Miljenko Karačić
DINAMO 11 PUTA VREDNIJI

Igrač Osijeka na posudbi otkrio kako su izbacili Zvezdu, pa najavio Dinamo: ‘Modri su apsolutni favorit‘

U Moldaviji ponosni na izbacivanje Zvezde, Dinamo već odmah od danas na dnevnom redu
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 12. kolovoz 2021. 22:32

Prije tjedan dana mladi stoper Osijeka na posudbi u Šerifu Stjepan Radeljić kazao je za SN da će se moldavski prvak pobrinuti da se priželjkivani okršaj između Dinama i Crvene zvezde odgodi za neka druga vremena. Tako je i bilo. Istina, Dinamo je svoj posao obavio kako su njegovi navijači i priželjkivali, pobijedio je Legiju u Varšavi 1:0 pogotkom Bartola Franjića, nakon akcije koju je teško složiti i grafičarima nogometnih udžbenika, te tako ugasio svaku nad Poljacima da bi mogli izvući kapital iz zagrebačkih 1:1.

Zvezdi se obilo...

U Beogradu je, čini se, više priželjkivan epski dvoboj sa Zagrepčanima, više se pričalo o sudaru s Dinamom, nego upozoravalo na snagu Šerifa. I čini se da se to pomalo odbilo o glavu nogometašima Crvene zvezde, koji nisu imali odgovora na igru Šerifa na prvoj utakmici u Beogradu, a pogotovo ne na uzvratu u Tiraspolu. Šerif je slavio 1:0 pogotkom Kolumbijca Danila Arbolede u sudačkoj nadoknadi prvoga poluvremena. U nastavku utakmice Zvezda je imala prividnu premoć na terenu, ali i ostavila dosta prostora za brze kontre domaćih tako da je Šerif mogao pobijediti i uvjerljivije.

image
Miljenko Karačić

Radeljić je i ovaj put ostao na klupi za pričuvne igrače. Mladi stoper redovito igra utakmice moldavskog prvenstva, dok je na šest europskih utakmica Šerifa upisao samo dva nastupa. No, svojom ulogom je zadovoljan.

- U klubu je veliko oduševljenje. Iz Zvezde su najavljivali unaprijed utakmicu s Dinamom i prije nego su odradili posao. Mi se nismo obazirali na to. Ni kad smo na Marakani odigrali 1:1 nije bilo euforije. Znali smo da je Zvezda opasan protivnik i da na uzvratu mogu pružiti drukčiju igru od one koju su pokazali u Beogradu. Naš stručni stožer dobro ih je analizirao. Taktički je momčad odigrala jako dobro. Imali smo strpljenja, čekali svoju priliku i dočekali je na kraju poluvremena - kaže Stjepan Radeljić.

Ponos u gradu

Branič nastavlja...

- Poslije našeg vodstva Zvezda nije imala drugog izbora nego krenuti naprijed, a to je nama dalo velike mogućnosti za kontre. Nismo zabili drugi gol, ali smo utakmicu držali pod kontrolom cijelo drugo poluvrijeme. Pobjeda nad Zvezdom s velikim oduševljenjem primljena je među navijačima. Na tribinama je bila sjajna podrška, a kasnije je po gradu bilo slavlja. Cijeli grad je ponosan na rezultat koji smo ostvarili i sad puni samopouzdanja čekamo Dinamo koji ovdje ima veliki respekt.

Šerif je ovog ljeta prvo izbacio albanskog prvaka Teutu pobjedom 4:0 u Draču pogocima Luvannora (2), Traorea i Castanede, dok je na uzvratu Traore pogodio za 1:0 pobjedu. U 2. pretkolu Šerif je pobijedio 1:0 armenski Alaškert u gostima pogotkom Luvannora. Kući su za 3:1 pobjedu zabijali Dulanto, Luvannor i Thil. Na Marakani je za 1:1 zabio Castaneda, na uzvratu eliminirajući pogodak Zvezdi zabio je branič Arboleda. Dakle, na šest utakmica Moldavci su zabili 11 pogodaka, a primili samo 2. Strijelac četiriju pogodaka bio je 31-godišnji brazilski krilni napadač Luvannor Silva Henrique se Sousa. Visok je samo 182 cm i vrlo je brz, a u Šerif je prvi put stigao u ljeto 2011. godine, da bi se nakon tri godine preselio u Ujedinjene Arapske Emirate i igrao za tamošnje klubove Shabab Dubai i Al-Wahda. Ljetos se vratio u Šerif.

Radeljić je participirao u pobjedama nad Teutom kući (45 minuta) i Alaškertom (1 minutu), a vezano za predstojeće oglede s hrvatskim prvakom, 17. kolovoza u Tiraspolu i 25. kolovoza u Zagrebu, nije mogao šire govoriti jer Dinamo nije došao još na dnevni red:

- Nakon pobjede nad Zvezdom dobili smo slobodan dan. Kad smo mi završili našu utakmicu još nismo znali kako će Dinamo proći protiv Legije jer su oni igrali kasnije. Od danas praktično kreće priprema za Dinamo. No, bez sumnje ovdje hrvatski prvak ima veliki respekt. Svi znaju kakav je klub Dinamo. Svake godine imaju ozbiljan nastup u Europi, prema igrama to apsolutno zaslužuju i svakako su favoriti u play-offu. Ali, pripremit ćemo se mi dobro kao i za ostale suparnike i ljubiteljima nogometa u

Hrvatskoj pokazati što znamo - poručio je Radeljić.

Inače, Sudar Dinama i Šerifa na svoj način najavio je širokobriješki novinar i humorist Frano Vukoja:

- Tko izbaci cijelu Legiju, može i jednog Šerifa!

Ma, neko to bude moto i Dinamovim nogometašima.

Šerif je osnovao nekadašnji agent KGB-a

Šerif je osnovan 1997. godine. Osnovao ga je nekadašnji agent KGB-a Viktor Gušan. Klub je na neki način postao zaštitni znak Pridnjestrovske Moldavske Republike, koja je nakon raspada SSSR-a i odvajanja Moldavije od nekada moćne države proglasila samostalnost, uvela vlastiti novac i policiju, no nitko je nije priznao. Ulaskom u natjecanje Nogometne federacije Moldavije, Šerif je na neki način bio simbol integracije u Moldaviju. Viktor Gušan u Tiraspolu izgradio je moderni stadion koji može primiti 12.746 gledatelja sa svim modernim pratećim sadržajima. Zahvaljujući modernoj infrastrukturi i organizaciji kluba Šerif je osvojio 19 prvenstava, deset kupova i sedam superkupova Moldavije.

Dinamo danas ima čak 11 puta vredniju momčad

Današnja momčad Šerif, a koju vodi ukrajinski 55-godišnji trener Jurij Vernidub, procijenjena je prema Transfermarktu na 11,93 milijuna eura što je 11 puta manje od Dinama. Najvredniji eksponati su 27-godišnji kolumbijski napadač Frank Castaneda i njegov sunarodnjak, godinu dana mlađi vezni igrač Hansel Zapata. Treći Kolumbijac u momčadi je “Zvezdin krvnik”, 26-godišnji stoper Danilo Arboleda.

Igrači sigli iz čak 17 raznih zemalja

U rosteru Šerifa su igrači iz čak 17 zemalja, a samo su trojica iz Moldavije. Ostali igrači dolaze iz Kolumbije, Brazila i Rusije (po 3), iz Grčke i Malija (po 2), te iz Hrvatske (BiH), Slovenije, Srbije, Ukrajine, Perua, Trinidada i Tobaga, Malavija, Gane, Luksemburga i Obale Bjelokosti po 1. Nijedan drugi klub u Moldaviji nema tako šarolik sastav.

Linker
20. travanj 2024 15:10