AFP
POVRATAK POSRNULOG DIVA

Jedan od najtrofejnijih klubova svijeta se vraća na veliku scenu s Vatrenim: ‘Čekaju cijelo desetljeće!‘

‘Imam velike ambicije! Puno će se toga dogoditi‘, najavljuje Borna Barišić u razgovoru za SN
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. siječanj 2021. 22:15

Glasgow Rangers je treći put u nizu matirao Celtic (ovog puta 1:0), “odjurio“ je na čak 19 bodova (62-43) prednosti nakon subotnjeg Old Firma u 22. ligaškom kolu. Iako ima tri utakmice više odigrane, pa razlika nije tolika kao što se čini na pravi pogled, golema je to prednost, te navijači kluba s Ibroxa opravdano mogu reći da miriše na titulu.

Borna Barišić je protiv Celtica odigrao još jednu jako dobru utakmicu. Po SofaScoreu dobio je ocjenu 7,4. U četiri je navrata otklonio opasnost od svog gola, imao dvije oduzete lopte i šest presječenih dodavanja gostiju, dobio je svih pet zračnih duela i pet od deset na tlu, napravio je tri prekršaja i inkasirao žuti karton. U napadačkom dijelu imao je četiri centaršuta, od toga su dva došla do njegovih suigrača i jedan udarac koji je blokiran. Od dva driblinga jednom je prošao….

Dugo Rangers živi u sjeni Celtica, još otkako se vratio u 1. ligu 2016. nakon godine četiri sezone “hoda kroz čistilište“ u nižim stupnjevima natjecanja, kamo je bačen zbog bankrota. To je jedan od najtrofejnijih svjetskih klubova (54 naslova prvaka Škotske), no ova titulu, ako je trener Steven Gerrard i igrači osvoje, pisat će se zlatnim slovima u klupskim almanasima, budući da se na nju čeka od 2011. Koliko znači navijačima na pravi bi se način vidjelo kad bi mogli na stadion, atmosfera bi bila urnebesna. Međutim, Barišić kaže - o naslovu se u klubu još ne govori.

image
U subotnjem Old Firmu Rangers je na Ibroxu svladao Celtic sa 1:0
rangers

- Izborili smo bitna tri boda, ali kod nas se ne priča o naslovu prvaka. Nemamo takav način razmišljanja, nego je koncentracija samo na sljedećoj utakmici kako bi se i u njoj pobijedilo. I tako iz nastupa u nastup. To je metoda kako osvojiti prvenstvo. Ne mogu ništa drugo reći, jer zaista je tako - predočio nam je Barišić profesionalizam i staloženost koji vladaju u Rangersu.

Bilo i sreće

Nema trčanja pred rudo, slavljenja usred sezone, kamoli euforije. Dok bismo u Hrvatskoj govorili kako su s jednom rukom na peharu, oni stišavaju strasti....

- Nema slavlja, niti govora o tituli, jednostavno priča o tome ne postoji. Razmišlja se i raspravlja isključivo o sljedećem susretu.
Na tome inzistira trener Steven Gerrard, koji ne želi da se momčad opusti, ali navijači su oduševljeni. Obavite li posao do kraja ući ćete u knjige kao ekipa koja prekinula dominaciju Celtica i nakon deset godina popela se na tron.

- Navijači čekaju cijelo desetljeće i bit će najsretniji na svijetu ako osvojimo titulu, međutim, to je samo priča iz aspekta klupskh fanova, a mi nismo navijači nego momčad koja to mora napraviti i zato ne smijemo poletjeti nego čvrsto i ozbiljno shvatiti svaku sljedeću utakmicu. Ništa drugo.

U subotu, Celtic koji ima golem zaostatak na tablici igrao je ofenzivno iako je bio gost na Ibroxu. Imao je u prvom dijelu vratnicu, ali nakon isključenja njihova stopera Bittona, koji je rukama zadržao i bacio na tlo Morelosa, domaćin je sretno po korneru dao pobjednički pogodak. Lopta se odbila od Calluma McGregora i taj autogol je riješio pitanje bodova.

- Vidjelo se da Celtic želi pobjedu, jer imali su malo bodova i htjeli su to popraviti. Naš gol je sretan, ali moraš nekad i isprovocirati sreću, a mislim da smo mi to učinili svih ovih mjeseci. Igrama, odnosom prema treningu, radom, zajedništvom koje nas krasi… Tako su došla ova tri boda koja su vrlo bitna i s kojima smo jako zadovoljni.

Po Barišićevim brojkama vidi se da je zdrav i u formi.

- Sve je super, igramo dvije utakmice tjedno i držimo taj tempo. Eto, sad prvi put nakon nekoliko mjeseci imamo sljedeći nastup tek za tjedan dana. Malo ćemo se osvježiti.

Već 30 nastupa

Već je nanizao 30 klupskih nastupa i u njima 2.431 minutu. Dao je dva gola i ima 10 asistencija u svim natjecanjima. Uvijek je govorio da uživa u Glasgow Rangersu, i kad se pisalo o ponudama iz Serie A i Premier lige, a sad mu je najljepše doba otkako nosi plavi dres škotskog velikana.

- Je, sigurno, rezultati su ti koji ti daju taj osjećaj. Ove sezone igramo odlično i sve ide u dobrom smjeru. Stvarno uživam. Ne samo da smo u domaćoj ligi prvi, nego i u Europskoj ligi smo prošli, i to je velika stvar. Priča se razvija baš kako želimo.
U šesnaestini finala Europske lige suparnik im je Royal Antwerp, koji je baš napustio trener Ivan Leko.

- Primaran europski cilj bio je proći skupinu, a potom što se dogodi. Naravno da uvijek imaš ambicije otići što dalje. Tko god je bio među najbolja dva u skupini, to se nije dogodilo slučajno.

U nekoliko prijelaznih rokova povezivalo vas se s klubovima poput Rome, Napolija, Leeds Uniteda… tijekom ljeta Gerrard je bio jasan da niste na prodaju, a sad se čini logičnim da dovršite posao u Rangersu. Mislite i vi tako?
- Koncentriran sam na Rangers, to sam više puta govorio i kad su kružile priče. Igramo odličnu sezonu, imamo odličnu ekipu, sve je na vrhunskoj razini i jako sam zadovoljan. Put kojim idem dobar je za moj napredak u karijeri.

Velike ambicije

Ova 2021. godina trebala bi biti važna u vašem životu.
- Tako je. Imam velike ambicije, kako ne. Dosta će se toga dogoditi i što se tiče Eura, i što se tiče Rangersa. Teško je preciznije pričati što očekujem, ali jasno je da se radi o godini velikih šansi i izazova - zaključio je hrvatski reprezentativni lijevi branič.

Škotima je cilj otići dalje, a i moraju tako razmišljati kada su domaćini

Na Euro će se Barišić vratiti u Glasgow, jer na Hampden Parku Hrvatska ima čak dvije utakmice, s Češkom i Škotskom. Koliko se ovog časa priča o kontinentalnoj smotri? Vidimo po izjavama Škota da su optimisti, vjeruju kako mogu proći skupinu neovisno o snazi rivala.
- Razgovarali smo o tome da ćemo mi i Škoti igrati međusobno na Euru nakon što su se oni kvalificirali, ali kasnije to više nije bila tema. Normalno da je Škotima cilj otići dalje iz skupine, moraju tako razmišljati kad su domaćini. Ali zna se kakve su naše ambicije, bit će zanimljivo i lijepo igrati Euro u Glasgowu - kazao je Barišić.

Mi smo favoriti skupine i od toga ne treba bježati

Kakav ritam imaju nogometni profesionalci, malo je vremena za posjet Hrvatskoj, no okupit će se u ožujku na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Kako Barišić komentira skupinu u kojoj su rivali Slovačka, Rusija, Slovenija, Cipar i Malta?
- Mi smo favoriti i od toga ne treba bježati. Neće biti lako, čak niti utakmice koje izgledaju lakše neće biti takve, međutim, zna se kolika je čija kvaliteta. Rusija je vrlo dobra, a to vrijedi i za Slovence koje vodi Matjaž Kek, trener koji nas jako dobro poznaje. I igrače pojedinačno i mentalitet. Ako želimo na Svjetsko prvenstvo moramo proći, nemamo što o tome razmišljati.

92 utakmice je Borna Barišić dosad odigrao za Rangerse

4 pogotka je postigao za momčad iz Glasgowa

28 puta je do sada asistirao suigračima za gol

Linker
25. travanj 2024 19:03