ANDER GILLENEA Afp
SENZACIJA U KUPU

Iza Hrvata i ekipe je neprospavana noć, ludnica u Španjolskoj: ‘Blažen je dan kada sam potpisao za ovaj klub‘

Navijači su ih dočekali poput osvajača svjetske medalje, slavilo se do zore
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. travanj 2023. 10:05

Osasuna se pobrinula da glavna atrakcija u Pamplonu stigne ranije nego što tradicija nalaže. Grad u Navarri obično oživljava sredinom srpnja, kada se održavaju utrke i borbe bikova. Manje je poznato da je taj festival ustvari vjerskih nota, održavan u čast Svetom Ferminu, zaštitniku grada, a Ernest Hemingway svojevremeno je, opčinjen događajem, napisao djelo ‘A Sunce izlazi‘, cijenjeni roman takozvane izgubljene generacije. Ova generacija Osasune nije izgubljena, od utorka glavni pisac nije Amerikanac, niti je zaštitno lice svetac, premda se osjeća blaženim.

- Blagoslovljen dan kada sam potpisao za Osasunu! Bila je ovo epska utrka. U 102 godine do finala Kupa kralja dosad smo stigli samo jednom, vrijeme je da odamo počast Osasuni - euforično je ispalio Jagoba Arrasate, trener Osasune i autor najljepše priče svog kluba gledamo li dosege u modernom nogometu.

image
ANDER GILLENEA Afp

Osasuna je remijem (1:1) vrijednim pobjede nad Athletic Bilbaom (uk. 2:1) drugi put u povijesti (nakon 2005. i poraza od Betisa) stigla do finala Kupa kralja. Velebni uspjeh za ‘malen‘ španjolski klub, koji je u proteklih 10 godina prolazio put od prve do treće lige i nazad. Zato je u Pamploni vrijeme stalo, tisućama navijača bilo je potpuno svejedno što ‘Sunce izlazi‘, jer u noći s utorka na srijedu, počevši od tri ujutro, trajalo je slavlje na Plazi del Castillo, gdje su nogometaši Osasune dočekani poput osvajača svjetske medalje.

- Hvala svima što ste nas bodrili i hrabrili. Trebamo vas i u Sevilli da pobijedimo u posljednjem okršaju - grmio je na mikrofonu stoper momčadi David Garcia, koji protiv Bilbaa nije zaigrao stoga nije ni mogao postati heroj Osasune, već je ta titula pripala Pablu Ibanezu, strijelcu presudnog pogotka u produžecima.

image
ANDER GILLENEA Afp

- Treba mi nekoliko dana da shvatim sve ovo, sada razmišljam samo o slavlju. Moj gol pripada svima, navijačima i ljudima u Pamploni koji će se veseliti dugo u noć - poručio je Garcia nakon utakmice, a koliko im je pogodak važan najbolje je oslikao njegov suigrač Lucas Torro usporedivši ga s jednim od najvažnijih trenutaka u povijesti Španjolske:

- Kao Andres Iniesta Nizozemcima (2010. op.a.) na Svjetskom prvenstvu! U zadnjim minutama! Ovakve pobjede su slatke, finale Kupa obilježava karijeru nogometaša - govorio je Torro.

Možda prije poput Zinedinea Zidanea, bio je to spektakularan volej Ibaneza s ruba 16-erca, vrijedan šanse za prvi trofej u elitnom španjolskom rangu. Bio bi to i prvi u karijeri Ante Budimira, koji nije nastupio ni u jednoj utakmici ovosezonskog Kupa kralja.

Linker
22. travanj 2024 16:40