to zahvaljujući senzacionalnoj pobjedi protiv Mouscrona (4:0), kluba koji ima dobre odnose s Mogijem Bayatom, još jednim od privedenih nogometnih menadžera.

Veljković je nakon saslušanja pušten na uvjetnu slobodu, kao i sudac Sebastien Delferiere. U srijedu je proveden pretres u devet nogometnih klubova, zaplijenjene su računalne datoteke i dokumenti, kao i luksuzni satovi velike vrijednosti. Saslušano je i šest zaposlenika tih klubova. Ukupno je uhićeno 28 osoba, od kojih su 22 u srijedu dovedene pred istražnog suca, a u Belgiji su na različitim lokacijama obavljena 44 pretresa. Još je jedna osoba privedena u četvrtak ujutro. Uhićenja su provedena i u inozemstvu, gdje su uhićene četiri osobe, a provedeno je 14 pretresa, i to u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Cipru. Osim toga, izdana su i dva međunarodna uhidbena naloga.

Sporazumi s klubovima

U središtu afere našao se srpski menadžer Dejan Veljković, kojeg se, osim za namještanje utakmica, sumnjiči da je sklopio sporazume s čelnicima Mechelena, Genka, Lokerena, Cluba Bruggea i Standarda kako bi si isplatio tajne provizije i tajne bonuse za igrače koje je zastupao. Ta je ‘crna’ sredstva, kako sumnjaju belgijski istražitelji, koristio za svoje menadžerske aktivnosti te za isplate tajnih naknada određenim igračima. Sumnja se da je taj novac ‘oprao’ preko tvrtki na Cipru, u Crnoj Gori te u Srbiji.

Među osumnjičenima je i belgijski nogometni menadžer iranskog podrijetla Mogi Bayat. Istraga je pokazala da je na transferima nekolicine igrača izvukao maksimalan profit te da je luksuznim satovima podmićivao razne klupske dužnosnike. Club Brugge i Standard su tijekom jučerašnjeg popodneva priopćili kako nisu sudjelovali u bilo kakvim nečasnim radnjama u ovom slučaju.

Ivan Tomečak: Mene nitko nije kontaktirao, nisam upućen u slučaj

Ivan Tomečak je član Cluba Bruggea. Ali, već neko vrijeme nije u prvoj momčadi, jednog dana su mu samo rekli da je dio druge momčadi, da na njega ne računaju. Nije na popisu za Ligu prvaka, nije u planu treneru Leki. Ako je netko mislio da će hrvatski trener protektirati hrvatskog igrača prevarili su se, štoviše, od belgijskih smo kolega čuli da Tomečaku odluku o micanju u B momčad nije prenio Leko, već netko iz klupskih kancelarija, što je i njih iznenadilo, ali to je već neka druga tema. Dobili smo jučer Tomečaka nakon treninga u B momčadi, uostalom, njegovo ime se spominje među onim spornim transferima, ali nema on s tim, tvrdi, previše veze.

- Nemam ja tu što komentirati, niti je mene itko kontaktirao. Nisam ni previše upućen u temu, sve pratim iz medija i ne mogu ništa reći o tome. Normalno sam trenirao s momčadi - rekao je kratko Tomečak.

Linker
20. travanj 2024 23:53