Borna Barišić
 Ian MacNicol/Getty Images
KREĆE NOVA SEZONA

Jedan Hrvat briljira, drugi doživio najtežu moguću ozljedu, a Stevenu Gerrardu uskoro dolazi i treći!?

Koliko cijene Vatrenog, najbolje govori podatak da glatko odbijaju višemilijunske ponude za njega
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. kolovoz 2020. 10:24

Škoti se vraćaju na travnjake. Jedna od liga koje nisu završene u punom programu, gdje je koronavirus značio prekid i proglašenje Celtica prvakom, danas (subota) ponovno se igra. Otvaraju Aberdeen i Glasgow Rangers, a Celtic sutra ugošćuje Hamilton Academical.

Hrvatski reprezentativac Borna Barišić kreće u novu sezonu s Rangersom. Za Barišića kontinuirano postoji interes jakih klubova i pitanje je dokad će nositi dres Gersa. Nedavno se pisalo da ga želi Napoli, još ranije Roma, a prije koji dan da ponudu sprema i engleski premierligaš Crystal Palace.

Škotski mediji koji prate klub izvještavaju da osam milijuna eura, koliko se spominjalo kao odšteta za transfer u Serie A, nije dovoljno, da Rangers za taj novac ne bi dao tako kvalitetnog igrača kojeg bi daleko bolje mogao unovčiti sljedećeg ljeta nakon Europskog prvenstva. No, tko zna što će se još događati… Činjenica da su kupili Calvina Basseya, koji je igrao za U-23 ekipu Leicestera, sugerira da ga pripremaju za nasljednika Hrvata. Jednom kad dođe taj čas transfera.

Dominira lijevo

Barišić je protekle sezone imao dva priznata gola, jedan mu je 'otet' te čak 14 asistencija u škotskoj ligi i Europi, a s jako dobrim igrama nastavio je i u svim pripremnim utakmicama. Dominira po lijevoj strani, asistira, navijači su s njim oduševljeni. Najbolje se to vidjelo na susretu s Mohterwellom, gdje je lakoćom namještao golove i šanse suigračima u pobjedi 4:0.

Zadnji put su na travnjaku u službenom dvoboju bili s Bayerom iz Leverkusena 12. ožujka kada su ispali iz Europske lige. Dobili su sve četiri prijateljske utakmice uoči početka nove sezone, s Lyonom, Nicom, Motherwellom i Coventry Cityjem, no francuski Lille, engleski WBA i još neki klubovi žele im 'uzeti' centarfora, Kolumbijca Alfreda Morelosa. Očito će biti promjena u momčadi trenera Stevena Gerrarda.

image
Nikola Katić (desno)
ANDY BUCHANAN/AFP

Za razliku od Borne Barišića, Nikola Katić preskočit će veliki dio, možda i čitavu novu sezonu. Bivši mladi hrvatski reprezentativac s formalno jednim nastupom za A vrstu, protiv Meksika u Los Anglesu, iako je to bila više selekcija HNL-a, teško se ozlijedio na pripremama Rangersa. Kod jednog nešto dužeg koraka popucalo mu je koljeno. I prednji križni ligament i meniskus. Operiran je u bolnici u Londonu, sada se oporavlja u Glasgowu, ide na rehabilitacije, liječnici mu previđaju stanku šest do deset mjeseci, a kako je ozljede najteža moguća pred njim je dug put oporavka.

Bez treće opcije

Celtic ima seriju od devet naslova prvaka Škotske i Rangers silno želi prekinuti taj niz. No, 'vječni prvak' i dalje je favorit. Iako, iz sezone u sezonu Rangers, koji se diže, sve ozbiljnije prijeti. U Škotskoj je poprilično sigurno da treća opcija nema šanse, da će to još jednom biti Celticova obrana i Rangersov lov na titulu. No, ovom prilikom miješat će se utakmice, pregovori o transferima i poneki realizirani prijelaz.

Škoti vide Mirka Marića u dresu Rangersa

Druga špica Glasgow Rangersa Jermain Defoe je ozlijeđen. Više medija u Škotskoj piše da kao zamjenu za Morelosa vide centafora Osijeka Mirka Marića. Barišić je njihovo pozitivno iskustvo s Osijekom. Kupili su ga za 2,5 milijuna eura i računaju da će na njemu bogato zaraditi.

Linker
20. travanj 2024 12:54