FILIPPO MONTEFORTE Afp
KRAH SUPERLIGE

Jedan telefonski poziv presudio Superligi!? Znali su da ne mogu protiv jednog čovjeka, nisu se ni opirali

Superliga je propala unutar dva dana. Veliku ulogu imao je premijer koji je bio jasan.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. travanj 2021. 18:35

Što je presudilo Superligi? Brojne su kalkulacije i priče oko svega što je uzrokovalo brzu propast projekta udruživanja 12 ponajboljih i ponajbogatijih europskih nogometnih klubova. No, španjolski list AS donosi svoju teoriju koja, barem po klubovima koji su prvi istupili iz natjecanja, drži vodu.

Ključnu ulogu odradio je kabinet engleskog premijera Borisa Johnsona. Njegova je vlada obavljala razgovore s predstavnicima svih šest engleskih klubova koji su potpisali ugovor o pristupanju Superligi. Johnsonov kontranapad išao je u smjeru:

- Ne možemo vam pravno zabraniti da igrate gdje god želite, ali vas svim legalnim sredstvima možemo odgovoriti od toga. Uvest ćemo porez na luksuz, a tu je i Brexit koji dodatno komplicira cijelu stvar.

Iako se predsjednik Juventusa Andrea Agnelli još u utorak ujutro kleo u čistoću i dugotrajnost projekta, to već nekoliko sati nakon toga nije bio slučaj. Engleska šestorka koja uključuje Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea i dva mančesterska kluba znala je da premijer Johnson ima instrumente kojima će zauzdati Superligu i nisu se htjeli kockati s nastavkom ratovanja kojeg bi izgubili.

Jasno je da čitava stvar bez Engleza, samo sa španjolskim i talijanskim klubovima ne može funkcionirati.

Linker
22. veljača 2024 23:13