Tata i sin Benko
 Privatna arhiva/Leon Benko
‘UVIJEK JE BIO SA MNOM‘

Jedinstven slučaj u Hrvatskoj: Ikona HNL-a (37) i njegov sin (18) danas igraju u istoj momčadi!

‘Drukčiji je igrač od mene, ali definitivno sam mišljenja da ima potencijala‘, kaže tata Benko.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. kolovoz 2021. 20:15

U Hrvatskoj je mnogo primjera očeva i sinova koji su bili sjajni nogometaši. Osim najpoznatijih, Zlatka i Nike Kranjčara, tu su još bili i Davor i Duje Čop, Rudika i Domagoj Vida, Sead i Alen Halilović, Zdenko i Tin Jedvaj, Mladen i Šime Vrsaljko, Igor i Zvonko Pamić, Stipe i Franko Andrijašević... Jabuka nije padala daleko od stabla niti na drugim meridijanima, spomenimo tu Petera i Caspera Schmeichela, Cesarea i Paola Maldinija, Arnora i Eidura Gudjhonsena, Johana i Jordija Cruijffa...Ali, da tata i sin igraju u istoj momčadi? E, to je raritet. A on je postoji na sjeveru Hrvatske, u Varaždinu.

U Varteksu u istoj momčadi igraju tata Leon (37) i sin Mauro (18) Benko! Bivši hrvatski reprezentativac Leon, koji je za Vatrene skupio četiri nastupa, nakon što je završio priču s Varaždinom, preselio je u Varteks, poznati klub navijača, a s sobom je povukao i svog sina. Obojica su nastupila u prvom sudaru Varteksa s Mladosti iz Ždralova u trećoj ligi.

image
Tata i sin Beko igraju za Varteks
Privatna arhiva


- Sin je uvijek bio samnom, išao je na sve destinacije na kojima sam igrao. Počeo je igrati nogomet u Varaždinu kao klinac, kasnije je nastavio u Rijeci, a onda je dalje uvijek bio uz mene u svim mojim klubovima. Bio je čak u u Kini. U Varaždinu je na koncu igrao u juniorima, makar je on već stariji junior. U Varaždinu nije bila dobra situacija, procijenio sam da je bolje da igra seniorski nogomet, te je samnom otišao u Varteks. U Varteksu sam nastavio karijeru zbog prijatelja, a mislim da je dobro da ovdje igra uz mene - kazao nam tata Benko


Pitamo ga kako je igrati s sinom u istoj momčadi? Je li kao doma, je li tata šef, da li mu za prije ili za vrijeme utakmice daje savjete, da li mu prigovara zbog loših poteza, da li ga usmjerava?
- Moram prema sinu biti drukčiji. Ne želim mu raditi pritisak. Inače, Mauro je odličan učenik, maturirao je, ali nije odmah otišao na fakultet, želi imati stanju od godinu dana, dati si priliku u nogometu. Zasad ga svi hvale, dobro napreduje. Meni je bilo malo žao što nije nastavio školovanje, ali to je bila njegova želja. Rekao mi je da sad želi godinu dana da se proba afirmirati. Vijdeti ćemo što će biti, za sada je sve super. Napreduje, ja mu dajem savjete kao što sam mu ih davao cijelo vrijeme, ali uvijek postoji neka viša sila, zbog koje do sad nije još afirmiran. No, to ne bih htio komentirati. U razgovoru s njim samo sam mu kazao da bi bilo bolje da se makne iz Varaždina i ode u Varteks.


Upravo je Varteks matični klub u Benkovoj profesionalnoj karijeri, nakon čega je redom igrao za Nürnberg, Standard Liege, Kortrijk, Slaven Belupo, Al- Faisaly, Rijeku, Dalian, Sarajevo, Olimpiju i Varaždin. Znamo da je Leon bio sjajan napadač, a sin je također napadač, ne doduše špica kao poznati tata.


- Mauro je desno krilo. Ali igra i polušpicu i lijevo krilo. Ima kapaciteta, dosta je brz. Drukčiji je igrač od mene, ali definitivno sam mišljenja da ima potencijala. Naravno da ću mu davati sve najbolje savjete koje imam, ali sve je na njemu. Igrali smo tu prvu utakmicu prvog kola, skupa, ali tek smo došli, ja sam odradio pet-šest treninga, a on tek dva.


Sin Mauro trebao bi pomoći tati Leonu da zabija što više pogodaka. trebao bi ga 'puniti' loptama u šesnaestercu, asistirati...
- Što trebao? Mora mi asistirati, ha, ha, ha...


Imaju li kakve zajedničke akcije u napadu, neke sheme, dogovaraju li se prije utakmice?
- Tek smo počeli skupa... Bumo se dogovarali, ha, ha, ha... Ja mu zaista želim biti samo podrška. Mora biti samostalan i ja sam samostalno prolazio takvu školu. Nikad me nitko nije gurao, niti forsirao. Da, imao sam podršku roditelja, ali sam se dokazao, to govore moji rezultati u karijeri. Tako želim i sinu Mauru. Neka samo gura, ja sam uz njega - zaključio je tata Leon.

Linker
03. svibanj 2024 05:51