Salvatore Schillaci

 INTERFOTO/ALAMY/PROFIMEDIA
‘ZLATNI REPIĆ I Totò‘

Italija oplakuje ‘heroja naroda‘, oglasila se i ikona: ‘Moj dragi prijatelju, i ovaj put si me iznenadio‘

Svlačionicu je u dvije sezone u Interu dijelio i s Paolom Tramezzanijem, trenerom Istre 1961
Piše: SNObjavljeno: 18. rujan 2024. 12:33

Otišao je junak talijanskih "čarobnih noći". Salvatore Schillaci - popularni "Totò" - izgubio je bitku s rakom i preminuo u 60. godini života, ali iza sebe je ostavio brojne, velike pobjede, koje će talijanski navijači vječno pamtiti. Ipak, najupečatljivije su one iz 1990., kada se na "Čizmi" održavalo Svjetsko prvenstvo, a 173 centimetra visoki napadač iza sebe je ostavio velikane i sa šest pogodaka okrunio se titulom prvog topnika turnira.

Iako, na početku turnira, nije bio prvi izbor u napadačkoj liniji, u prvoj utakmici na svjetskoj smotri, protiv Austrije, ušao je s klupe i nakon četiri minute zabio pogodak. Gol koji ga je lansirao u udarnu postavu, a zatim i u legendu, te vlasnika Zlatne kopačke. Postao je i zaštitno lice "čarobnih noći", kako su Talijani kolokvijalno nazvali himnu tog prvenstva.

Azzurri su se na kraju, nakon poraza od Argentine u polufinalu, morali zadovoljiti broncom, koji su iskovali pobjedom nad Englezima u utakmici za treće mjesto. U svim utakmicama nokaut faze, uz završnu za medalju, Schillaci je bio strijelac.

La Gazzetta dello Sport piše da je "Totò" bio heroj naroda, zaštitni znak tog ljeta 1990., kada je cijela država bila u simbiozi s nogometnom reprezentacijom.

image
STAFF Afp

Nakon njegove smrti, na službenim kanalima oglasili su se njegovi bivši klubovi - Juventus i Inter - ali i igrači s kojima je nekoć dijelio svlačionicu, poput Roberta Mancinija i Waltera Zenge, koji su ostavili kratku i jasnu poruku: "Ciao, Totò".

Rječitiji je, pak, bio Roberto Baggio. Legendarni "Zlatni repić" sa Schillacijem dijelio je napad u pohodu na broncu.

"Moj dragi prijatelju, i ovaj put si me htio iznenaditi. Zajedno smo proživljavali čarobne talijanske noći 1990. koje će mi zauvijek ostati u srcu. Talijanska braća zauvijek".

Inače, Schillaci je jednom prilikom otkrio da se s Baggiom, s kojim je nerijetko bio i cimer, čak i potukao. Zanimljivo, svlačionicu je tijekom karijere, u dvije sezone u Interu, dijelio i s Paolom Tramezzanijem, trenerom Istre 1961.

U spomen na preminulog napadača, Talijanski nogometni savez donio je odluku da će sve utakmice nacionalnog prvenstva u nadolazećem vikendu početi s minutom šutnje.

Linker
18. rujan 2024 20:53