REUTERS/Francois Lenoir
AKCIJA 'ČISTE RUKE'

IVAN LEKO ĆE VEĆ U PETAK ĆE VODITI TRENING Odvjetnik objasnio zašto je hrvatski trener proveo noć u pritvoru: 'Napravljena mu je velika šteta!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. listopad 2018. 17:38

Hrvatski trener belgijskog nogometnog prvoligaša FC Brugge Ivan Leko, koji je u srijedu bio priveden u okviru velike istrage o organiziranom kriminalu, pranju novca i korupciji u belgijskom nogometu, pušten je u četvrtak nakon saslušanja pred istražnim sucem.

Lekin odvjetnik Walter Van Steenbrugge rekao je, kako prenose belgijski mediji, da je Leko pušten bez ikakvih uvjeta te da bi već u petak mogao voditi trening svoje momčadi.

PRIOPĆENJE KLUBA: 'Ivan Leko ostaje trener Club Bruggea'

Club Brugge je u četvrtak navečer izdao novo priopćenje u kojem je potvrdio kako IVan Leko ostaje trener.

"Večeras su trener Ivan Leko i klupski odvjetnik raspravljali o cijelom slučaju i zaključili da je Ivan Leko uvijek radio u dobroj vjeri. Navodi koji se spominju kao sporni datiraju iz 2015. godine i bit će provjereni u istrazi. Leko je obećao svoju punu suradnju u istrazi, baš kao i u protekla dva dana i Club Brugge ne vidi nikakav razlog da razvrgne suradnju s Ivanom Lekom, niti u ljudskom, niti u profesionalnom smislu. Ivan Leko nastavlja voditi našu momčad", stoji u priopćenju belgijskog kluba.

 

"Moj klijent nije osumnjičen za namještanje utakmica već je bio ispitan zbog nekih novčanih transakcija otprije nekoliko godina. Teretili su ga je li sve prihode uredno prijavio i platio poreze, sve druge insinuacije su odbačene. Leko je čist, ali već time što je spominjan u istom kontekstu kao Mogi Bayat i Dejan Veljković njegovoj je reputaciji napravljena velika šteta" kazao je Walter van Steenbrugge i dodao:

"Leki je postavljeno 20 pitanja i na sve je bez problema odgovorio. Očekujem da će se odmah vratiti na posao i nastaviti s treninzima svoje momčadi". Informaciju da je Leko pušten bez ikakvih uvjeta donosi i belgijska frankofona javna televizija RTBF, ali dodaje da je on optužen za pranje novca.

Belgijsko savezno tužiteljstvo u četvrtak je u Bruxellesu održalo konferenciju za novinare kako bi objavilo informacije o velikoj aferi nazvanoj "Footgate".

 U sklopu opsežne operacije, provedena su 44 pretresa u cijeloj Belgiji. Pretresi su obavljeni u devet nogometnih klubova - Anderlechtu, Bruggeu, Genku, Kortrijku, Mechelenu, Ostendeu, Lokerenu, Gentu i Standardu iz Liegea.

U tim pretresima pronađeni su dokumenti, luksuzni satovi, nakit i novac u ukupnoj vrijednosti od 8 milijuna eura.

Privedeno je ukupno 28 osoba, među kojima je šest članova uprava nogometnih klubova, četiri nogometna menadžera, agenata koji se bave prodajom igrača, dva novinara, jedan bivši odvjetnik, jedan računovođa, dva trgovca naktiom i nekoliko mogućih suučesnika. Među 28 privedenih,  22 je izvedeno ili će biti izvedeno pred istražnog suca.

Izvan Belgije provedeno je 14 pretresa, u Francuskoj, Luksemburgu,Cipru i Srbiji, a u  tim pretresima zaplijenjeno je više od 3,6 milijuna eura. Četiri osobe su privedene, a za dvije raspisan europski uhidbeni nalog.

Belgijsko tužiteljstvo navodi da je nogometni menadžer kojemu se navode samo inicijali D.V. dok mediji pišu da je riječ o  Dejanu Veljkoviću, osumnjičen da je realizirao nekoliko različitih financijskih transakcija u više navrata u dosluhu s nekoliko klubova među kojima su Mechelen, Genk, Sporting Lokeren, Club Brugge i Standard Liege kako bi za sebe osigurao skrivene provizije kao i igračima koje je zastupao. Pri tome se korišteni ugovori i računi u kojima su stajale različite stavke poput "skauting", "provizija", "posebni troškovi". Novac je transferiran preko računa fizičkih osoba, prijatelja i članova obitelji D.V. , a te osobe imaju urede na Cipru, u Crnoj Gori i Srbiji.

Još je jedan menadžer osumnjičen za financijske makinacije. Riječ je o nogometnom agentu po imenu Mogi Arnaud Bayat, koji se u priopćenju tužiteljstva navodi pod inicijalima A.B.

Dio istrage se odnosi i na namještanje utakmica. Pod sumnjom su dvije utakmice druge belgijske lige Antwerpen-Eupen, odigrane 3. ožujka ove godine i Mechelen-Waasland Beveren, odigrane 11. ožujka 2018.

Istraga je pokazala da je Veljković u dosluhu s četiri člana uprave FC Mechelen navodno dogovorao rezultate tih dviju utakmica, izravno ili preko prijateljskih veza kako bi se klub spasio od ispadanja u niži rang natjecanja.

Linker
25. studeni 2020 23:51