Luciano Spalletti

 Ciro De Luca/Nurphoto Via Afp
UPOZORENJE IGRAČIMA

Izbornik suparnika Vatrenih: ‘Neću tolerirati PlayStation. Idemo osvojiti Euro, a ne Call of Duty‘

Luciano Spalletti je za La Gazzettu dello Sport govorio o ciljevima Azzurra i reformama u momčadi
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 24. veljača 2024. 14:42

Gotovo tri godine nakon što su Talijani udarili Englezima veto na plan pod naslovom "vraćanje nogometa kući" - te se pred auditorijem Wembleyja i čitavog sportskog globusa, ustoličili na tronu europskih prvaka - sprema se pozornica za novi nogometni festival Starog kontinenta s "Azzurrima" u jednoj od potencijalno glavnih uloga. Iako će aktualni prvaci na njemačkim travnjacima u skupini D najprije odmjeriti snage s Hrvatskom, Španjolskom i Albanijom, Luciano Spalletti već pomalo gleda "preko ramena" predstojećih suparnika, te sanjari o ostanku na vrhu Europe, pa čak i trijumfu na američkom Mundijalu 2026.

- Želim osvojiti Europsko, a potom i Svjetsko prvenstvo. Govori koje držim momčadi su oni koje očekuju svi Talijani; idemo u Njemačku po pobjedu, a ne po sudjelovanje. Naša povijest to zahtijeva. Da bih to učinio, potrebno mi je da igrači budu bolji nego što jesu. Nemam vremena trenirati ih, trebamo nešto što će ući u njih, zapaliti vatru u njima, učiniti da im se oči rašire i dati vjeru da to mogu postići - rekao je Spalletti u razgovoru za La Gazzettu dello Sport.

image
Sportimage Ltd/alamy/profimedia

Bivši trener Napolija, koji je početkom rujna 2023. na izborničkoj poziciji zamijenio Roberta Mancinija, osvrnuo se i na snažnu konkurenciju u Njemačkoj. U tom je kontekstu istaknuo nekoliko reprezentacija (među kojima nije pronašao mjesta za Hrvatsku), a istaknuo je i kakav profil igrača želi u svojoj reprezentaciji.

- Znam da su Engleska, Francuska, Španjolska i Njemačka jake, ali mi možemo biti na njihovoj razini. Ne pobjeđujete s igračima koji dobro igraju samo 20 minuta, nego s onima koji rade puno stvari svih 90 minuta i s onima koji su "unutra" i kad uđu s klupe ili se nalaze na tribinama. Mentalnu energiju ne treba trošiti na igrače koji negoduju, to nam oduzima energiju od priprema za utakmice i ne možemo si to priuštiti. Moramo birati proaktivne, pouzdane i entuzijastične mladiće. Tko nema te osobine, može ostati kod kuće. Želim zdravu grupu s kojom ću ostaviti trag u ove tri godine - podvukao je 64-godišnji izbornik.

Kako bi stvorio "zdravu" grupu o kojoj govori, Spalletti je odlučio unijeti i određene reforme, a što se, u prvom redu, odnosi na odmak od tehnologije tijekom natjecanja. Nekad su nogometaši slobodno vrijeme u hotelskim sobama kratili igrajući kartaške igre, no u modernim vremenima karte su zamijenjene PlayStationom, a upravo se s tom promjenom iskusni Talijan odlučio obračunati.

- Mobitele moram tolerirati, ali igrači ih ne mogu držati na stolu za masažu ili tijekom tretmana. Govorio sam o video-igrama jer su se događale stvari koje mi se ne sviđaju i molim vas da to napišete velikim slovima. Želim oživjeti okupljanja iz prošlosti, stare navike i staru atmosferu, jednostavne i zdrave stvari. Buffon će mi pomoći u tome. Ako je modernost igranje PS-a do 4 ujutro uoči utakmice - onda ova modernost nije dobra. Talijani traže opaku i odgovornu reprezentaciju, čvrstu i odvažnu. U reprezentaciju se dolazi osvojiti Europsko prvenstvo, a ne osvojiti turnir u Call of Dutyju - zaključio je Spalletti.

Linker
02. svibanj 2024 11:46