DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
BIVŠI VATRENI TVRDI

‘Jedna era za Hrvatsku došla je do kraja, ali izbornik Zlatko Dalić je sada saznao jednu ključnu stvar‘

Ni puno veće nogometne sile ne uspijevaju osvajati druga i treća mjesta u tako kratkom vremenu
Piše: Marko BabićObjavljeno: 30. lipanj 2021. 07:22

Komentira Marko Babić:

Bez obzira na poraz kojim je okončan naš nastup na Euru, možemo biti ponosni na reprezentaciju. Nakon trećeg gola Španjolaca, kada se činilo da je sve gotovo, uspjeli su se vratiti i izboriti produžetke. Pokazali su želju i htijenje, ogromnu snagu volje i pronašli način kako zatresti mrežu suparnika, ali nažalost u konačnici je presudila kvaliteta Španjolske. Izgubili smo od sjajne reprezentacije koja ima veću širinu i možemo, i moramo biti zadovoljni postignutim.

Svi smo znali kojim će nam oružjem zaprijetiti Španjolska, ali oni to toliko dobro rade da to jednostavno moraš istrpjeti. Mi isto tako volimo imati posjed, ali oni su u tome ipak malo bolji. Sustav u kojem kontroliraju loptu i onda kada se malo otvoriš oni ubace u brzinu više. Unatoč tome i mi smo bili opasni, stvorili nekoliko prigoda i prije te dramatične završnice, ali nažalost nismo ih uspjeli iskoristiti.

Španjolski golman da nam je malo vjetar u leđa svojom pogreškom. Kada to gledaš kao navijač, moraš biti oduševljena, ali kada si na mjestu Dalića, kada si trener, onda znaš da slijedi odgovor. Kao da igraš protiv Barcelone ili Reala i slučajno im zabiješ gol, znaš da će nakon toga krenuti samo odlučnije prema tvom golu. Da se tako nešto dogodilo u 90. minuti možda bi bilo od koristi, ali u ovoj utakmici bio je to samo signal za Španjolce da uzmu malo više rizika u igri.

Ni puno veće nogometne sile ne uspijevaju osvajati druga i treća mjesta u tako relativno kratkom vremenu kako je to nama pošlo za rukom. Naš nastup na ovom Euru je završen, ali moramo biti ponosni na ostvareno. Na to da smo izborili nastup na Europskoj smotri, da smo prošli grupu, a u konačnici i na našu igru protiv Španjolske. Jasno je da nam slijedi smjena generacija i da je ona na neki način počela, ali ono što smo vidjeli od naših mladih igrača govori nam da imamo bazu, da imamo temelje za neke nove Vatrene. Možda nije tako široka kao što je to primjerice ima Španjolska, ali dovoljno je spomenuti da su dva gola s kojima smo u samoj završnici izborili produžetke došla na krilima Oršića i Pašalića.

Porazi nisu razlog za slavlje, ali nema mjesta ni razočaranju. Hrvatska je odigrala odličnu utakmicu, pokazala da ima budućnost i to će biti dobar poticaj za sve mlade igrače i za sve trenere na svim razinama hrvatskog nogometa.

Linker
09. svibanj 2024 02:05