Mark Runnacles/Getty Images
ODLUIČNO SE SNAŠAO U ŠKOTSKOJ

IMA SAMO 21 GODINU, GANJA SEDMI TROFEJ U KARIJERI, ALI NE ZNA KAKVA MU JE BUDUĆNOST 'Ako u Engleskoj odluče da se moram vratiti, ja ću se vratiti'

'NAŠ' DIO GLASGOWA JE NA NOGAMA Ako u finalu Kupa pobijedimo Hearts, to će prvi put u povijesti biti 'treble-treble' Trener Lennon bi želio da još jednu sezonu ostanem, no što god odlučili u Leicesteru, ja ću se prilagoditi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. svibanj 2019. 17:21

Mladi hrvatski reprezentativac Filip Benković ima samo 21 godinu. A već je osvojio šest trofeja. Dva prvenstva i dva Kupa s Dinamom, te Liga kup i prvenstvo sa Celticom. Naslov je već uzeo kad je Celtic na gostovanju pobijedio Aberdeen s 3:0. Ove sezone može osvojiti i sedmi trofej, u finalu SFA Kupa, njegov klub igra protiv Heartsa.

- Da mi je netko prije nekoliko godina kazao da će mi se karijera ovako razvijati, rekao bih mu da nije normalan. Hvala Bogu, sve ide svojim tijekom, nadam se da ću osvajati još trofeja - kazao nam je raspoloženi Benković.

Treble-treble

Priča nam da Celtic ima jedinstvenu priliku upisati se u povijest...

- Ako u finalu pobijedimo Hearts, onda će to biti prvi put u povijesti da će se osvojiti “treble-treble”. To znači da bi tri godine zaredom Celtic osvojio sva tri trofeja. Nikada nikome to nije uspjelo. Onaj dio Glasgowa koji navija za Celtic je na nogama, samo da se to osvoji.

Soccer Football - Scottish League Cup Final - Aberdeen v Celtic - Hampden Park, Glasgow, Britain - December 2, 2018  Celtic's Filip Benkovic celebrates at the end of the match as Aberdeen's James Wilson looks dejected   REUTERS/Russell Cheyne
REUTERS/Russell Cheyne

Pitali smo Big Bena jesu li proslavili naslov prvaka, je li bilo bučno nakon uzimanja još jednog trofeja?

- Bilo je malo slavlja nakon utakmice s Aberdeenom, imali smo neko druženje, ali čekamo ovo finale s Heartsom, pa ako da Bog da pobijedimo, na kraju sezone proslavit ćemo kako treba.

Kako je Filip zadovoljan sezonom koju je odigrao za Celtic. Iako je jedno vrijeme bio ozlijeđen, upisao je ukupno 29 utakmica, 19 u ligi, četiri u Europskoj ligi, dva u Liga kupu i dva u Premier ligi, te po jednu u SFA kupu i EFL kupu.

- Kad podvučem crtu moram kazati da sam zadovoljan kako se odvijala moja priča u Celticu. Naravno, uvijek može bolje, no dosta utakmica odigrao sam na visokoj razini. Trener i svi u klubu kažu da su jako zadovoljni sa mnom. Neki dan sam razgovarao s trenerom Neilom Lennonom, kazao mi je kako bi želio da još jednu sezonu ostanem u Celticu. Kad sam došao u Celtic na posudbu iz Leicestera, nisam očekivao da će biti baš tako dobro. No, sad kad se okrenem iza sebe, mogu ustvrditi da je zaista bilo jako, jako dobro.

Screenshot (Twitter/ Celtic)

Samo zdravlje

Posudba mu istječe u lipnju ove godine. Nakon što je Brendan Rodgers napustio škotski klub i preuzeo Leicester City, bilo je vrlo izgledno je da već u ljetnom prijelaznom roku Benković postane igrač engleske Premier lige. Naime, njegov bivši trener u Celticu je prije nekog vremena izjavio:

“Benković je odličan igrač, u ovih nekoliko mjeseci suradnje u Celticu dobro sam ga upoznao i na ljeto se vraća u Leicester. Iako ima tek 21 godinu, vrlo je zreo, impresivne je visine i dominantan u oba kaznena prostora. Zna igrati, dobro čita igru i stvarno je dobar dečko.” Naravno da se nakon takvih rečenica Rodgersa mora pitati Benkovića vraća li se u Leicester ovog ljeta?

- Bit ću skroz iskren, zaista ne znam što će se dogoditi kad mi istekne posudba sljedeći mjesec. Pričao sam i s direktorom Leicestera, kazao mi je da svi u klubu moraju sjesti i definirati planove kad sam ja u pitanju. Nikada se ne zna što će se dogoditi. Sutra, a kamoli za mjesec dana. Vidio sam izjavu trenera Rodgersa. Kad je odlazio iz Celtica, uputio mi je dosta lijepih riječi, rekao mi je kako je jako zadovoljan mojim igrama. Što god odlučili u Leicesteru, ja ću se prilagoditi. Vjerujem da ću se dokazati gdje god budem igrao. Samo da je zdravlja.

LEICESTER, ENGLAND - AUGUST 28:  Filip Benkovic of Leicester City looks on during the Carabao Cup Second Round match between Leicester City and Fleetwood Town at The King Power Stadium on August 28, 2018 in Leicester, England.  (Photo by Ross Kinnaird/Getty Images)
Ross Kinnaird/Getty Images

Jeste li spremni za povratak, za engleski Premiership?

- Spreman sam za sve velike izazove! Do sada je sve išlo svojim tijekom, nisam preskakao stepenice. Iz Dinama sam otišao u Leicester, a onda sam bio jako sretan što sam posuđen Celticu. Tu sam dobio minutažu i dozu iskustva. Škotski Premiership iznimno je intenzivan, igrala se i Europa. Sve to skupa mi je dosta pomoglo. Ali opet ću biti iskren. Kad bih još godinu dana odradio negdje drugdje, možda bih se još više spremio za engleski Premiership! Držim da bi mi još jedna godina prije odlaska na tu scenu puno pomogla.

Svi me u klubu cijene

Kad kažete “negdje drugdje”, mislite u nekom klubu koji nije Celtic?

- Ne mogu vam točno kazati, jer ništa konkretno ne znam. Ponavljam, da ostanem još jednu sezonu ovdje ili odem u neki drugi klub, pomoglo bi mi za dolazak u engleski Premiership.

Odluka je dakle, na Leicesteru, oni drže ključeve vaše daljnje sudbine?

- Da. Ako u Leicesteru kažu da se moram vratiti, onda se vraćam, a ako vele da me još ne vide sljedeće sezone, onda ostajem u Celticu ili odlazim u neki drugi klub. Kad govorimo o Celticu, ja ovdje jednostavno uživam. Vidim da me svi u klubu cijene, da cijene moje igre ove sezone, jer stvarno je bilo dobro. Ništa mi ne nedostaje, ako ostanem, bit ću sretan. Ako moram otići negdje drugdje, Bože moj, borit ću se tamo gdje ću morati otići.

Rangersi pobijedili Celtic u posljednjem Old Firmu sezone

Rangersi su na Ibrox Parku slavili s 2:0 u pretposljednjem, 37. kolu škotskog prvenstva. Za domaćine su zabijali Tavernier u 2. minuti i Arfield u 63.

Unatoč, poraz Celtic je, kao što smo i ranije naveli prvak. Nikola Katić odigrao je svih 90. minuta za Rangerse, dok je Borna Barišić ostao na klupi, baš kao i Benković kod gostiju.

Soccer Football - Premiership - Rangers v Celtic - Ibrox, Glasgow, Britain - May 12, 2019   Rangers' James Tavernier celebrates with team mates after scoring their first goal    REUTERS/Russell Cheyne - RC1228364690
REUTERS/Russell Cheyne

Linker
19. travanj 2024 09:12