SN/getty
JAVLJAJU AZIJSKI MEDIJI

IZGRADNJA NACIONALNOG STADIONA SAMO JE JEDAN DIO VELIKOG KINESKOG PLANA O ULASKU U HRVATSKI NOGOMET Kinezi nakon vojne obuke šalju momčad u HNL!?

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. listopad 2018. 19:21

Već smo naveliko pisali o mogućim investicijama Kineza koji su pokazali interes za izgradnju nacionalnog stadiona u Hrvatskoj, a sada iz azijskih medija stižu informacije kako bi ova potencijalna suradnja mogla biti dodatno začinjena.

Naime, tamošnji portali javljaju da bi Kineski nogometni savez mogao u Hrvatsku poslati momčad koja bi se natjecala u nižim razredima HNL-a!

Nastavak je to odlučnih poteza kojima Kinezi pokušavaju podići kvalitetu njihovog nogometa. Posljednji u nizu bio je onaj po kojem je 55 mladih igrača izvučeno iz klubova i poslano u vojni kamp s ciljem poboljšanja fizičke spreme. Navodno bi upravo nakon te obuke bio formiran tim od igrača starosti do 25 godina koje bi zatim poslali u Hrvatsku.

"Postoji skrivena logika iza ovoga. Hrvatska je bila finalist Svjetskog prvenstva pa bi kineski igrači napredovali igrajući tamo", piše pak South China Morning Post čiji novinar u nastavku članka ipak kritizira odluku uz riječi:

"Iako međusobne razmjene imaju smisla, slanje tima u tisućama kilometara udaljenu ligu - baš i nema. Zbog ovoga kineski nogomet izgleda glupo."

Kinezima ovo ne bi bio prvi pothvat ovog tipa. Nakon što je Njemačka osvojila Svjetsko prvenstvo 2014., dvije godine kasnije je između dvije države bio potpisan petogodišnji sporazum o suradnji. U sklopu toga je jedan kineski tim bio pozvan na natjecanje u četvrtoj njemačkoj regionalnoj ligi, ali je ta ideja od samog starta bila osuđena na kritike navijača i drugih timova.

"Liga se pretvorila u cirkus kako bi Bayern mogao prodati više dresova u Kini", komentirao je tada odluku Hajo Sommers, predsjednik Oberhausena.

Cijela ideja tada je stopirana kada su tibetanski prosvjednici spriječili odigravanje prve utakmice...

Azijski mediji pišu da na takvu opoziciju možda i neće naići u Hrvatskoj, ali da ne postoji jamstvo da će sve proći savršeno prema planu.

Spomenimo i kako bi ovime bio dodatno ojačan kineski upliv u projekte u Hrvatskoj jer su upravo Kinezi odabrani kao partneri u gradnji Pelješkog mosta.

Linker
03. svibanj 2024 12:44