ALBERTO PIZZOLI Afp
PREGAZILI UKRAJINU

‘It‘s coming home!‘: Sjajni Englezi prepuni samopouzdanja stižu na veliku završnicu u London

Kane i društvo do vrha napunili mrežu Ukrajinaca, Pickford postavio nestvaran rekord
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 03. srpanj 2021. 22:53

UKRAJINA - ENGLESKA 0:4 (Kane 4', 50' Maguire 46', Henderson 63')

UKRAJINA: Buščan - Karavajev, Zabarnji, Krivtsov (od 35. Cigankov), Matvienko, Mikolenko - Šaparenko, Sidorčuk (od 64. Makarenko), Zinčenko - Jarmolenko, Jaremčuk

Izbornik: Andrij Ševčenko

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw (od 64. Trippier) - Rice (od 57. Henderson), Philipps (od 65. Bellingham) - Sancho, Mount, Sterling (od 65. Rashford) - Kane (od 73. Calvert-Lewin)

Izbornik: Gareth Southgate

RIM - Stadion Olimpico. Gledatelja 11.000. Sudac: Felix Brych (Njemačka)


Velika večer raspucanih Engleza u Rimu! Euforija već trese Otok, jer najveći favorit Eura opravdao je povjerenje, u srijedu navečer na Wembleyju u polufinalu igraju Engleska i Danska.

Uvjerljivom pobjedom, deklasiranjem Ukrajine na Olimpicu izborili su Englezi prvo polufinale Eura nakon 25 godina kada su također igrali na svom nacionalnom stadionu u Londonu. S Ukrajincima su posao zaključili s tri pogotka nakon samo 50 minuta igre s naglaskom da su u početnih pet minuta nastavka dvaput tresli mrežu Buščana.

Raspoloženi golgeter Kane i precizni asistent Shaw ugasili su svaku ukrajinsku nadu već na startu drugog poluvremena i dalje je bilo samo pitanje s koliko će pogodaka u mreži Ukrajinci biti ispraćeni s Eura. Četvrtfinale je ipak njihov najbolji doseg u povijesti Europskih prvenstava, a Engleska trenutačno prejak suparnik da bi Ukrajina napravila iznenađenje.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

Uostalom i tradicija je sugerirala tko je favorit u rimskom ogledu, jer u dosadašnjih sedam međusobnih susreta samo jednu pobjedu ostvarila je Ukrajina, iz jeseni 2009. u kvalifikacijama za SP u Južnoafričkoj Republici. Od četiri poraza Ukrajince je najviše bolio onaj s Eura iz 2012. kada je Engleska slavila u Donjecku 1:0 pogotkom Rooneyja. Poraz iz Rima ostat će pak zapisan kao najveći ukrajinski u ogledima s Englezima.

S druge strane, reprezentacija Garetha Southgatea raste kako dulje igra na Euru. Najefikasniju utakmicu odigrali su u četvrtfinalu, a ponovno nisu primili pogodak. S petom utakmicom čiste mreže postao je Pickford prvi engleski vratar kojem je to uspjelo na Euru, a u zadnjih 10 utakmica primili su Englezi tek jedan zgoditak, krajem ožujka u kvalifikacijama za SP protiv Poljske (2:1). Definitivno, u velikoj formi čekaju ogled s Dancima u srijedu u Londonu.

image
ALBERTO LINGRIA Afp

Najizvjesniji četvrtfinalni dvoboj od prve minute gledali smo na Olimpicu. Sjajno su Englezi otvorili utakmicu, već nakon četvrte minute imali su vodstvo 1:0 pogotkom Harryja Kanea na asistenciju Sterlinga. Rezultatska prednost pružila je Englezima mogućnost laganog kontroliranja igre.

Vjerojatno i zbog ranog vodstva nije prvo poluvrijeme ponudilo vatromet prigoda, jer Englezi su čak i prepuštali posjed Ukrajincima koji su tek jednom ozbiljnije zaprijetili do odmora. Jaremčuk je u 17. minuti presjekao loše dodavanje Walkera, iskosa s lijeve strane došao pred Pickforda, ali obranio je vratar Evertona njegov pokušaj.

S druge strane, Englezi su igrali na "valove", kao da su na trenutke iz druge prebacivali u šest brzinu. Pored zgoditka Kanea imali su još jedan udarac u okvir vrata, Declan Rice je u 33. minuti opalio s ruba kaznenog prostora iskušavši budnost Buščana, no istaknuo se i čuvar mreže Ukrajinaca.

image
ETTORE FERRARI Afp

U finišu prvog dijela Ukrajina je zbog ozljede stopera Krivtsova promijenila sustav, iz obrambenih 5-3-2 prešali u otvoreniju varijantu sa 4-3-3 gdje je Zinčenko iz vezne linije prešao na bočnu poziciju. Djelovala je Ukrajina opasnije s četvoricom u zadnjem redu, preuzimali su više rizika igrači Andrija Ševčenka u posljednjim minutama prvog dijela, ali kada se činilo da bi mogli "zakuhati" utakmicu, stigla su dva bljeska Engleza na startu drugog poluvremena.

Dva skoka, dva precizna udarca glavom i riješen je putnik za polufinale. Potom je i Henderson svojim prvijencem u dresu Gordog Albiona utrljao još malo soli na ukrajinsku bolnu ranu, stoga ne čudi da su poslije nešto više od sat vremena igre reprezentativci Andrija Ševčenka samo čekali kada će Felix Brych odsvirati kraj.

Southgate je u komfornoj rezultatskoj situaciji iskoristio prigodu iz igre izvaditi sve glavne adute, odmoriti Kanea i društvo za polufinale koje su Englezi najavili u velikom stilu. S pravom mogu nastaviti pjevati "nogomet se vraća kući".


POLUFINALE

6. srpnja (London), 21:00 Italija - Španjolska

7. srpnja (London), 21:00 Danska - Engleska

FINALE

11. srpnja (London), 21:00


KRAJ UTAKMICE!

90' - Nije bilo sudačke nadoknade i gotovo je! Engleska je posljednji polufinalist, igrat će protiv Danske na Wembleyju 7. srpnja...

85' - Praktički se gledaju Englezi i Ukrajinci, stoje na terenu i čekaju njemačkog suca da odsvira kraj. Ostane li ovako, Pickford će postati prvi vratar koji je sačuvao mrežu netaknutom u dosadašnjoj fazi europskih prvenstava! Nestvarno...

80' - Pokušavaju Ukrajinci zadnjim trzajima iznenaditi Gordi Albion, no svježe snage (Trippier-Rashford) u suradnji s Pickfordom zaustavljaju njihove ambicije.

74' - Sijevnulo je niotkud! Makarenko je pokušao iznenaditi projektilom s oko 25 metara, ali Pickford još nije primio pogodak na ovome prvenstvu!

image
ALBERTO LINGRIA Afp

73' - Izlazi Harry Kane uz ovacije engleskih navijača, zamijenit će ga Dominic Calvert-Lewin.

65' - Trostruku zamjenu rade Englezi... izašli su Shaw, Sterling i Phillips, ulaze Trippier, Rashford i Bellingham. Kod Ukrajinaca u igru će Makarenko, na klupu Sidorčuk.

63' - GOOOL! Potpuni raspad sistema Ukrajine... Korner je izveo Mount, Ukrajinci su čuvali Stonesa, Maguirea i Kanea, a pogodak je zabio džoker s klupe - Jordan Henderson!

image
ALBERTO LINGRIA Afp

62' - Nova šansa Engleza! Sterling je tražio Hendersona, no lopta je došla do Kanea... raspalio ju je svom snagom, a Buščan vršcima prstiju skinuo!

57' - Prvu zamjenu radi Southgate. Izlazi Rice uz ovacije tribina, mijenja ga kapetan Liverpoola Jordan Henderson.

50' - GOOOL! Sterling je malonogometnom fintom gurnuo Shawa u priliku koji još jednom savršeno centrira, ovog puta za Kanea, a napadač Gordog Albiona ovakve šanse ne promašuje... velikih 3:0 Engleza, suze u očima ukrajinskih navijača!

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

46' - GOOOL! Napravljen je prekršaj na Kaneu, Shaw je to izveo i savršeno centirao, a Maguire na pet metara nadvisio Matvijenka i glavom zakucao za 2:0!

image
ALBERTO LINGRIA Afp

46' - Vraćamo se u prijenos iz Rima. Nema promjena u sastavima iako je Southgate poslao Phila Fodena na zagrijavanje.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Englezi su odigrali sjajno prvo poluvrijeme, ranim pogotkom Harryja Kanea šokirali Ukrajince i uspostavili dominaciju na terenu. Prisilnom zamjenom Ukrajinci su se podigli na izmaku poluvremena, Cigankov je pošteno namučio engleske stopere, no za promjenu rezultata nije bilo vremena. Očekujemo nova uzbuđenja u nastavku!

image
ALBERTO LINGRIA Afp

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

44' - Nova šansa Ukrajine! Pa što je Ševčenko čekao s uvođenjem Cigankova... ponovno je razdrmao englesku obranu, a na kraju je udarac Šaparenka prohujao pored vratnice!

41' - Probudila se Ukrajina ulaskom Cigankova! Ispremiješao je englesku obranu i dvaput pokušao centrirati iz blizine, a teškom mukom spriječili su to Stones i Maguire...

40' - Shaw je probio lijevi bok i sjajno uposlio Sancha, veznjak Gordog Albiona oslobodio se svog čuvara, no skida njegov šut Buščan... epilog svega - Shaw je u startu bio u zaleđu.

37' - Uspjeli su sada zaprijetiti i Ukrajinci! Zagužvalo se u šesnaestercu, kombinirali su Jarmolenko i Jaremčuk, no zajedničkim snagama neutralizirali su to Mount i Rice.

35' - Nove nevolje za izbornika Ševčenka. Ozlijedio se Sergij Krivcov i neće moći nastaviti, mijenja ga Viktor Cigankov, defanzivac kijevskog Dinama.

33' - Kakav top Declana Ricea! Ne treba ni napomenuti, opet je sve pokrenuo Raheem Sterling, a lopta se odbila do Ricea koji je raspalio po sredini i jedva je to nekako obranio Buščan!

30' - I dalje traje opsada ukrajinskoga gola. Englezi sjajno kombiniraju i kotroliraju situaciju na terenu, dominira vezni red, a Ukrajinci dišu na škrge. Trojac Zinčenko-Jarmolenko-Jaremčuk zasad nevidljiv.

29' - Shaw iz slobodnog udarca centrira za Kanea, a centarfor Tottenhama gađa samo preko gola.

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

27' - I opet prijeti Sterling, uspio je to blokirati Zabarnji.

22' - Nova šansa za Englesku! Sterling je ponovno zakuhao nakon lijepog duplog pasa Sancha i Phillipsa, zatim je proslijedio do Shawa koji šalje povratnu na vrh šesnaesterca, no ondje nije bilo nikoga... teško se ukrajinski braniči nose sa Sterlingom.

17' - Kakva pogreška Walkera! Predao je loptu Jaremčuku, a ovaj se sjurio u šesnaesterac i opasno zaprijetio - Pickford brani!

10' - Ovaj je rani pogodak dodatno rasplamsao i navijačku euforiju... jedna strana uporno skandira 'Ukrajina, Ukrajina', dok druga kliče: 'It's coming home!'

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

4' - GOOOL! Sterling je iskoristio nepažnju ukrajinske obrane i sjajno 'podvalio' za Kanea koji, onako španerski, 'špicom' u padu pogađa mrežu... Englezi vode 1:0!

4' - Pao je Mason Mount u šesnaestercu, skočili su svi Englezi i tražili najstrožu kaznu, no Brych je samo pokazao da se igra dalje.

1' - Počeo je posljednji četvrtfinalni dvoboj na stadionu Olimpico u Rimu! Glavni je sudac 45-godišnji Nijemac Felix Brych.

image
ALESSANDRO GAROFALO Afp


20.00: Stigli su sastavi! Ukrajinci su odahnuli kada su u početnoj postavi vidjeli ime - Andrij Jarmolenko. Međutim, upitno je stanje napadača West Hama i - iako je stisnuo zube - svima je jasno da izbornik Ševčenko riskira njegovo zdravlje. Očekivano, sve su oči uperene u zvjezdani dvojac Jaremčuk-Zinčenko. Malinovskog zbog ozljede nema niti na klupi.

image
PAUL ELLIS Afp

Gareth Southgate imao je slatke brige sa sastavljanjem startne postave. Odlučio je od prve minute dati šansu 21-godišnjem Jadonu Sanchu koji je ovog tjedna dogovorio transfer s Manchester Unitedom. Najviše se ipak očekuje od dvojca zaduženog za pogotke - Sterlinga i Kanea. No, nešto će se pitati i Ukrajince.

image
JUSTIN TALLIS Afp


Linker
17. travanj 2024 01:04