DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
DINAMOV TRENER OTVORENO

‘Iznenađen sam Petkovićevim nepozivanjem među Vatrene, a jednog bi igrača bilo neozbiljno prekrižiti‘

U velikom intervjuu za SN Dinamov je trener progovorio o svim vrućim temama
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. kolovoz 2021. 16:20

Nakon ozljeda Lauritsena i Perića, nameće se kupovina stopera? Dolazi li?

- Tri igrača su u završnoj fazi što se tiče naše odluke. Sad je na sportskom i sektoru Uprave vidjeti što je najbolje. Jedan stoper je malo skup za naše pojmove, drugi je između, treći je najprihvatljiviji jer u ciklusu, jer je u formi. Sad je vaganje... Ne bih o imenima.

Naš poznati stručnjak Ilija Lončarević vas brani, ali kaže da je Dinamova obrana problematična. Je li?

- Vlada šire mišljenje da smo mi - defenzivni! Za mene kažu da sam obrambeni trener, a percepcija je svih da nam je obrana loša. Obranu igra cijela momčad. Bitna je kompaktnost cijele momčadi. Kad je imamo u cijeloj utakmici ili u nekim trenucima utakmice, onda Dinamo izgleda europski, onda izgledamo fantastično. Na tome stalno inzistiramo. Takva je bila protiv Omonije, Legije, u brdo situacija. Obrnuto, kad ne uspijemo iskonektirati i zajednički razmišljati i djelovati, onda se dogode rupe kao protiv Rijeke, Šerifa... A događalo nam se da se u Varšavi u 20-toj minuti ozlijedio Lauritsen, protiv Šerifa Perić, protiv Omonije ispadne Ademi, pa onda Šutalo. U četiri utakmice moramo vaditi igrače.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Igrač koji definitivno dobiva najveće kritike u medijima i javnosti je Moubandje. Je li on igrač za Dinamo?

- Ako ćemo suditi Moubandjea po izvedbi u Tiraspolu, onda ni on niti svi ostali koji su igrali tu utakmicu nisu za Dinamo. Uklopio se u sivilo. On je igrač koji je u turskoj ligi koja je vrlo zahtjevna odigrao 39 utakmica na vrlo dobroj razini. Moram se ponašati odgovorno prema klubu. A i klub se mora odgovorno ponašati prema svojoj imovini. Bilo bi neozbiljno Moubandjea prekrižiti. On se potvrdio u Turskoj i to treba respektirati. Zavrijedio je da stanemo iza njega. Kroz pripreme i u početnim kolima je pokazao da mu treba dati kredita. Nismo očekivali da će odmah biti nositelj Dinama. Vjerujem da će iskoristiti svoju priliku

Što je s Marinom Leovcem?

- On je bio treći ili četvrti lijevi bek, ne poznajem klub koji ima četiri lijeva beka u statusu prve momčadi. U tranziciji je između prve i B momčadi. Ne daj Bože da se ukaže potreba, on će biti dio naše momčadi i pomoći kad to bude trebalo.

Hoće li kapetan Arijan Ademi igrati u uzvratu protiv Šerifa?

- Kad je on u pitanju, traje bitka s vremenom. Pokušat ćemo sve da on nastupi u toj utakmici, ali nećemo forsirati novu njegovu ozljedu. Kod Ademija će biti pitanje jednog ili dva dana. Možda ćemo uspjeti, a možda ćemo zakasniti... Vjerujem da bi Ademi mogao biti spreman za Osijek. Kontrolni nalazi su granični, sad je na Ademiju i njegovom privatnom osjećaju može li ili ne istolerirati bol. Ako će se osjećati da ne može, neće igrati protiv Šerifa.

Doveli ste dosta igrača u zimskom i ljetnom prijelaznom roku, Čabraju, Štefulja, Bulata, Špikića, Jurića, Nevistića... Kako da vam se nitko od njih nije nametnuo za udarnu postavu?

- Te kupnje su bile planske. U kom smislu? Ako želiš dovesti igrača koji će biti u udarnoj momčadi koja igra u četvrtfinalu Europske lige, onda on košta 8, 10, 12 ili 15 milijuna eura. Mi tih novaca nemamo. Dinamo ima udarnih 12 do 15 igrača, Ali treba razmišljati o laganoj tranziciji. Neki naši igrači će dobiti ponude s kojima se klub ne može boriti. Doveli smo te igrače da polako nadomjeste te igrače koji će otići. Da li u ovoj ili u sljedećoj polusezoni, ili za godinu dana, vidjet ćemo. To su igrači koji su budućnost Dinama. Majer i Ivanušec svojevremeno nisu dovedeni i stavljeni u vatru u prvoj sekundi. Trebala im je godina, godina i pol ili čak dvije da dođu do svojeg statusa. Takav put čeka i ove igrače koje su sad došli kod nas. Mi nismo imali potrebe za igračima koje će nadomjestiti igrače iz udarne postave. Ovi dovedeni igrači će se polako s doziranom minutažom potvrditi ili ne potvrditi u Dinamu, pokazati jesu li ili nisu kapacitet za naš klub. Mi smo svi uvjereni da jesu, ali nema čarobnog štapića, to je proces.

Kako ste kao trener Dinama doživjeli da izbornik Zlatko Dalić u reprezentaciju za sljedeću akciju nije pozvao Brunu Petkovića?

- Za mene je to bilo iznenađenje. Bruno je kroz prošlu sezonu pokazao da je prvi centarfor Dinama, isto tako i u reprezentaciji. Želim razbiti tu famu o Petkoviću i broju postignutih pogodaka. On nije klasični centarfor. Ali mi smo jako dobro iskoristili tu njegovu "manu", on je špica koja izvlači protivničke stopere, koja dolazi u igru, rasterećuje strane, gdje imamo dobar prolaz po boku i ulaske u završnicu. Drugi poentiraju na račun Petkovića. Da ne bi bilo zabune, niti mi nismo zadovoljni s njegovim pozicioniranjem u šesnaestercu, to je nešto na čemu on mora raditi i on je toga svjestan. Napreduje, ali relativno sporo. Ali svaki dan na tome inzistiramo, to će kad tad morati promijeniti ako želi biti ozbiljan igrač.

Linker
20. travanj 2024 14:37