Gianni Infantino

 FABRICE COFFRINI Afp
RAT OKO TV PRAVA

Infantino zaprijetio zabranom prijenosa Svjetskog prvenstva: ‘Ove ponude su kao šamar u lice‘

‘Da budemo vrlo jasni, naša je moralna i zakonska obveza da ne podcjenjujemo ovo natjecanje‘
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 02. svibanj 2023. 16:00

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino upozorio je na potencijalno zamračenje prijenosa ženskog Svjetskog nogometnog prvenstva zbog ‘neprihvatljivih‘ ponuda koje su primili za otkup prava.

Govoreći na sastanku Svjetske trgovinske organizacije u Ženevi, Infantino je rekao da su ponude pet velikih zemalja – Britanije, Španjolske, Italije, Njemačke i Francuske – bile toliko niske u usporedbi s turnirom za muškarce da su bile jednake ‘šamaru u lice‘ za igračice i ‘sve žene svijeta‘.

Ranije je Infantino objavio poduži napad na televizijske kuće na Instagramu, u kojem je rekao da su ponudili samo milijun do 10 milijuna dolara za prava na Svjetsko prvenstvo za žene, u usporedbi sa 100 do 200 milijuna dolara za prava na muški turnir. Navodno je ponuda Italije bila posebno niska.

- Da budemo vrlo jasni, naša je moralna i zakonska obveza da ne podcjenjujemo Svjetsko prvenstvo za žene. Stoga, ako ponude i dalje budu nepoštene, bit ćemo prisiljeni ne prenositi prvenstvo u ‘velikih pet‘ europskih zemalja – rekao je Infantino.

Zbog razlike u vremenskoj zoni, utakmice Svjetskog prvenstva održavat će se izvan ‘glavnih‘ termina za gledanje na europskim tržištima, ali Infantino je rekao da to nije isprika s obzirom na to da bi mnoge utakmice u Europi počinjale u 9 ili 10 sati.

- Brojke gledanosti Svjetskog prvenstva za žene iznose 50-60% gledanosti Svjetskog prvenstva za muškarce, no ponude televizijskih kuća u ‘pet velikih‘ europskih zemalja za Svjetsko prvenstvo za žene su 20 do 100 puta niže nego za muško Svjetsko prvenstvo - napisao je na Instagramu.

- Ovo je šamar svim velikim igračicama Svjetskog prvenstva za žene i zapravo svim ženama u svijetu - dodao je predsjednik FIFA-e.

Linker
26. rujan 2023 15:22