AFP
DUGA SUSPENZIJA

Igrao je u vrhunskoj formi, pozvan je u reprezentaciju, a sada si je zbog klađenja uništio karijeru?

U dva mjeseca Toney je stigao od vrha do nogometnog dna i trebat će mu puno mentalne snage da se vrati
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 22. svibanj 2023. 14:06

Engleski nogometni savez kaznio je napadača Brentforda Ivana Toneyja s osam mjeseci zabrane igranja zbog kršenja pravila u klađenju. Odlični napadač, koji je u posljednje tri sezone blista u dresu londonskog kluba, u razdoblju od veljače 2017. do kraja siječnja 2021. kladio se 232 puta na nogometne utakmice, što je i sam Toney priznao.

No, koliko god se centarfor Brentforda ogriješio o pravila, dojam je da je kazna ipak previsoka, što potencira i dio otočkih medija apostrofirajući da je Toney zaslužio težu financijsku sankciju od 50.000 funti koliko će engleski reprezentativac morati platiti zbog navedene pogreške, koja će usporiti i na određeni način u negativnom kontekstu i obilježiti njegovu karijeru, ali da je isto tako kazna neigranja morala biti manja. Nakon odrađene polovice suspenzije najveća zvijezda Brentforda može se vratiti treninzima svoje momčadi, ali trenutačno je to slaba utjeha za napadača, koji je, kao i mnogi engleski talenti prije njega, prošao trnovit put od anonimnog igrača nižih engleskih ligaša do statusa engleskog reprezentativca.

Teško probijanje

Toney (27) je karijeru započeo u niželigašu Northamptonu. Za klub iz svog rodnog grada Toney je debitirao sa 16 godina i postao najmlađi igrač u povijesti spomenutog kluba koji je debitirao za njegovu seniorsku momčad. Godine 2015. Toney je potpisao za Newcastle, no u tri godine koliko je bio član danas nogometnog najbogatijeg kluba na svijetu, engleski napadač upisao je tek dva nastupa, jedan u Liga kupu, dok je u dresu Svraka Toney odigrao samo pet minuta u Premier ligi s obzirom na to da je u premierligaškom srazu protiv Chelseaja u rujnu 2015. u 85. minuti zamijenio tadašnjeg člana Newcastlea Aleksandra Mitrovića.

Kako nogomet često ispisuje zanimljive priče, tako su i Mitrović i Toney zaobilaznim putem u elitnom razredu engleskog nogometa zablistali na manje elitnim londonskim nogometnom lokacijama nakon što su rešetali mreže suparnika na engleskim drugoligaškim travnjacima. Mitrović je u Fulhamu postao najbolji strijelac u povijesti drugog razreda engleskog nogometa, a Toney je, nakon rastanka od Newcastlea, morao proći još nekoliko niželigaških engleskih destinacija na kojima se nazabijao golova. Toney je tako blistao u dresu trećeligaša Peterborougha, te u 76 nastupa postigao je 40 golova, što mu je prije tri godine otvorilo prigodu da se priključi Brentfordu. Uprava londonskih Pčela nije niti sekunde razmišljala treba li za Toneyjev dolazak izdvojiti s bonusima 10 milijuna funti, bio je to pobjednički potez londonskog kluba, jer je korpulentni napadač bio ključan faktor da se 2021. Brentford vrati u elitni razred engleskog nogometa nakon 74 godine, uz 33 gola i 10 asistencija na kontu.

image
DARREN STAPLES Afp

Da Toney ima kvalitetu za velike stvari i na najvišoj razini nagovijestila je prošla sezona u Premier ligi, kada je postigao 12 golova, no ova sezona donijela je konačnu potvrdu Tonyjeve klase s obzirom na to da je do suspenzije imao status trećeg strijelca Premier lige uz 20 postignutih pogodaka. Ispred napadača Brentforda su samo Erling Haaland i Harry Kane. U Brentfordu je u 111 ligaških dvoboja postigao čak 63 gola, a najponosniji trenutak uslijedio je u ožujku ove godine kada je Toney debitirao za englesku reprezentacije u dvoboju protiv Ukrajine.

- Bilo je to jako dugo putovanje, no trud se isplatio. Prije samo dvije godine igrao sam u 3. ligi, a sada sam engleski reprezentativac. Poseban trenutak za mene, ali i za Brentford - kazao je Toney nakon što je odjenuo dres Tri lava.

Ništa ni od inozemstva

Dva mjeseca kasnije Toney je od vrha vrlo brzo stigao do nogometnog dna i trebat će mu puno mentalne snage da, nakon što se vrati na travnjake, opet bude onaj vrhunski napadač, vrlo spretan i hitar za svoju visinu i korpulentnu konstituciju. Toney je za vrijeme kazne želio igrati izvan Engleske, ali će biti spriječen i u toj namjeri.

Nije mali broj otočkih medija koji smatraju da si je ovom suspenzijom Toney zauvijek zatvorio vrata odlaska u neki veliki klub, no Brentford sigurno neće okrenuti leđa čovjeku vrijednom 50 milijuna funti, bez čijih golova gotovo sigurno ne bi bio član engleske nogometne elite, a ove sezone sanjao čak i europske snove, upravo zahvaljujući Toneyju.

Brentford je čvrsto podržao svog napadača

Da Brentford neće okrenuti leđa Ivanu Toneyju nakon saznanja da najbolji igrač londonskog kluba neće moći igrati sljedećih mjeseci potvrđuju i riječi menadžera Thomasa Franka.

- Toney je očekivano tužan i razočaran raspletom i odlukom o suspenziji, ali njegova budućnost vezana je za Brentford i što se toga tiče, kazna neće ništa promijeniti. Čekamo još neke detalje, jer je vrlo važno što Toney smije raditi u trenažnom procesu u prva četiri mjeseca kazne. Klub će mu pružiti svu potrebnu pomoć i ne sumnjam da će iz ovog Toney izaći još jači - istaknuo je Frank. (kg)

Linker
20. travanj 2024 06:17