ALEXEY FILIPPOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA Alexey Filippov/Sputnik/Profimedia
HRABRA IZJAVA

Instruktoru vožnje slomio nos, napao trenera, platio kazni u milijunima, a sada je ‘opleo‘ po Vladimiru Putinu

Bivši kapetan ruske nogometne reprezentacije otvoreno osudio invaziju na Ukrajinu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. lipanj 2022. 15:31

"Svjestan sam da mogu završiti u zatvoru, mogu čak biti ubijen. Svjestan sam svih mogućih posljedica, ali ja to moram reći - ovo što se događa u Ukrajini naprosto je katastrofa. To se nije smjelo dogoditi." Gore izrečeno riječi su bivšeg kapetana ruske nogometne reprezentacije Igora Denisova, koji je otvoreno u jednom intervjuu osudio invaziju na Ukrajinu. Time se Denisov (38) svrstao među one javne osobe iz Rusije koje su otvoreno osudile rusku politiku (čitaj Vladimira Putina), a žive u Rusiji.

Državna Duma Rusije i Ruske Federacije (parlament) nedavno je donijela zakon kojim se izriču kazne i do 15 godina zatvora za svakoga tko širi "lažne vijesti" i diskreditira vojnu akciju Rusije u Ukrajini, no to nije spriječilo Denisova da iznese svoje, za trenutačne ruske prilike, vrlo heretične stavove.

image
VLADIMIR PESNYA/SPUTNIK/PROFIMEDIA Vladimir Pesnya/Sputnik/Profimedia

- Čak sam i pisao predsjedniku Putinu da zaustavi rat. Ovo što se događa je užasno, morao sam reagirati, zaključio je čovjek koji je bio kapetanom reprezentacije od 2012. do 2016. godine, čime je otišao korak dalje od nekih drugih sportaša, kao što je tenisač Andrej Rubljev, koji je na kraju jednog meča u Dubaiju na objektiv aparata napisao: "Bez rata molim".

Da, lako je mnogima, u ovom slučaju Rusima, otvoreno izražavati antiratne stavove i javno se suprotstavljati moćnicima, "gospodarima rata" ako žive negdje drugdje, no Denisov se ovim javnim obraćanjem svjesno odredio kao neprijatelj režima u situaciji u kojoj mu je u svakom trenutku dostupan jer živi u Rusiji. Ili je riječ o neviđenoj hrabrosti, ili o neviđenoj ludosti. Defenzivni srednjak koji je rođen u nekadašnjem Lenjingradu, ponikao je u Petrogradu, gdje je igrao za Zenit veći dio karijere, od 2002. do 2013. godine, nakon čega je još igrao u Anžiju iz Mahačkale te u Moskvi u Dinamu i Lokomotivu, gdje je 2019. zaključio zapaženu karijeru. Čovjek koji je otvoreno progovorio protiv rata, ovim je obraćanjem javnosti u pogibelj stavio suprugu Elenu i četvero djece - Viktoriju (17), Igora (14) i blizance Ivana i Daniila (11) - inače je poznat po tome da gotovo nikad tijekom karijere nije davao intervjue. Sad je morao progovoriti.

image
ALEXEY FILIPPOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA Alexey Filippov/Sputnik/Profimedia

Denisov je inače tijekom karijere imao problema s autoritetima, bio je doslovno "enfant terrible" ruskog nogometa, a sudeći prema svemu, ostao je to do današnjeg dana. Bio je i ostao "ruski Mario Balotelli", cijelu su mu karijeru obilježili incidenti na klupskom, reprezentativnom i privatnom planu. Uoči Eura 2008. bio je izostavljen s popisa od 23 igrača od tadašnjeg izbornika Guusa Hiddinka. Nakon brojnih ozljeda, bio je pozvan u momčad, ali je odbio igrati kad je Rusija stigla do polufinala, koji je izgubila od kasnijeg prvaka Španjolske. U kolovozu 2010. godine, sudjelovao je u incidentu u prometu; potukao se s instruktorom vožnje nakon što je učenik vozač u instruktorskom automobilu zamalo skrivio sudar s Denisovljevim terencem. Denisov je u izljevu bijesa ozlijedio stopalo, instruktoru je slomio nos.

image

Igor Denisov

SCREENSHOT YOUTUBE

Samo mjesec dana kasnije Denisov je na treningu fizički napao trenera Vladislava Radimova. Suigrači su ga jedva spriječili u obračunu. Dva mjeseca kasnije u utakmici protiv Spartaka, Denisov je verbalno zlostavljao Spartakova trenera Valerija Karpina. Sve je kulminiralo općom tučom igrača obiju momčadi i njegovom zabranom igranja u četiri utakmice. Nekoliko dana kasnije Denisov je izostavljen iz momčadi za Zenitov remi 2-2 s klubom Krilja Sovjetov, a "nestašni" je igrač poslan u omladinsku momčad. Bilo je to zaista burno razdoblje u njegovu životu, a sve je bilo povezano s njegovim ultimatumom klubu. On je, naime, odbio izaći na teren jer je zahtijevao nove pregovore o ugovoru, iako je tada bio jedan od onih koji je najviše zarađivao u ruskoj Premijer ligi.

Dolasci Axela Witsela i Hulka u klub pospješili su njegov sukob s upravom. Puna dva mjeseca nakon tog prosvjeda Denisov se posuo pepelom i objavio priopćenje u kojem se ispričao klubu i navijačima. Ni u moskovskom Dinamu nije bilo drugačije te je 2015. udaljen s treninga zbog ometanja u radu trenera Stanislava Čerčesova. U studenom 2015. godine opet je "odletio" u Dinamovu pričuvnu momčad, jer je od novog trenera Andreja Kobeljeva tražio da se otpusti "nesposobni klupski liječnik". Moskovski Lokomotiv također nije bio imun na njegove hirove; klub ga je kaznio s milijun rubalja zbog vrijeđanja službenika dopinške kontrole tijekom testa.

Denisov je sada napravio nešto što se malotko usuđuje. Zanimljivo je da su njegovo obraćanje javnosti prenijeli svi ruski mediji, s jednom iznimkom - dio koji se odnosi na rat, Ukrajinu i Putina - svi su izostavili...

Linker
26. travanj 2024 08:57