Tomislav Svetina i Božidar Šikić
 RONALD GORSIC/CROPIX
NOVI DIREKTOR

‘Ja sam tu i to vam dovoljno govori koliki utjecaj ima Mamić! A Zagrebu trebaju dva nova stadiona...‘

‘Ovo je kruna moje karijere, a mi se moramo ugledati na Poljake i Mađare, otići ću tamo...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. srpanj 2021. 06:57

Tomislav Svetina, dosadašnji dopredsjednik HNS-a i prvi čovjek ZNS-a, sada je novi izvršni direktor.

- Velika je čast i obveza obnašati takvu funkciju. Ujedno i veliki privilegij, kruna karijere u sportu i nogometu. Neke stvari unutar sustava HNS-a se mogu unaprijediti, jedna je i funkcioniranje s medijima. Možda i bolja prepoznatljivost HNS-a kroz nove medije... I dosad sam sudjelovao u kreiranju politike Saveza, u razgovoru s Marijanom Kustićem i ljudima iz HNS-a ponuđena mi je ta funkcija i prihvatio sam je.

Što su ključne točke strategije razvoja nogometa?

- Infrastruktura je seksi tema i o njoj svi imaju neko mišljenje. No strategija razvoja mora biti ključni dokument koji bi trebao odgovoriti u kojem smjeru idemo i kako se postaviti prema izazovima koji su ispred nas. Drugi smo na svijetu i polazimo s te točke, a teško je da možemo zadržati tu kvalitetu. Međutim moramo jasnije definirati i posložiti neke stvari. Jako puno moramo poraditi na razgovorima oko zakonske regulative na koji način unaprijediti nogometni sustav financiranja. Klubovi su nažalost prepušteni u dobroj mjeri improvizaciji, marketinški udio je vrlo mali, ovise o jedinicama lokalne samouprave. Moramo naći rješenje da naši klubovi imaju stabilnost. Ne da budu konkurentni Chelseaju, Cityju ili Realu, ali dovoljno stabilni da mogu funkcionirati u okruženju u kojem se nalaze.

U Poljsku i Mađarsku

Je li to na tragu svojevrsne Opatijske inicijative? Vjerujete da će država naći model financijske potpore?

- Puno je toga u svijetu već izmišljeno i stvoreno. Treba samo neke stvari pogledati i prilagoditi. Svi se divimo Mađarima kako su napravili čudo po pitanju infrastrukture, ali nisu to učinili zašto što su najpametniji nego su prepisali od Poljaka 2008. godine. Ne trebamo se sramiti reći da ćemo otići u Poljsku i Mađarsku te vidjeti što se i kako može napraviti. Mislim da je i državi u interesu da ulaže u sport. Neću ispasti patetičan ako kažem da su sportaši najveći veleposlanici. Sada se budimo ujutro da bismo gledali veslače i guštamo u teniskom finalu s četvoricom Hrvata. Da se netko ne naljuti, ne može to niti jedna politika napraviti.

Očekujete zajednički projekt s Vladom.

- Ne radi se samo o nogometu, mora biti uključeno više sportova. Postoje ideje i ljudi s kojima sam komunicirao, koji bi bili zainteresirani da se napravi priča za više sportova. Nogomet je, dakako, perjanica.

Svetina je jasan po pitanju stadiona u Zagrebu:

- Zagreb zaslužuje dva stadiona, a ne jedan. Maksimirski je temelj svega i zbog Dinama, i reprezentacije i grada Zagreba koji je politički i gospodarski centar Hrvatske, ali kad se on počne raditi Dinamo mora negdje igrati. Mislim da je Kranjčevićeva idealno mjesto da se prvo tamo napravi stadion. Grad, zajedno s državom, to može. Eventualno i s klubovima i potencijalnom investitorima. No, moramo raditi da se poboljša infrastruktura u cijeloj državi. Nedostaje umjetnih trava, terena…

Predsjednik Marijan Kustić i izvršni direktor Svetina su dosad bili u HNS-u, čak 13 od ostalih 16 članova Izvršnog odbora ostalo je isto. Novi su Šikić, Smodlaka i Raić-Sudar, sva trojica s trenerskom diplomom. Osim što je otišao Šuker HNS se kadrovski nije bitno promijenio.

Neka im ide na dušu

- Moj dolazak na ovu poziciju dovoljno govori koliki utjecaj ima Zdravko Mamić na kadroviranje u HNS-u - kazao je Svetina očito aludirajući na činjenicu da su se svojedobno razišli...

- Svjedoci smo da tri najveća kluba Dinamo, Hajduk i Osijek nemaju svoje predstavnika u Izvršnom odboru… Neke stvari se moraju unaprijediti. Ne smijemo biti robovi drugog mjesta u Rusiji, bit će i manje uspješnih godina. Cilj nam mora biti da se plasiramo na svako europsko i svjetsko prvenstvo.

Pitali smo ga kako komentira snimku koja se pojavila u medijima, na kojoj Zdravko Mamić traži od Zorislava Srebrića da se smijeni Šukera. Pogotovo da je to izašlo iz HNS-a.

- Prvo je pitanje je li to izašlo iz HNS-a. Neću se baviti forenzikom niti policijskim poslovima. To neka ide na dušu onima koji su to snimali i puštali. Isto tako, tko s kime o nečemu komunicira to ću također ostaviti ljudima na dušu na koji način i kako razgovaraju.

Na Skupštini je objavljen film o Davoru Šukeru i njegovom mandatu. Što biste voljeli vidjeti na filmu na kraju vašeg mandata kao najveći uspjeh?

- Želim da nogomet bude popularan u cijeloj Hrvatskoj i da HNS bude brend koji je zastupljen u čitavoj državi.

Linker
08. svibanj 2024 13:43