BORIS KOVACEV/CROPIX
Odlazak argentinskog rekordera

Izgubio je žar za nogometom, a jedini pogodak za Barcelonu ‘poklonio‘ mu je Ivan Rakitić

‘Iz poštovanja prema svima vrijeme je da se maknem. Nisam htio nikome tratiti vrijeme‘
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 17. studeni 2020. 14:25

Javier Mascherano (36) objavio je da odlazi u nogometnu mirovinu. U nedjelju je nakon poraza svog Estudiantesa od Argentinosa izašao pred novinare i otkrio da završava bogatu karijeru. Nakon tek treće službene klupske utakmice poslije pandemije shvatio je da nema više žar za igrom i odlučio objesiti kopačke o klin.

- Vrijeme je da završim karijeru s obzirom na stvari koje su mi se dogodile posljednjih mjeseci na osobnoj razini. Nakon dugog promišljanja najkorektnije je da se povučem. Živio sam svoju profesiju sto posto, dao sve od sebe, ali sada mi je već neko vrijeme teško i ne želim iskazati nepoštovanje za Estudiantes, kolege ili nogomet kao takav - izjavio Mascherano i otkrio:

Početak u River Plateu

- Mislio sam da ću ponovno osjetiti žar poslije pandemije, ali nisam. Iz poštovanja prema svima vrijeme je da se maknem i završim karijeru. Nisam htio nikome tratiti vrijeme.

Mascherano je u Estudiantes stigao početkom ove godine zbog želje da završi karijeru u Argentini. Upisao je deset nastupa od tada za svoj posljednji klub.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Ovaj vrlo zahvalan nogometaš koji je pokrivao pozicije zadnjeg veznog i stopera najbolje dane karijere proveo je u Barceloni, s kojom je od 2010. do 2018. osvojio čak 19 trofeja, od toga pet naslova prvaka Španjolske i dvije Lige prvaka. Uz to ima i naslov prvaka Argentine i Brazila s River Plateom odnosno Corinthiansom s početka karijere, a može se pohvaliti i s dvije zlatne medalje s dvaju uzastopnih Olimpijskih igara, 2004. i 2008. Da je osvojio svjetsko prvenstvo i Copu Americu, mogao bi se pohvaliti da je osvojio praktički sve što jedan igrač može, ali do toga nije došlo. Do finala Mundijala je došao 2014. i izgubio, a finale Cope je izgubio u čak četiri navrata.

Karijeru je započeo u River Plateu, gdje je odmah oduševio, pa je već na ljeto 2005., dvije godine od ulaska u seniorsku momčad, otišao u Corinthians za tada vrtoglavih 12 milijuna eura. Samo godinu poslije već je otišao u West Ham zajedno s Carlosom Tevezom u dosta sumnjivim okolnostima. Naime, Corinthians je tada kupio iranski poduzetnik Kiavash Joorabchian, čija je firma pod sebe uzela najbolje talente, tako i njih dvojicu. Poslali su ih u West Ham kojemu je trebala pomoć da ostane u ligi i praktički Čekićari nisu imali nikakva prava na te igrače. Mascherano je potom završio u Liverpoolu, a onda je poslije dvije i pol sezone prešao u Barcelonu, s kojom je pisao povijest.

Trofej Aldo Rovira

Mascherana je 2010. doveo Pep Guardiola, koji je u njemu vidio nešto što dotad nitko nije, stopera. Mascheranova tranzicija sa zadnjeg veznog u stopera u Barceloni revolucionizirala je, kažu mnogi, nogomet i pokazala koliko je bitna tehnička nadarenost kod te pozicije. U 334 nastupa za Barcelonu zabio je samo jedan pogodak, jedanaesterac u pretposljednjoj sezoni s klubom kojeg mu je prepustio Ivan Rakitić. U sezoni 2013./2014. nagrađen je titulom Aldo Rovira za najboljeg Barcelonina igrača sezone.

Inače, Mascherano je poznat i Vatrenima, igrao je protiv Hrvatske u dva navrata, posljednji put u Rusiji kada je Hrvatska slavila s 3:0 na Svjetskom prvenstvu. Drži rekord za najviše nastupa u povijesti reprezentacije (147), s time da je trenutačni kapetan i dugogodišnji kolega iz Barcelone, Leo Messi, samo šest nastupa udaljen od tog rekorda.

Linker
19. svibanj 2024 03:25