Jakov Surać

 LUKA GERLANC/CROPIX
DEMANTI

Jakov Surać: Nisam nikog napao, pljunuo, niti prijetio smrću, to će se dokazati! Priznajem samo jedno...

Objavljujemo demanti bivšeg igrača Zadra po punomoćnici Pauli Eškinja Orešković.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. studeni 2022. 16:49

Objavljujemo demanti Jakova Suraća na tekst: SKANDAL: JEDAN OD NAJSTARIJIH IGRAČA U POVIJESTI HNL-A SUSPENDIRAN ZBOG FIZIČKOG NAPADA, PRIJETNJI SMRĆU...:


Jakov Surać osobno te po punomoćnici Pauli Eškinja Orešković, odvjetnici u Biogradu na Moru, temeljem odredbe čl. 40. i 41. Zakona o medijima podnosi sljedeći Zahtjev za ispravak informacije – demanti.

Dana, 13. listopada 2022. godine na Vašem portalu Jutarnji list - Sportske novosti na stranici https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/nogomet-mix/skandal-jedan-od-najstarijih-igracau-povijesti-hnl-a-suspendiran-zbog-fizickog-napada-prijetnji-smrcu-15261349 objavljene su netočne tvrdnje nepoznatog autora članka kojima su grubo povrijeđeni ugled i čast Jakova Suraća.

Radi pojašnjenja dostavlja se dio teksta odluke disciplinskog suca kako slijedi:

- da se igrač Jakov Surać kažnjava novčanom kaznom u iznosu 500,00 kuna i zabranom igranja 12 (dvanaest) mjeseci (čl. 53. st. 1.c, čl. 58. i 59. DP-a, nesportsko ponašanje prema sucima utakmice, fizički napad na službenu osobu utakmice i prijetnja službenim osobama utakmice) radi fizičkog napada i pokušaja nanošenja tjelesnih ozljeda te pljuvanja glavnog suca utakmice nakon same utakmice na kojoj je isti isključen zbog psovanja i prijetnje glavnom sucu na utakmici 5. kola LIGE VETERANA 22/23: NK SABUNJAR (P) – NK ŠKABRNJA ‘91 (Š), odigranoj dana 19. rujna 2022. godine.

- da je na Odluku iz točke 1. Izreke ove Odluke kao otežavajuća okolnost utjecalo utvrđeno činjenično stanje da se radi o ponavljanju identičnog djela, odnosno predmetni igrač je dana 29. listopada 2017. godine u 6. kolu 2. ŽNL SENIORA na utakmici NŠK VRČEVO (G) – NK MURVICA (M), isključen radi naguravanja i vrijeđanja iste službene osobe.

U objavljenom članku netočno se navodi da je Jakov Surać suspendiran radi fizičkog napada, prijetnji smrću, a onda dalje da je kazna utvrđena radi pokušaja nanošenja fizičkih ozljeda i pljuvanja glavnog suca utakmice.

Naglašavamo da spomenuta Odluka nije konačna jer je Jakov Surać po punomoćnici uložio žalbu na istu, a što je u članku propušteno naznačiti, pa se traži ispravak članka na način da se označi da Odluka nije konačna.

Navedeni i opisani prekršaj Jakov Surać uopće nije počinio, što će dokazati pred disciplinskim tijelom.

Traži se objava ispravka jer Jakov Surać, nije fizički napao nikoga, a pogotovo ne službenu osobu utakmice, niti za navedeno postoje ikakvi dokazi, upravo zato što napada nije bilo.

Uvidom u sam zapisnik s utakmice razvidno proizlazi da se nikakav fizički napad ne spominje. Nije jasno zašto se u Odluci uopće spominje fizički napad ili pokušaj istog kada u samom Zapisniku ne postoji ni riječ o istom.

Nadalje, Jakov Surać nikomu nije prijetio ni na koji način, a pogotovo ne smrću kako to stoji u naslovu, a što proizlazi i iz samog Zapisnika s utakmice.

Nadalje, Jakov Surać nije pljunuo suca – ako je isti isprovociran pljunuo na travu, to se ne može nikako prikazati kao da je pljunuo suca, odnosno službenu osobu utakmice.

Ono što Jakov Surać priznaje je to da je sucu uputio psovke, i to se služio uobičajenim psovkama koje se koriste na takvim natjecanjima, u uobičajenom žargonu, u žaru borbe za svoj klub.

U članku stoji da:

“Utvrđeno je kako je ovo ponavljanje identičnog prekršaja koji je isti igrač počinio i 29. listopada 2017. na utakmici između Vrčeva i Murvice, a meta je bila ista službena osoba” međutim člankom 44. Disciplinskog pravilnika HNS-a smatra se da nije kažnjavana osoba- počinitelj disciplinskog prekršaja koji je kažnjen novčanom kaznom ili vremenskom kaznom od šest mjeseci ili zabranom igranja određenog broja utakmica, pa tijekom jedne godine od izdržane kazne ili ublažene kazne ne učini novi disciplinski prekršaj,- stoga se zahtjeva ispravak i u pogledu takovog utvrđenja.

Temeljem odredbe čl. 40., 41. i 42. Zakona o medijima zahtijevamo ispravak objavljene netočne informacije na istom ili istovrijednom mjestu, na način da se iz naslova ispravka vidi kako se radi o ispravku objavljene informacije iz predmetnog članka.

Jakov Surać, po punomoćnici odvjetnici Pauli Eškinja Orešković

Linker
25. travanj 2024 10:56