Starsport/shutterstock Editorial/profimedia
SVE JE LAŽ?

Igraču Crvene zvezde prijeti suspenzija: Kako se mogao roditi četiri godine nakon smrti majke?

Više nitko nije siguran odakle dolazi, koliko mu je godina i kako se uopće veznjak zove
Piše: SNObjavljeno: 14. srpanj 2023. 20:12

Vezni igrač Crvene zvezde Guelor Kanga uskoro će odgovarati pred Afričkom nogometnom federacijom (CAF) zbog istrage započete 2021. godine. Nogometaš iz Gabona našao se u ne tako netipičnoj situaciji kada su afrički igrači u pitanju - postoji čvrsta sumnja da je lažirao rodni list.

Kanga je, barem po onome što kažu dosad važeći papiri, 32-godišnjak rođen 1. rujna 1990. godine u Gabonu. Ili možda nije? U optužbi stoje dokumenti koji pokazuju da je njegova majka umrla 1986. godine, stoga je nejasno kako se Kanga rodio četiri godine kasnije. Isto tako, optužba tvrdi da nogometaš uopće nije rođen u Gabonu, nego u Demokratskoj Republici Kongo pod imenom Kiaku-Kiaku Kianga. Dakle, po trenutnim papirima gospodin Kanga je pet godina mlađi nego što možda uistinu jest.

Istraga je započela prije dvije godine, Kanga je već odgovarao na optužbe i nakon još jednog odaziva CAF-u trebala bi se donijeti konačna odluka o eventualnoj suspenziji ili drugom načinu kažnjavanja. Prije dvije godine proces je prekinut jer je CAF odbacio mogućnost kazne, ali ponovni poziv na razgovor upućuje na to da bi Kanga mogao imati problema.

Europskom nogometu pridružio se u veljači 2012. godine zaigravši za ruski Rostov, a u Crvenu zvezdu stigao je 2016., da bi dvije godine kasnije prešao u Spartu Prag i 2020. ponovno stigao u redove srpskog kluba. Za Zvezdu je postigao 40 golova i upisao 54 asistencije u 187 nastupa. Kanga je igrao i u dresu gabonske reprezentacije u 62 navrata, pritom se dvaput upisao u strijelce.

Linker
16. svibanj 2024 20:16