USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
U ŽIVOTNOJ FORMI

‘Imam 32 godine, ali vjerujem u ostvarenje sna, nastup za Hrvatsku! Dalić mi je već bio trener...‘

Odlični Vukovarac igra nogomet karijere, ove sezone zabio je 13 golova iako nije klasična špica
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. listopad 2021. 14:06

Kada je nogomet, soccer, u pitanju, Amerika je još uvijek daleko, da bi se s tamošnjih terena probila vijest do Europe, to mora biti nešto ‘ekstra’. A Damira Kreilacha ovih dana traže svi mediji, što znači da je nešto veliko u pitanju. Jednostavno, zabija kao na traci, iz utakmice u utakmicu, zabio je 13 MLS golova ove sezone, nosi svoj Real Salt Lake City prema play-offu.

- I ovdje je reprezentativna stanka, dočekali smo je vrlo zadovoljni. Ja osobno stvarno igram dobro, svoj najbolji nogomet karijere i momčad je na visokoj razini. Trenutačno smo peti u našoj konferenciji, još je šest kola do kraja ovog dijela sezone, ganjamo sedmo mjesto koje vodi u play-off. U dobroj smo poziciji, svi su nam prije sezone prognozirali da nećemo uspjeti, da smo među najslabijima, mi smo te prognoze već sad nadmašili. U play-offu igra se samo jedna utakmica, nema uzvrata, prema tome, sve je moguće - priča nam Vukovarac Kreilach, danas 32-godišnjak, koji je od veznog igrača postao odličan napadač.

Više pozicija

- Igram na više pozicija, nisam klasična špica, to je nešto između devetke, desetke, osmice... Sve te uloge mogu odigrati i baš se dobro osjećam, uživam u nogometu.

MLS je u Europi možda i podcijenjen, ali kvaliteta lige je na sve višoj razini.

- Iz godine u godinu MLS je sve jači. Ovdje igraju i zvijezde poput Higuaina, Chicharita, Matuidija, Nanija..., ali ono što se mijenja naočigled jest da u ligu dolazi sve više mladih igrača. I nogometne akademije klubova su sve bolje, proizvode igrače koji onda odlaze u Europu, u ozbiljne klubove, a i ovdašnji klubovi dovode mlade igrače i rade transfere. Ponajviše su to igrači iz Južne Amerike, koja je SAD-u najzanimljivije tržište, ali šire se horizonti, Amerikanci sve više ulažu u nogomet. I marketinški i medijski i što se samog nogometa tiče. Siguran sam da će za koju godinu MLS postati šesta ili sedma liga svijeta. Primjerice, stadion u Atlanti gotovo je uvijek pun, 70 tisuća ljudi, radi se od nogometa veliki spektakl.

Sjajan učinak u Americi

13
golova postigao je Damir Kreilach ove sezone

44
pogotka dosad je ukupno zabio za američki klub

4
nastupa skupio je za mladu reprezentaciju Hrvatske

Koliko se taj porast popularnosti osjeća u svakodnevici? Recimo, kad ulicom Salt Lake Cityja prođu Bojan Bogdanović i Damir Kreilach, tko je veća zvijezda?

- Ha-ha, a dobro, to se ipak ne može mjeriti. Košarka je ipak najpopularnija, to je njihov, američki sport, ali nogomet stvarno ide uzlatnom putanjom i to se osjeća u svemu. Na kraju krajeva, Bojan Bogdanović je Bojan Bogdanović, jedan od najboljih i najpopularnijih hrvatskih sportaša ikad. On je veličina za sebe i definitivno nije za usporedbu.

Dakle, Kreilach je sad već četvrtu sezonu u SAD-u, to je još jedan dokaz da se jako dobro snašao?

- Kažem, imam 32 godine, a igram svoj nogomet karijere i osjećam da bih mogao još dugo igrati. Godine su za mene samo broj, ne zamaram se s njima, ako si zdrav, nemaš puno ozljeda i živiš za nogomet, možeš dugo igrati. Puno sam toga prošao, naučio svašta i to je neprocjenjivo iskustvo koje svakako može produljiti karijeru.

Miljenik navijača

Doista je karijera na neki način bila neobična. Od Rijeke, preko Union Berlina, do MLS-a, od veznog do napadača, a ono čime se sigurno može pohvaliti jest da je svugdje bio miljenik navijača.

- Te stvari koje sam ja doživio, to ostaje za čitav život. Ono što mi je Armada priredila u Rijeci, pa ona scena kad su mi navijači Union Berlina u Dortmundu posvetili transparent, zatim emotivan oproštaj od tog kluba. Sad i ovo što doživljavam u MLS-u... To su divne stvari koje me potpuno ispunjavaju.

Kakva su mu daljnje ambicije, ima li još nešto što bi želio ostvariti u karijeri, osim, naravno, napraviti rezultat s momčadi iz Salt Lake Cityja?

image
Damir Kreilach u dresu Rijeke
TEA CIMAS/CROPIX Cropix

- Jednu stvar nikad neću prestati željeti, dok god igram, to je nastup za reprezentaciju. Nadam se, vjerujem da se svojim igrama i golovima imam pravo nadati, da zaslužujem biti barem u nekom širem krugu reprezentativaca. Ali, nisam tip koji će se gurati preko medija, niti mi je to namjera. Zlatko Dalić je odličan trener, on i njegovi suradnici pokazali su da jako dobro znaju svoj posao i on je taj koji će najbolje procijeniti i odlučiti. No, ja nikad neću prestati vjerovati.

Inače, s Dalićem je već surađivao u karijeri, aktualni izbornik dobro ga poznaje.

- On mi je bio trener u Rijeci, dao mi je prvi profesionalni ugovor u karijeri, igrao sam u U-21 reprezentaciji dok je on bio pomoćnik Draženu Ladiću. Zahvalan sam mu na toj suradnji, znam da je odličan stručnjak i da on najbolje zna svoj posao. Hrvatska je reprezentacija prepuna sjajnih igrača, konkurencija je vrhunska na svim pozicijama, ne mogu svi igrati, ali ja se nadam da ću jednom ostvariti i taj san.

'Rijeci bih volio vratiti sve što je napravila za mene'

Često ga Rijekini navijači prizivaju, je li moguće da se Kreilach vrati na Kvarner i još jednom zaigra u Rijekinu dresu?

- Ovdje imam ugovor do 2023., ne mislim da će to biti kraj moje karijere, a znate da je u nogometu sve moguće i ništa se ne može prognozirati. Možda se dogodi, možda ne, vidjet ćemo. U svakom slučaju, ja bih Rijeci htio vratiti sve što je napravila za mene u karijeri, tamo samo doživio prekrasne stvari. Ako se ne vratim kao igrač, htio bih svakako opet biti dio Rijeke u nekoj drugoj ulozi; kao trener, skaut, sportski direktor, u nekoj drugoj ulozi...

Suigrač sa Slovakom

Nije nemoguće iz MLS-a do reprezentacije, mnogi su igrači u ovoj stanci otišli u svoje reprezentacije.

- Da, ne zaostaje MLS za mnogim ligama niti po tome. Najviše je reprezentativaca iz južnoameričkih zemalja, ali ima i Europljana.

Između ostalih i Slovaka, naših idućih protivnika u kvalifikacijama. Albert Rusnak, recimo, baš je Kreilachov suigrač u Salt Lakeu.

- Ne samo Rusnak, za Slovačku igraju i Greguš iz Minnesote, Sekulić iz Chicaga. Rusnak je odličan igrač, pričali smo prije stanke i o utakmici Hrvatske i Slovačke. Realan je, svjestan da smo mi kvalitetniji i da će im biti vrlo teško u Osijeku. Njima je ključna bila ova utakmica s Rusijom da bi ostali u borbi za prva dva mjesta i plasman na SP. Protiv nas nemaju što izgubiti, što god naprave, bio bi im bonus.

'Bogdanović dolazi na utakmice, ja gledam košarku, često se družimo'

Kad živiš u Salt Lakeu moraš pratiti košarku, čak i ako je prije nisi gledao. A još kad tamo igra Bojan Bogdanović...

- Družimo se, često pričamo, on dolazi na nogometne utakmice, ja gledam košarku. Pratimo koliko stignemo jedni druge, zajedno gledamo neke utakmice.

Dok nogometna reprezentacija ima rezultate, košarkaška nikako da se vrati na tu razinu.

- Znam koliko Bojan želi veliki rezultat, da košarka opet bude tamo gdje je bila nekad. Imamo mi puno dobrih košarkaša, gledam ih ovdje u Americi, ne samo Bogdanovića, već i ostale. I očekujemo svi da će doći i taj rezultat, da će i košarka opet razveseliti navijače kao i nogomet.

Linker
28. travanj 2024 00:04