NurPhoto via AFP
OZLJEDE SE MNOŽE

Igrao je u životnoj formi, trebao biti novi Galactico, a sada je postao ogroman teret Kraljevskog kluba

Sjajni belgijski nogometaš od dolaska u madridski Real sve je češće u liječničkim ordinacijama
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. ožujak 2021. 09:18

U Chelseaju je igrao u životnoj formi. Zabijao, asistirao, prolazio kraj suparničkih obrana kako je htio. Bio je briljantan, i cijena od 115 milijuna eura za Real Madrid nije predstavljala prevelik problem, pogotovo nakon prodaje Cristiana Ronalda Juventusu. I tako je nakon sedam uspješnih sezona i niza osvojenih trofeja napustio Stamford Bridge i realizirao transfer iz snova.

Eden Hazard trebao je naslijediti velikog Portugalca u Kraljevskom klubu, no zasad nije napravio ništa. Ispao je veliko razočaranje, na neki način i teret za Real. Eto, prolazi već druga godina otkako je stigao na Bernabeu, a ono što je pružio je jako daleko od očekivanja. Trebao je biti novi Galactico, plaćen je najskuplje u povijesti kluba, a postao je žešći promašaj...
Najveći problem u toj priči predstavljaju ozljede. Nedavno se Hazard ozlijedio čak 11. put u manje od dvije sezone u španjolskoj prijestolnici. U tom razdoblju upisao je samo 36 nastupa za Real.

image
Anadolu Agency via AFP

Neobjašnjive stvari

- Postoje stvari koje ne mogu objasniti - rekao je nedavno Realov trener Zinedine Zidane kad su ga novinari pitali o čestim Hazardovim ozljedama.
Neki su na temelju tih njegovih riječi zaključili da belgijski krilni napadač možda ima i nekih mentalnih problema povezanih s čestim izbivanjem s terena.
U aktualnoj sezoni Hazard se samo 14 puta pojavio na terenu, u prošloj sezoni imao je 22 nastupa. Naravno, ni učinak mu nije mogao biti dobar s obzirom na to da nikako nije uspio uhvatiti pravu formu. Ukupno četiri pogotka i sedam asistencija u svim natjecanjima, od toga ove sezone tri gola.

image
AFP

Za Chelsea je Belgijac odigrao 352 utakmice uz sjajan učinak od 110 golova i čak 92 asistencije. Brojke su bile impresivne, i da je tako nastavio u Madridu, bila bi to nogometna poezija. Ovako se njegov boravak u Španjolskoj pretvorio u noćnu moru kojoj se ne nazire kraj. Posebno je zabrinjavajuće to što je u Engleskoj rijetko bio ozlijeđen, a sad je gotovo stalno pod liječničkim tretmanom.
- Nešto se događa. On je igrač koji nikad u karijeri nije imao problema s ozljedama. Želimo mu pomoći. Ne mislim da su naši liječnici problem, imamo vrlo kompetentne ljude koji su s igračima svakodnevno - dodao je Zidane.

U Chelseaju je četiri puta proglašavan igračem godine, njegove sjajne partije svrstavale su ga uz bok Ronalda i Messija. Bio je prvak Engleske u dva navrata, osvojio je FA kup, Liga kup i dvije Europske lige, s Belgijom je 2018. godine odigrao odlično i osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a nakon toga je sve krenulo krivo.
Real je u prošloj sezoni osvojio naslov prvaka Španjolske, no Hazardov je doprinos u toj priči bio vrlo skroman te se njegov angažman danas smatra jednim od najvećih podbačaja u transfernoj politici kraljevskoga kluba. Danas Real razmišlja o dovođenju dvije mlade super-zvijezde, Erlinga Haalanda i Kyliana Mbappea. Međutim, obojicu si ne može priuštiti, a izlaz bi se mogao pronaći u Hazardovoj prodaji. Da bi se ona dogodila, Hazard bi se trebao vratiti u vrhunsku formu, a u ovom trenutku to baš i nije izgledno.

Spominjala se i mogućnost operacije gležnja koja bi ga možda i na dulje vrijeme odvojila od terena, no čini se da su igrač i klub odabrali konzervativnu metodu. Trenutačno se Hazard nalazi s belgijskom reprezentacijom. Ne igra utakmice, ali je pod nadzorom liječničke službe i u redovitom kontaktu s Realovim doktorima. Njegov povratak očekuje se u travnju, i ako sve bude u redu možda uspije dohvatiti formu uoči Europskog prvenstva.

image
OSCAR BARROSO Dppi Via Afp

- Hazard očajnički želi ponovno igrati. Mislim da je inače smiren u svim situacijama, no sad se želi što prije vratiti na teren. Kad dugo ne možeš igrati, osjećaš se čudno. Teško je kad 12 ili 13 sezona igraš po 90 minuta, i odjednom više ne možeš raditi ono što si godinama radio. To je vrsta šoka, ali Eden je u dobrom raspoloženju kad god ga vidim - izjavio je belgijski izbornik Roberto Martinez.

Što se to dogodilo s Hazardom, zašto su ga napale ozljede? Je li u pitanju samo loša sreća, je li se ‘potrošio’ u Premier ligi koja je iznimno zahtjevna u tjelesnom smislu, ili je ipak u pitanju njegova radna etika?

Ne voli trenirati

- Kad smo trenirali, on bi stajao i čekao nas da završimo. Bio je najljeniji igrač, ali bi na utakmici uvijek bio najbolji. Bio je nevjerojatan. Uvijek sam govorio da je Hazard jedan od najnadarenijih igrača. Imao je sve; snagu, vještinu, tehniku. Bio je iza Messija i Ronalda, ali samo ako je on to htio. Ponekad bi rekao ‘’Da, želim biti tako dobar, mogu biti. Možda ne dobar kao Messi jer je on s drugog planeta, ali mislim da mogu biti blizu Cristiana, pa čak i bolji’’. To su bile njegove riječi, ali on nije tako posvećen. Ne trenira dobro. On je na treninzima bio najgori igrač s kojim sam ikad igrao - opisao je Hazardove radne navike John Obi Mikel, njegov bivši suigrač iz Chelseaja.
Doista šteta za takvog maestra. Oni koji su voljeli i cijenili njegov nogomet mogu se samo nadati da će se što prije vratiti na staro. Real i Belgija u tom bi slučaju najviše profitirali.

Linker
04. svibanj 2024 03:49