DAMIR KRAJAC Cropix
U ULOZI SPASITELJA

Ikona HNL-a odbila Europu: ‘Mislio sam da sam ja lud, ali onda se pojavio još luđi i uvjerio me da ostanem‘

‘Cilj je od Kustošije napraviti jednu čvrstu natjecateljsku momčad, a u budućnosti napasti i 1.HNL‘
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 10. ožujak 2023. 21:12

U Engleskoj znaju često pisati - Zovi Sama za pomoć - aludirajući na 68-godišnjeg trenera Sama Allardycea koji se specijalizirao za spašavanje klubova od ispadanja. Hrvatski nogomet također ima takvu trenersku ikonu, a riječ je o Samiru Toplaku koji je preuzeo klupu Kustošije. Vijest je to koja je poput bombe odjeknula u petak u ovom zagrebačkom kvartu. Klub je u proljetnom dijelu sezone startao s dva poraza, najprije od Vukovara (0:3), a zatim od Dubrave TK (2:5). Dosadašnjem treneru Ugi Klingoru presudila je utakmica protiv Orijenta koja je završila remijem bez pogodaka. Kustošija je tako pala na predzadnje mjesto Prve nogometne lige i SOS lampica se upalila. Poziv upomoć upućen je Toplaku koji je na stolu imao još nekoliko ponuda, a u razgovoru za SN otkrio je i zašto.

- Imao sam mišljenje da sam dovoljno lud, ali onda se pojavio netko tko me nadmašio, a to je gospodin Andy Bara koji me uvjerio u jedan projekt i svojom pričom mi potvrdio koliko me cijeni kao osobu. Naravno, iza svega stoji predsjednik Vlado Babić koji već godinama drži Kustošiju stabilno na nogama i zajedničkim su me snagama uvjerili da dođem - započeo je Toplak pa nastavio:

Europski poziv

- Do prije dva, tri dana mislio sam da ću završiti u nekoj europskoj ligi, bilo je konkretnih ponuda, međutim to se izjalovilo i shvatio sam da je dolazak u Kustošiju najbolja opcija - govori 52-godišnji stručnjak iz Kneginca koji je s 2091 danom na klupi sada nažalost ugašenog zaprešićkog Intera najdugovječniji trener u povijesti HNL-a.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Diva iz predgrađa preuzeo je kao drugoligaša, a zatim ga u naredne četiri godine etablirao kao stabilnog prvoligaša čiju je klupu napustio 2019. godine. Toplak kaže da potencijala u Kustošiji ima napretek, ali najprije će klub morati izvući iz zone ispadanja.

- Radi se o projektu koji mi je vrlo interesantan, baš zbog toga što će razvijati mlade igrače, klub koji ima svoju tradiciju u ovim okvirima i koji će sigurno biti stabilniji. Prvi cilj je izvući ovu sezonu koja je u ovom trenutku u nekom rubnom dijelu jer smo predzadnji i trebamo probuditi momčad, a moj pomoćnik Branko Lađević, kojeg volim zvati svojom desnom i lijevom rukom, i ja navikli smo reagirati u hitnim situacijama. Moramo se dići na viši nivo da se možemo u miru pripremati za sljedeću sezonu gdje očekujemo da će Kustošija biti jedan čvrst drugoligaš, ako ne i napasti najviši rang, ali za sve to treba vremena - napominje Toplak kojem su posljednja dva angažmana na klupama Gorice i Lokomotive bili kratkog trajanja (zajedno osam mjeseci), a upravo suprotno tome ističe kako voli dugoročno gledati na planove s momčadima koje preuzme.

- Na sve planove gledam kao posao gdje ću se dugo zadržati, nažalost u prethodna dva kluba nije bilo tako, iako smo moj pomoćnik i ja odradili sve što je bilo zacrtano. Kao što sam napomenuo, Kustošija je jedan dugoročan projekt i mi ćemo mu se potpuno posvetiti. Ako dođe nekakvih drugih ponuda, naravno sjest ćemo, razgovarati, ali cilj je gledati na duge staze - nastavlja Toplak koji se prvi put na stadionu u Kustošiji pojavio upravo ove srijede kad je svoju buduću momčad iz svečane lože gledao u remiju protiv Orijenta 1919. (0:0).

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Prvi dojam rekao sam i dečkima na treningu, vidio sam momčad koja nema natjecateljski naboj. Dečki igraju nogomet pa što bude. Ovdje se ipak igra za bodove i od njih želim napraviti pobjednike. Samo je malo truda potrebno da se utakmica dobije. Vidi se i po priloženome, Prva liga je jako izjednačena, imamo jedino slučaj Rudeša koji je sigurno prvi i Hrvatski dragovoljac koji je na dnu, ali među ostalim momčadi odlučuju nijanse, a imamo plan kako ćemo to dignuti na viši nivo.

Debi protiv Leke

Toplak koji je svoj trenerski zanat počeo peći u juniorima Varteksa svjestan je koliko ova liga ima potencijala za razvoj mladih, a posebno u Kustošijinoj školi koja se može pohvaliti kako je kroz nju prošlo more talentiranih igrača koji danas nastupaju u europskim klubovima.

- Jako je malo mladih igrača u najvišem rangu, što nije dobro. Nije dobro za hrvatski nogomet u kompletu. I dobro, ako nema prostora za njih u SuperSport HNL-u, onda ovo mora biti liga za razvoj. Tako je koncipirana i složena i smatram ovo idealnom sredinom za to. Netko mora dati šansu tim klincima, meni zadnjih godinu dana svi pričaju o Kačavendi, a nitko ne spominje koliko je još tu mladih igrača prošlo. Toj djeci treba davati šansu, pet, šest utakmica u kontinuitetu i onda procijeniti kakvo je stanje - podvlači Toplak koji će trenerski debi imati već u ponedjeljak pred domaćim navijačima kad ga očekuje susret 21. kola protiv Jaruna.

Momčad koju s klupe vodi Jerko Leko bježi im za četiri boda i trijumf bi označio povratak na pobjedničke staze za koje ne znaju još od kraja studenog kad su slavili kod Dragovoljca (3:2).



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Sram me je ovoga što se događa u Dinamu! Bit će posljedica, ali za te ljude ovo je očito samo igra". Tim

je riječima Ilija Lončarević komentirao sva događanja na Skupštini Dinama u podcastu ‘VAR soba‘. Sve

ostalo o komešanjima u Dinamu, o tome što bi Dario Šimić mogao promijeniti u Maksimiru i koji mu je

klub uzor, kao i najavu cijelog 25. kola SuperSport HNL pogledajte u novom izdanju podcasta posvećenog

hrvatskom nogometu:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 08:18