Reuters / Javier Barbancho Livepic EDITORIAL USE ONLY / REUTERS
PIŠE T. JURANOVIĆ

IZ SRBIJE STIŽU VELIKE POHVALE ZA HRVATE Za izbornika 'orlova' nema dileme: 'Svaka čast Ronaldu i Baleu, ali ključni igrač Reala je Luka Modrić'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 30. studeni 2016. 10:58

U karijeri je vodio 18 klubova, prije nego je zasjeo na tvrdu klupu Srbije. Povod razgovora s čovjekom koji je, inače, svojedobno u Bordeauxu otkrio i razvio Zinedinea Zidanea, ali i Lizarazua te Dugarryja bila je - Ukrajina. Jer upravo je Slavoljub Muslin (63), o njemu je riječ, zadnji igrao protiv ‘Ševčenkove bande’, koja je sljedeći suparnik Hrvatske u pohodu na rusku nogometnu frontu 2018. godine. Ipak, ekskluzivni razgovor s velikim štovateljem hrvatskih igrača odveo nas je, jasno, i u neke druge sfere...

- Ukrajina, kažete? Realno, bila je to prijateljska utakmica, obje selekcije su u toj utakmici u Harkivu igrale s igračima koji su manje igrali u prethodnom periodu i zato je teško dati ocjenu realne snage selekcije Ukrajine. Međutim, ako se pogleda njihov položaj na ljestvici i činjenicu da u ekipi imaju asove poput Konopljanke i Jarmolenka jasno je da su kvalitetna reprezentacija.

Ipak, i u pripremi dvoboja dublje ste analizirali Ukrajince...

- Jarmolenko i Konopljanka su njihovi najkvalitetniji nogometaši. Brzi igrači koji rade razliku. Oni su najveća vrlina. Kao kontrapunkt vidim obranu, koja je najslabiji dio momčadi, ali ipak ne mogu govoriti s velikom preciznošću, jer nisu igrali u standardnom sastavu.

Je li zapravo izbornik Andrij Ševčenko najbolji ‘igrač’ Ukrajine?

- Posjeduje veliko nogometno iskustvo i ogroman autoritet u Ukrajini. Kao trener je tek počeo, nije radio prethodno u klubu, odmah je postao izbornik, no svjedoci smo da je u prošlosti bilo slučajeva koji su odmah napravili uspjeh. Igračima u reprezentaciji silno znači imati pored sebe nekoga kao što je on, tko je u igračkoj karijeri prošao toliko toga. Motivacija pritom nije sporna...

Britain Football Soccer - Serbia Training - Cardiff City Stadium, Cardiff, Wales - 11/11/16 Serbia coach Slavoljub Muslin during training Action Images via Reuters / Matthew Childs Livepic EDITORIAL USE ONLY. - RTX2T9IW
Reuters / Matthew Childs Livepic

Koga s obzirom na sve vidite favoritom u toj utakmici, ali i kvalifikacijskoj skupini Hrvatske?

- Vidim Hrvatsku kao favorita u utakmici s Ukrajinom, ali i u ovom ciklusu kvalifikacija za SP. S obzirom na kvalitetu igračkog kadra koji posjeduje Hrvatska i kontinuitetu dobrih igara koje pruža, ima odlične izglede da se plasira na SP. Mislim da Hrvatska prema pojedinačnoj kvaliteti igrača prednjači u odnosu na ostale reprezentacije.

Nekoliko ste puta javno isticali oduševljenje igrama Luke Modrića, iz kurtoazije ili...?

- Luka Modrić je po mom mišljenju jedan od najboljih europskih igrača. Da bi igrao u Realu, kao što je to slučaj s Modrićem, moraš posjedovati vrhunsku kvalitetu. Uz dužno poštovanje Ronaldu i Baleu, mislim da igra Reala mnogo više ovisi upravo o Modriću. On može igrati zadnjeg veznog i ofenzivnog veznog, veoma je inteligentan, osjeća igru. Kada vidim s kakvom lakoćom igra, ne mogu se oteti dojmu da je jedan od najboljih nogometaša Europe!

Soccer Football - Atletico Madrid v Real Madrid - La Liga - Vicente Calderon, Madrid, Spain - 19/11/16 Real Madrid's Luka Modric shoots at goal Reuters / Javier Barbancho Livepic EDITORIAL USE ONLY.
Reuters / Javier Barbancho Livepic EDITORIAL USE ONLY / REUTERS

A kako doživljavate reprezentaciju Hrvatske?

- Kao reprezentaciju koja ima odlične igrače, koji igraju u jakim klubovima i koji su izuzetno motivirani kada nastupaju za nacionalnu momčad. I to je možda i najveća snaga, osim kvalitete koja je evidentna.

Trener ste dugi niz godina, kako kroz tu prizmu gledate na Antu Čačića, koji je u Hrvatskoj najomraženiji izbornik od samostalnosti?

- Mislim da je Hrvatska igrala dobro na minulom Euru. Shodno tome, mislim da je morala napraviti više, ali objektivno je nedostajalo više sreće, posebno u duelu s Portugalcima. Za vrhunski rezultat potrebno je imati i određenu dozu sreće. Hrvatska je nije imala, ali to nije problem Čačića. Hrvatska nije eliminirana zbog njegovih odluka, već zbog nedostatka sportske sreće. Mislim da je Hrvatska u duelu s Portugalom bila bolja, da je trebala pobijediti, ali u nogometu ne pobjeđuju uvijek bolji. Čačića ne treba optuživati.

Linker
04. svibanj 2024 19:35