Trnje će dobiti novu šansu za treći rang natjecanja

 DANIJEL SOLDO Cropix
DRUGA LIGA POD UPITNIKOM

Inter odustao i stvorio velike probleme HNS-u: Liga 20 ne može biti opcija, je li Liga 18 - najrealnija?

Još se ne zna koji će klubovi i koliko njih zaigrati u jedinstvenom trećem stupnju natjecanja
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. srpanj 2022. 18:36

Nakon što je Inter iz Zaprešića odustao od nastupa u Prvoj ligi (drugom stupnju natjecanja) pokrenula se velika lavina. Ne po pitanju popunjavanja Prve lige, jer u nju automatizmom ulazi Croatia iz Zmijavaca, koja želi iskoristiti to svoje pravo. Problem je javio u Drugoj ligi (trećem stupnju natjecanja)...

Druga liga po služenoj je odluci trebala startati sa 16 klubova. Sada ih ima 15, jer Croatia Zmijavci ide u viši rang. Legitimni kandidati da je naslijede su Trnje i Posedarje, koji su ispali u kvalifikacijama za Drugu ligu. Dakle, organizira se majstorica između ta dva kluba i pobjednik ide u Drugu ligu. Jednostavno rješenje za sve.

Međutim, unazad nekoliko mjeseci mnogi u Hrvatskoj smatraju kako bi Liga 18 bila primjerenija za jedinstveni treći stupanj natjecanja. Što svakako ima smisla, jer mnogi su stava kako smo previše suzili kvalitetu s 10 klubova u elitnom razredu, 12 u Prvoj i 16 u Drugoj ligi. Zanimljivo je da je i Izvršni odbor HNS-a odavno donio odluku da Druga liga može imati najviše 18 klubova.

I sad mnogi zagovaraju ligu s 18 klubova. U nju bi dakle Posedarje i Trnje ušli izravno, a za preostalo mjesto kandidirali bi Zadar, Karlovac i Crikvenica. To su tri kluba koja imaju svu potrebnu infrastrukturu, a da ne kažemo kakvu nogometnu tradiciju i vrijednost imaju Zadar, pa i Karlovac.

Posljednjih dana mnoge je sve to potaklo da krenu u kampanju za Ligu 20, ali to bi bio presedan za koji HNS nema pravno uporište. Jedinstveni stupanj natjecanja pripremao se više od dvije godine i u startu je rečeno da može imati najviše 18 klubova. I nema smisla sada odustati od toga, malo bi sve to ispalo neozbiljno.

Liga 18 - međutim - nije bez smisla. I ima pravno uporište, a i otvorila bi vrata jednom od klubovima (Zadar, Karlovac i Crikvenica) koji imaju sve uvjete da u njoj igraju.

HNS nema vremena i već danas, sutra najkasnije mora donijeti rješenje, jer liga starta u drugoj polovici kolovoza. Ako je liga sa 16 klubova čeka nas sraz Trnje - Posedarje. U slučaju lige s 18 klubova, Trnje i Posedarje su unutra, a Zadar, Karlovac i Crikvenica trebali bi u međusobnim utakmicama odrediti klub koji će ući u Drugu ligu.

Liga s 20 klubova ne bi smjela biti opcija...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 18:16