Talijansko slavlje nakon tri uzastopna trijumfa
 RYAN PIERSE Afp
SAVRŠENI AZZURRI

Italija može i s pričuvama, Wales prošao dalje unatoč porazu, crvenom i velikom Baleovom promašaju!

Mancinijeva momčad je uvjerljivo odradila prvi krug, sada u osmini finala čeka Ukrajinu ili Austriju
Piše: SN, Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. lipanj 2021. 20:11

ITALIJA - WALES 1:0 (Pessina 39')

ITALIJA (4-3-3): Donnarumma (od 89. Sirigu) – Toloi, Bonucci (od 46. Acerbi), Bastoni, Emerson – Pessina (od 87. Castrovilli), Jorginho (od 75. Cristante), Verratti – Chiesa, Belotti, Bernardeschi (od 75. Raspadori)

WALES (3-4-3): Ward – Gunter, Rodon, Ampadu – C. Roberts, Allen (od 86. Levitt), Morrell (od 60. Moore), N. Williams (od 86. Davies) – Bale (od 86. Brooks), Ramsey, James (od 74. Wilson)

CRVENI KARTON: Ampadu (55' – grubi prekršaj)

RIM – Olimpico. Gledatelja 18.000. Sudac: Ovidiu Hategan (Rumunjska)


Italija je i u kombiniranom sastavu potvrdila dominaciju u skupini A te u osmini finala ide na boljeg iz ogleda Ukrajine i Austrije. Trećom pobjedom na turniru osvojila je prvo mjesto i nastavila svoj briljantan niz od 30 utakmica bez poraza i čak 11 uzastopnih nastupa bez primljenog pogotka. Wales nije pokazao previše, no i minimalni poraz Baleu i društvu bio je dovoljan za drugo mjesto i potvrdu prolaska u osminu finala.

Švicarska je u dalekom Azerbajdžanu ostvarila sigurnu pobjedu protiv Turske te se bodovno izjednačila sa Švicarskom s kojom je odigrala neodlučeno. Stoga je o poretku odlučila gol-razlika, a ona je bila dovoljna samo za treće mjesto u skupini koje još uvijek ne jamči i prolaz.

Roberto Mancini odlučio je uvrstiti čak osam novih igrača u početnu postavu Italije za posljednju utakmicu u skupini. Objasnio je talijanski izbornik kako su napori veliki te ih treba dozirati, a s dvije uvodne pobjede omogućili su si Azzurri taj luksuz.

image
ALBERTO LINGRIA Afp

I takva 'šarena' Italija bila je dobra i opasna za Velšane koji su svoje također napravili u prva dva kola. Prvu priliku domaćin je imao u 12. minuti kad je Bastoni tražio Belottija pred golom, ali je napadač Torina zakasnio na tu loptu. U 15. minuti tukao je Emerson, Ward je obranio. Opet je u 24. minuti u prilici bio Belotti, Bernardeschi mu je lijepo gurnuo loptu u kazneni prostor, ali udarac nije bio precizan.

Dobru priliku za Wales imao je Gunter, u 27. minuti je glavom poslao loptu tek koji centimetar od okvira talijanskih vratiju. Dvije minute kasnije Bastoni je pronašao Chiesu koji je tukao iskosa s desne strane, no udarac mu je blokirao Ampadu.

Italija je do vodstva stigla u 39. minuti. Allen je srušio Verrattija koji je sam izveo slobodni udarac s desne strane, a veznjak Atalante Matteo Pessina elegantno je loptu usmjerio u donji desni kut za 1:0.

image
RYAN PIERSE Afp

Imala je Mancinijeva momčad još jednu priliku prije kraja poluvremena, ali je Pessina poslao loptu malo pokraj vratnice nakon dobrog proigravanja Verrattija.

Početkom nastavka u središtu zbivanja bio je Bernardeschi. Prvo je ofenzivac Juventusa u 53. minuti iz slobodnog udarca uzdrmao vratnicu, da bi ga dvije minute kasnije đonom na stajnu nogu nagazio Ampadu kojem je rumunjski sudac Hategan pokazao izravni crveni karton.

image
Wales' defender Ethan Ampadu fouls Italy's midfielder Federico Bernardeschi (R) during the UEFA EURO 2020 Group A football match between Italy and Wales at the Olympic Stadium in Rome on June 20, 2021. (Photo by Ryan Pierse/POOL/AFP)
RYAN PIERSE Afp

Mogla je Italija do drugog pogotka u 65. minuti kad je Chiesa po tko zna koji put probio desnu stranu i potom uposlio Belottija, ali je Ward obranio.

Sjajnu priliku za izjednačenje propustio je Bale u 75. minuti. Lopta je nakon prekida došla do velškog kapetana koji je bio potpuno sam ispred gola, ali je iz voleja poslao loptu preko grede.

Talijani su do kraja sigurnom igrom sačuvali minimalnu prednost, a Mancini je dao priliku i ostalim igračima koji dosad nisu imali minutažu na Euru.


PRIJENOS UŽIVO OBJE UTAKMICE SKUPINE A:

KRAJ! KOMPLETIRANA JE SKUPINA A!

90' - Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade i u Rimu i u Bakuu.

88' - Ovo nitko nije očekivao! Belotti je lukavo iz okreta zamalo iznenadio Warda, ali nekako se snašao velški vratar i ukrotio taj neugodan pokušaj...

86' - Shvaća velški izbornik da Bale više ne može. Izlazi iz igre i predaje kapetansku vrpcu, a mijenja ga David Brooks.

76' - Hvataju se za glavu i Švicarci! Xhaka je izveo slobodnjak s ruba šesnaesterca i pogodio - vratnicu!

75' - Promjene u Švicarskoj. Umjesto Shaqirija i Seferovića ulaze Ruben Vargas i napadač zagrebačkog Dinama Mario Gavranović.

image
ALBERTO LINGRIA Afp

75' - Što je sada promašio Bale! Ramsey je pripremio fantastičnu šansu, a kapetan Walesa ostao sam kao duh na 6-7 metara od gola, opalio iz voleja i - promašio čitav gol! Hvataju se za glavu suigrači, stručni stožer i navijači Walesa...

68' - GOOOL! 3-1 za Švicarsku! Shaqiri je ponovno strijelac, pucao je po sredini gola, golman je bio na lopti, ali udarac je izgleda bio prejak.

image
VALENTYN OGIRENKO Afp

64' - Švicarci znaju da im za prolaz trebaju golovi i nastavljaju s velikim pritiskom. Sada su u pola minute imali dvije dobre prilike, no turska mreža ponovno miruje.

62' - GOOOL! Toliko su prilika propustili Švicarci da je kazna morala stići. Irfan Kahveci je opalio s 20-ak metara i pogodio - savršeno. Lopta je otišla u gornji lijevi kut i golman je tu bio nemoćan.

image
DARKO VOJINOVIC Afp

60' - Nova sjajna reakcija Cakira! Seferović je uputio solidan udarac u lijevi donji kut, no rezultat ostaje nepromijenjen.

57' - Novi nalet Švicarske! Embolo se probio po desnoj strani, uposlio u sredini Shaqirija, no njegovom udarcu nedostajalo je preciznosti.

image
RYAN PIERSE Afp

55' - CRVENI KARTON ZA TURSKU! Ampadu je izrazito neoprezno i ružno nagazio Bernardeschija na stajnu nogu, bilo je to iznimno opasno... ukazuje se talijanskom nogometašu liječnička pomoć, a Hațegan je velškom braniču zasluženo pokazao izravan put u svlačionicu!

image
ALBERTO LINGRIA Afp

53' - TRESE SE VRATNICA! Maestralno je Bernardeschi izveo taj slobodnjak s tridesetak metara iskosa, plasirao je - ali snažno - i gađao suprotan kut te pogodio okvir gola! Ward je samo u čudu gledao kako je to talijanski majstor izveo...

52' - Prilika za Švicarsku! Povukao je Embolo, pokušao s ruba šesnaesterca, ali Cakir brani i odbija loptu u korner.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Roberto Mancini odlučio je odmoriti veterana Leonarda Bonuccija, umjesto njega će u igru Francesco Acerbi. Kod Velšana, Švicaraca i Turaka nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Švicarci su iznenadili Tursku ranim pogocima - i Seferović i Shaqiri poentirali su udarcima izvan kaznenog prostora. Talijani su dugo lomili Velšane, da bi obranu napokon probio branič Pessina nakon slobodnjaka Marca Verattija. Trenutno Italija vodi u skupini A s devet bodova, drugi je i dalje Wales, koliko ima i treća Švicarska. Turska je u ovim trenucima posljednja bez ijednog boda.

image
RYAN PIERSE Afp

45' - U Rimu Hațegan šalje igrače u svlačionicu, u Bakuu će se igrati jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - Strašna kontra Turske i nevjerojatan trk raspoloženog Muldura. Bio je to solo-prodor u kojem je nanizao nekoliko igrača i opalio, ali raspoložen je i Sommer koji se još jednom ispružio i obranio sjajan pokušaj prema golu. Da je ušlo, ovo bi sigurno bio jedan od najboljih pogodaka dosadašnjeg dijela prvenstva.

39' - GOOOL! Allen je napravio nepotreban prekršaj na Verrattiju, a veznjak PSG-a izveo je taj slobodnjak i majstorski centrirao za Pessinu koji s pet metara skreće ubačaj u mrežu... tipičan talijanski pogodak za vodstvo u Rimu!

image
RYAN PIERSE Afp

36' - Sjajno funkcionira tandem Bastoni - Belotti... Opet je branič Italije dugom loptom uposlio napadača Torina, a ovaj je bio prekratak, stigao je na vrijeme reagirati Ward.

33' - Kakva obrana Sommera! Muldur puca s 18-19 metara, lopta je iša uz samu lijevu stativu, ali ispružio se golman Švicarske i nevjerojatnom reakcijom obranio taj pokušaj.

29' - Kakva prilika za Švicarce! Moglo je biti 3-0. Bila je to sjajna kontra, Shaqiri je sam izbio pred gol Turske, no Cakir to brani i lopta odlazi u korner.

27' - Uhh, ovo je bilo blizu... Gunter je gađao glavom malo pored vratnice! Nemoćan je tu bio Donnarumma, ništa ne bi mogao je da udarac išao u okvir.

26' - GOOOL! Zuber je opet asistent, pronašao je Shaqirija na vrhu kaznenog prostora, a veznjak Liverpoola neobranjivo pogodio rašlje... Eurogol Shaqirija za 2:0!

image
NAOMI BAKER Afp

24' - I odmah uzvraća Italija! Belotti je izbio sam pred Warda, doduše ponešto iskosa, šutirao je oštro i prizemno - samo pored suprotne vratnice.

23' - Traje pritisak Velšana, dobro su kombinirali Bale, Ramsey i James, ali teško se probijaju kroz gustu talijansku obranu.

16' - Uzvraćaju sada i Turci! Muldur sjajno opalio u desnu stranu, a Sommer se istaknuo fantastičnom intervencijom!

15' - Opet prijete Talijani... Isprobao je i Emerson svoj udarac, bio je to lak zadatak za Warda.

12' - Velika šansa za Talijane! Bastoni je majstorski centrirao Belottiju na pet metara, ali nije se najbolje snašao talijanski napadač...

image
NAOMI BAKER Afp

6' - GOOOL! Zuber je gurnuo Seferovića u šansu koji se s ruba šesnaesterca odvažio na udarac i sjajno pogodio 'malu mrežicu'! Ispružio se Cakir na golu, ništa nije pomoglo... Švicarska vodi 1:0!

1' - Počele su utakmice u Rimu i Bakuu! Utakmicu Italije i Turske sudi Rumunj Ovidiu Hațegan, a u susretu Švicarske i Turske glavnu riječ imat će Slovenac Slavko Vinčić.


Linker
19. travanj 2024 07:55